$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הבנק הבינלאומי יוצא למלחמה על הלקוחות של קופות הגמל להשקעה

הבנק יציע ללקוחות מעין סבסוד של תשלומי מס רווחי הון, ובכך ינסה לספק מענה להטבה המרכזית שמוענקת בקופות גמל להשקעה. קופות אלה מושכות כספים מהבנקים וכבר מנהלות 20 מיליארד שקל

עירית אבישר 07:0607.02.21

הבנק הבינלאומי רוצה לתת מענה לפריחתן של קופ"ג להשקעה, המגיעה גם על חשבון הכספים המופקדים בבנק. ל"כלכליסט" נודע כי בבינלאומי מתכננים לתת מעין סבסוד ללקוח של התשלום למס הכנסה על רווחי הון מההשקעה בני"ע, לתקופה של 5-7 שנים. בכך רוצה הבנק לתת מענה להטבת המס המרכזית הגלומה בהשקעה בקופ"ג להשקעה ופוליסת חיסכון. הבינלאומי החל כבר בפיילוט למוצר, והוא צפוי להשיק את השירות רשמית בחודש הבא. 

אחד ממוקדי התחרות המרכזיים של הבנקים בשוק ההון בשנים האחרונות הוא קופ"ג להשקעה. מדובר במוצר חדש יחסית, שצבר פופולאריות, בעיקר בשל יתרון המס: יש בו מנגנון של דחיית מס בעת מעבר בין מוצרים, ובנוסף פטור ממס אם הכספים נמשכים אחרי גיל הפרישה כקצבה. לעומת זאת אם לקוח מנהל את השקעותיו בבנק בין אם בהחזקה ישירה בני"ע או בקרנות נאמנות, הרי שבכל פעם שהוא מוכר או מחליף נכסים הוא נדרש לשלם מס על רווחי הון בגובה של 25%.

 

מנכ"לית הבינלאומי סמדר ברבר-צדיק מנכ"לית הבינלאומי סמדר ברבר-צדיק צילום: עמית שעל

 

קופ"ג להשקעה החלו לפעול לפני פחות מארבע שנים, והן כבר מנהלות מעל ל-20 מיליארד שקל, כאשר רק אשתקד הופקדו אליהן קרוב ל-6 מיליארד שקלים. כיום ישנה מגבלה של הפקדה של 70 אלף שקל בשנה למוצר זה, אולם יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת רוצה להעלות את התקרה ל-200-250 אלף שקל בשנה, ואם זה יקרה, כנראה שקצב הגיוסים של המוצרים יגבר עוד יותר.

 

בבנקים ניסו לשנות את המצב שמביא ליציאת כספי לקוחות מחשבון הבנק אל המוצרים המנוהלים אצל חברות הביטוח ובתי ההשקעות, ופעלו להשוואת תנאי המס, אך לא ממש הצליחו עד כה. בבנק הבינלאומי, שתחום פעילות שוק ההון משמעותית אצלו, ראו כיצד הפופולאריות של המכשירים הללו עולה, ולכן החליטו לתת מענה ליציאת הכספים בדמות יצירת מנגנון משל עצמם בדחיית המס.

 

הבנק יציע ללקוחותיו כי הוא יעביר כרגיל את התשלום למס הכנסה בגין רווחי ההון בעת מכירת ני"ע, אך במקביל יזכה את חשבון העו"ש של הלקוח באותו הסכום. לאחר תקופה של 5-7 שנים (לפי התנאים שייקבעו מול כל לקוח), הוא יגבה ממנו את תשלום המס. התשלום ייגבה ללא ריבית וללא הצמדה. המשמעות היא שהבנק מעניק ללקוח הלוואה למספר שנים ללא ריבית. המסלול הזה, שלא יכלול תנאים או התחייבות, יוצע בעיקר ללקוחות המיועצים של הבנק, קרי אלו עם תיק נכסים של 250 אלף שקל לפחות ועד ללקוחות עם תיק השקעות של 2.5 מיליון שקל. מול לקוחות גדולים יותר ייעשה שיח פרטני יותר לקבלת השירות.

 

היות ובפועל הבנק מעמיד הלוואה ללקוח לתקופה לא קצרה, ללא ריבית וללא ביטחונות, עולה שאלת סיכון האשראי. בסביבת הבינלאומי מעריכים כי סיכון האשראי לא מהותי, היות וגובה ההלוואה הזו נמוך ביחס לסך הנכסים של הלקוח: בממוצע תשלום המס עומד בין 1%-2.5% לשנה מסך נכסי הלקוח, כלומר בתקופה של 5 שנים זה מגיע ל-12% מהתיק, כך שצריך להתקיים תרחיש קיצון שתיק ני"ע שלו יצנח ביותר מ-80%, כדי שתיווצר בעיה בגביית הסכום. לפי הערכות היקף ההלוואה השנתי שיעמיד הבנק במסגרת דחיית תשלום המס יגיע לעשרות מיליוני שקלים בשנה.

 

המוצר הזה, שמציעים בבנק הוא חלק ממסלול חדש שהם מתכוונים להציע ללקוחות המיועצים שייקרא מסלול פיקס (אם כי ניתן יהיה לקבל את דחיית המס גם ללא כניסה למסלול). במסלול זה יגבה הבנק מהלקוח עמלה אחידה בגין פעילות ני"ע שתעמוד על 0.4%-0.78% מהתיק (תלוי בהיקף הפעילות ופרמטרים נוספים). עמלה זו תחליף את עמלת דמי ניהול ני"ע, שעומד בממוצע בבנק על 0.5% וכן את עמלת קנייה ומכירה שעומדת בבנק על 0.2% בממוצע, כך שהלקוח יוכל לבצע ללא הגבלה רכישה ומכירה של ני"ע מבלי שהפעולות יכרסמו לו בתשואה. יחד עם זאת, נציין כי אם הלקוח מחזיק בקרנות נאמנות, הוא משלם עליהן גם דמי ניהול.

 

בתגובה לפניית "כלכליסט" מסר יורם סירקיס ראש חטיבת נכסי לקוחות: "אנחנו מציעים מוצר חדשומשופר, שהוא גם שקוף יותר בעמלות, גם מכיל השוואה של יתרון המס שגלום רק במספר קטן של מוצרים חוץ בנקאיים, ובנוסף מקבל הלקוח גם ייעוץ השקעות, שמשתנה לפי הצרכים שלו, בעוד במוצרים אחרים, בחברות החוץ בנקאיות זה לרוב 'שגר ושכח', ללא ייעוץ מתמשך". 

x