הדולר מזנק ל-3.25 שקלים; "רכישות בנק ישראל לא יבלמו את ההתחזקות מול הדולר"
בבוקר עוד נסחר המטבע האמריקאי ב-3.22 שקלים; היורו קופץ ל-3.941 שקלים, הפאונד מטפס ל-4.426 שקלים; בהראל פיננסים מעריכים שהגדלת רכישות המט"ח של בנק ישראל תאט את התחזקות המטבע הישראלי, אבל לא תבלום אותה לחלוטין, בשל היחלשות הדולר בעולם
השקל נחלש היום (ג'), לאחר תקופה ממושכת של התחזקות שהובילה את בנק ישראל להודיע על הגדלת היקף רכישת המט"ח, במטרה למתן את התחזקות מטבע הישראלי.
הדולר מנתר לרמה של 3.25 שקלים (בבוקר עוד נסחר ברמה של 3.22 שקלים), היורו מזנק ל-3.941 שקלים, הפאונד קופץ ל-4.426 שקלים.
בשבוע שעבר הודיע בנק ישראל בהובלת הנגיד אמיר ירון שירכוש מט"ח בהיקף של 30 מיליארד דולר במהלך 2021, לעומת רכישות בהיקף 21 מיליארד דולר שביצע ב-2020.
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל פיננסים מעריך שהצעד של בנק ישראל יאט את התחזקות השקל במידה משמעותית, אך לא יבלום אותו לחלוטין. לפי קליין, היקף הרכישות המתוכנן של בנק ישראל "גדול מספיק כדי לקזז את כל העודף הצפוי השנה בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, אבל הוא לא מכסה זרמים גדולים נוספים בהם ההשקעה הישירה בארץ (FDI), תנועות ההון הקצרות שנובעות משוק ההון והנפקות חברות ישראליות בחו"ל".
קליין הסביר כי פעולת בנק ישראל "תאט משמעותית את הייסוף של השקל, אך לא תשנה את המגמה שנובעת מזרמים אלו לצד היחלשות הדולר בעולם שנובעת מההרחבות וההדפסות האינסופיות בארה"ב. בנוסף, בתגובה הפוכה, סכום זה יביא את סך יתרות המט"ח של בנק ישראל מעל ל-50% מהתוצר השנה ויהווה 'כרית ביטחון' משמעותית למשברים בעתיד (תמיד יהיו) שיוכלו למנוע פיחות חד ועקבי בשקל".
עוד העריך קליין כי בנק ישראל יוכל למנוע את המשך התחזקות השקל בשנה הנוכחית, אך הדגיש כי במיקוד מול הדולר הדבר תלוי בהתפתחויות של הדולר מול מטבעות אחרים בעולם: "בהרחבות בארה"ב (הרי בנק ישראל לא ירכוש את כל ההרחבה שביידן מתכוון לעשות), במהלך השווקים ובהתפתחות הקורונה בעולם".