$
בורסת ת"א

הקורונה העבירה את בזן להפסד של 274 מיליון דולר

חברת האנרגיה נפגעה ממשבר הקורונה שהוביל לצניחה במחירי הנפט, ועברה לשורה תחתונה שלילית ב-2020 לעומת רווח נקי של 99 מיליון דולר ב-2019; המנכ"ל משה קפלינסקי: ההזמנות בחודש מרץ 2021 מסמנות חזרה לשגרה

ענת רואה 11:2501.03.21

ענף האנרגיה היה אחד הענפים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר במשבר הקורונה. עדות לכך ניתן למצוא בתוצאות הכספיות שפירסמה הבוקר (ב') חברת בזן (בתי זיקוק נפט) לרבעון הרביעי של 2020 ולשנה כולה.

בזן סיכמה את השנה החולפת עם ירידה של 37% בהכנסות, שהסתכמו במעט יותר מ-4 מיליארד דולר. זאת לעומת הכנסות של 6.4 מיליארד דולר ב-2019. ה-EBITDA (רווח תפעולי-תזרימי) קרס ב-86% ביחס לשנה הקודמת ועמד על 58 מיליון דולר בלבד. ה-EBITDA המנוטרל, שמייצג לגישת החברה את תוצאותיה בצורה נכונה יותר, שכן הוא אינו מביא בחשבון שינויים חשבונאיים שנוגעים למלאי, צנח ב-71% והסתכם ב-121 מיליון דולר.

 

בתי הזיקוק של בזן בחיפה בתי הזיקוק של בזן בחיפה צילום: גיל נחושתן

 

 

בזן עברה להפסד תפעולי של 205 מיליון דולר, בהשוואה לרווח תפעולי של 221 מיליון דולר ב-2019. זאת בשל עלייה של 16% בהוצאות הפחת וזינוק של קרוב ל-140% בהוצאות שונות, בין היתר בשל עלויות של 32 מיליון דולר שמיוחסות לתוכנית הפרישה המוקדמת בחברה.

 

ההפסד התפעולי המנוטרל עמד על 142 מיליון דולר, זאת לעומת רווח תפעולי מנוטרל של 218 מיליון דולר.

 

עלייה של 18% בהוצאות המימון הובילה לכך שבזן סיכמה את השנה בהפסד של 274 מיליון דולר, זאת לעומת רווח נקי של 99 מיליון דולר בשנת 2019. בנטרול אותם אלמנטים הנוגעים למלאי, ההפסד עמד על 211 מיליון דולר, זאת לעומת רווח נקי של 96 מיליון דולר בסיכום 2019.

 

הפגיעה הקשה בתוצאות מיוחסת בעיקר למחירי האנרגיה, ובראשם הנפט ומרווח הזיקוק. המחיר הממוצע של חבית נפט מסוג ברנט עמד על 41.8 דולר ב-2020, זאת לעומת מחיר ממוצע של 64.2 דולר ב-2019 - ירידה של 35%. הירידה מיוחסת למשבר הקורונה שהוביל לצניחה בביקושים לדלקים, וכן לחתימה על הסכם לקיצוץ תפוקת נפט על ידי מדינות אופ"ק. כמו כן, גם מרווחי הזיקוק ספגו פגיעה, והיקף הייצור של מוצרי הזיקוק של בזן ירד בקרוב ל-16% והסתכם בכמעט 8,500 טונות, זאת בשל ירידה בביקושים.

 

לבזן שני מגזרי פעילות עיקריים: מגזר הזיקוק, שבו היא פועלת באמצעות בתי הזיקוק בחיפה והחברה-הבת גדיב תעשיות פטרוכימיה; ומגזר הפולימרים, שבו היא פועלת באמעצות כרמל אולפינים שמייצרת שני מוצרים עיקריים - פוליאתילן ופוליפרופילן, שנמכרים ליצרני מוצרי פלסטיק.

 

נושא שזוכה להתייחסות קצרה בדוחות הוא התוכנית העתידית של המדינה לפינוי בזן ממפרץ חיפה. התוכנית מקודמת בשנה האחרונה, אך בשל הבחירות הקרובות לא ברור מה יעלה בגורלה, כשוועדת המנכ"לים שהיתה אמורה להעביר את המלצותיה כבר לפני למעלה מחודש, לא פרסמה דו"ח או תוכנית מטעמה.

 

באמצע 2020 הוכנה טיוטת "הצעת מחליטים" לממשלה בנושא כשהכוונה היתה לממן את פינוי המפעלים המזהמים באמצעות מכירת הקרקעות באיזור, ששוויין הוערך ב-13.5 מיליארד שקל. באוקטובר 2020 התקבלה החלטת ממשלה להקים ועדת מנכ"לים בין משרדית לנושא פיתוח וקידום מפרץ חיפה, והוטל עליה לדון בין היתר בעתיד התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה, בתשתיות האנרגיה במפרץ חיפה והשפעתן על משק האנרגיה הלאומי בעתיד וכן בצורכי פיתוח עירוני ודיור במטרופולין חיפה.

 

הועדה הייתה צריכה להגיש את המלצותיה לממשלה בתוך 90 יום, ונציגי קבוצת בזן הציגו בפניה את עמדת החברה. "למועד הדוח, אין לחברה אפשרות להעריך מה תהיינה תוצאות המלצות ועדת מנכ"לים או השלכותיו של כל אחד מהתהליכים האחרים המפורטים לעיל, ובאשר למועד ולתוכן החלטת ממשלה, אם וככל שתתקבל", נכתב בדוח בזן.

  מנכ"ל קבוצת בזן משה קפלינסקי מסר כי "למרות סביבת השוק המאתגרת במגזר הזיקוק, מגזר הפולימרים המשיך להפגין יציבות בביקושים ורמת רווחיות גבוהה, שהושגה בזכות הסינרגיה עם מגזר הזיקוק. בסך הכל, תרם המגזר לתוצאות הכספיות EBITDA של 122 מיליון דולר בשנת 2020 כולה, ו-EBITDA של 36 מיליון דולר ברבעון הרביעי. מתחילת שנת 2021 חלה עלייה ניכרת במרווחי הזיקוק והפולימרים. כמו כן, היקף הזמנות חודש מרץ 2021 הן בסימן חזרה לשגרה בצריכת הסולר והבנזין בשוק הישראלי".

x