ניתוח כלכליסט
סוארי הצטרף לחגיגת הפנסיה והגמל, והקפיץ את מניות הביטוח
הכניסה של קבוצת אלייד שבראשות יצחק סוארי להשקעה של עד 9.8% מחברת הפנסיה והגמל של מנורה מבטחים רק מדגישה את האטרקטיביות של התחום המנהל נכסים ב־475 מיליארד שקל, שאפילו מגפת הקורונה השאירה לו רק שריטה קטנה על הכנף
הצפת ערך מפתיעה נרשמה אתמול בשוק ההון: קבוצת אלייד, שבראשות יצחק סוארי הודיעה כי תיכנס להשקעה בחברת הפנסיה והגמל של מנורה מבטחים, והיא עשויה להגיע בה לאחזקה של עד 9.8%. בשלב הראשון אלייד תרכוש 4.9% מזרוע הגמל והפנסיה של מנורה מבטחים בתמורה ל־128.8 מיליון שקל, המשקפים לחברה שווי של 2.5 מיליארד שקל (לפני הכסף), ובנוסף היא תקבל אופציה לשנתיים וחצי לרכישת 4.9% נוספים לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל.
- אלייד תרכוש 4.9% מזרוע הגמל והפנסיה של מנורה מבטחים לפי שווי של 2.5 מיליארד שקל
- נעילה חיובית בבורסה: ת"א בנקים קפץ ב-2.2%, מנורה זינקה ב-13.6%
- חוזרת לחלק דיבידנד: מנורה מבטחים תחלק 100 מיליון שקל למשקיעיה
בעקבות העסקה צפויה מנורה מבטחים לרשום רווח הון מוערך של 80 מיליון שקל, שיגדיל את ההון העצמי שלה, אך לא ייכנס לשורת הרווח בדו"חות. עסקה זו מהווה הצפת ערך למנורה מבטחים, שבשליטת משפחת גורביץ' והיו"ר ערן גריפל (61.9% ביחד). הקבוצה כולה, המנוהלת על ידי ארי קלמן (2.7%) נסחרה לפי שווי של 3.6 מיליארד שקל, ובעקבות הדיווח שווייה זינק ב־14%.
"בשורה חיובית לענף"
"מדובר בהצפת ערך למנורה מבטחים", אומר סמנכ"ל המחקר של לידר שוקי הון אלון גלזר. "יתר הפעילויות של מנורה הן פעילות הביטוח, אחזקה בחברות שומרה, אמפא ופעילות אנרגיה. אם מנכים מהשווי של מנורה החזקות את שווי החברה־הבת שבה בוצעה ההשקעה, עולה ששאר הפעילויות של הקבוצה שוות 1.2 מיליארד שקל בלבד, כאשר ההון העצמי של החברה בגין פעילויות אלה עומד על 3.6 מיליארד שקל, וזה פער משמעותי שמסביר את העלייה במניה" אמר גלזר.
העסקה נתנה רוח גבית גם למניות חברות ביטוח נוספות, אם כי במידה מתונה יותר. כך למשל הראל עלתה ב־5.4% והפניקס הוסיפה 2.6% לשווייה. "העסקה הנוכחית לא בהכרח גוזרת שווי על יתר החברות בסקטור, מאחר ורק במנורה הפנסיה כל כך דומיננטית אבל העסקה היא בודאי בשורה חיובית לענף", הוסיף גלזר.
חותמת כשרות מסוארי
מנורה מבטחים פנסיה וגמל מנהלת נכסים בשווי של 185 מיליארד שקל, מהם 155 מיליארד שקל בתחום הפנסיה שלה, שהיא הגדולה ביותר מבין קרנות הפנסיה החדשות. חברת הגמל והפנסיה מייצרת רווח שנתי של 140 מיליון שקל, כך שהעסקה משקפת תמחור לא זול של מכפיל הקרוב ל־18. היות וקבוצת אלייד נחשבת לקבוצת השקעות רצינית ומנוסה, העובדה שהיא מסכימה להשקיע בחברה תחת מכפיל רווח שכזה נובעת מרצונה להיחשף לשוק הפנסיה הצומח, והערכתה כי קצב צמיחת השוק יימשך.
תחום הפנסיה נחשב לאחד התחומים הצומחים ביותר בשוק ההון, צעדים רגולטוריים ובראשם חוק פנסיה חובה, שגם הוחל על עצמאים, הביאו לעלייה בזרימת ההפקדות לשוק זה. גם עוצמת שוק העבודה (עד למשבר הקורונה) נתנה רוח גבית להפקדות, והסנטימנט החיובי בשווקים תרם כמובן גם כן. התוצאה היא שנכון לסוף 2020 ניהלו קרנות הפנסיה החדשות 475 מיליארד שקל, זינוק של 86% בתוך 4 שנים. מנורה מבטחים, שהיא כאמור השחקנית הגדולה בתחום זה, חולשת על קרוב לשליש מהשוק. יחד עם זאת, בשנים האחרונות היא מתמודדת עם תחרות לא פשוטה מצד קרנות הפנסיה ברירת מחדל הגובות דמי ניהול נמוכים, ובראשן הקרן של אלטשולר שחם שצברה תוך 3 שנים נכסים של 18 מיליארד שקל.
השקעה פיננסית טהורה
תחום הפנסיה נחשב לתחום צומח, עם הכנסות יציבות שאפילו מגפת הקורונה האירה לו רק שריטה קטנה על הכנף. גם בשיא המשבר, כאשר עובדים רבים הוצאו לחל"ת והופסקו ההפקדות שלהם, ההשפעה על החברות המנהלות את קרנות הפנסיה היתה מינורית. גם הרכישות האחרונות שבוצעו לאחרונה בתחום הפנסיה וגם הגמל מעידות על האטרקטיביות הרבה של התחום: בדצמבר 2020 הפניקס רכשה את הלמן אלדובי תמורת 275 מיליון שקל, ואילו אלטשולר שחם רכש את בית ההשקעות פסגות תמורת 900 מיליון שקל, כאשר השווי של חברת הגמל והפנסיה בעסקה עמד על 600 מיליון שקל.
בעוד הרכישות שביצעו הפניקס ואלטשולר שחם מהוות עסקאות אסטרטגיות של גופים שמבקשים להגדיל עוד יותר את הצמיחה שלהם בפעילות הגמל והפנסיה, הרי שעבור אלייד מדובר בהשקעה פיננסית. לא יהיו כל סמכויות או השפעה על החברה הנרכשת, והיא בעיקר תיהנה מהדיבידנד שמחלקת החברה שמוערך ב־100 מיליון שקל בממוצע. כמו כן, ככל הידוע, למנורה מבטחים אין תוכניות להנפקת זרוע הגמל והפנסיה כשם שאלטשולר שחם עשתה לפני קרוב לשנתיים, כך שאלייד יהיה קשה לממש את מניות המיעוט שלה בחברה הפרטית, אולם ככל הידוע בכוונתה להחזיק בהשקעה לטווח ארוך.
אלייד נחשבת לקבוצת השקעות מאוד גדולה, עם נכסים מוערכים של 5 מיליארד שקל. היא מחזיקה ביבואנית הרכב צ'מפיון מוטרוס ובנוסף יש לה פעילות בתחומים כמו שוק הנדל"ן, התשתיות, הרכב והיא גם מחזיקה ב־5% בחברת כרטיסי האשראי מקס - השקעה שאליה נכנסה ביחד עם מנורה מבטחים כשבנק לאומי מכר את החברה לקרן ורבורג פינקוס. אלייד היא חברה פרטית, ועל כן נחשבת עלומה חרף הפעילויות הרבות שלה, אולם יש לה מוניטין של חברת השקעות מקצועית עם ביצועים טובים, ובניגוד לחברות אחזקה אחרות, רמת המינוף שלה נחשבת לנמוכה. סוארי העומד בראשה הוא הדמות הדומיננטית והמובילה.
מנורה נסחרת בחסר מוגזם
כאמור, עסקה הרכישה הקרינה לחיוב על כלל מניות מגזר הביטוח שנחשב למאתגר את המשקיעים. בניגוד לתחומים אחרים שבהם שווי החברה נקבע לפי פרמטרים של מכפיל רווח או הון, בתחום הביטוח אלו אינם הגורמים היחידים. אחת הסיבות לקושי של המשקיעים בתמחור מניות חברות הביטוח הוא בחשיפה הגדולה שלהן לשינויים בשוק ההון והריבית. הקושי למתן תחזיות ותמחור מרתיע חלק מהמשקיעים, וכך נוצרות סיטואציות שבהן מניות הביטוח נסחרות לכאורה בתמחור חסר.
העסקה הנוכחית שקובעת שווי לחלק מרכזי בחברת הביטוח, סייעה בתמחור שאר הנכסים של מנורה מבטחים, והמסקנה המהירה של המשקיעים אתמול היתה שהנכסים הללו מתומחרים נמוך מדי, כפי שתיאר זאת האנליסט אייל דבי מלאומי שוקי הון: "הסכם ההשקעה עם אלייד הציף עובדה מובהקת וידועה מניית מנורה מבטחים החזקות זולה, במידה מוגזמת ובלתי סבירה".