הקורונה הקפיאה את מימושי בעלי השליטה בחברות בבורסת ת"א
יחידת המחקר בבורסה מצאה שבעלי השליטה בחברות שנסחרות בה מימשו מניות ב-3.2 מיליארד שקל ב-2020, צניחה של 42% ביחס ל-2019; שניים מהמימושים המשמעותיים היו בשופרסל ובישראכרט, ובוצעו מתוך הכרח ולא כמימוש טבעי
בשנת 2020 נרשמה ירידה חדה במכירת מניות על ידי בעלי השליטה של החברות שנסחרות בבורסת תל אביב, כך עולה מניתוח של מנהל יחידת המחקר בבורסה, קובי אברמוב.
- מחזיקי האג"ח של אי.די.בי מכרו 5% ממניות כלל ביטוח ב-168 מיליון שקל
- אלשטיין לא מוותר על דסק"ש ושולף נשק חדש: הקלטה של רמי אונגר
- 2020: השנה שהפילה טייקונים על הפנים והמליכה חדשים
בניתוח המסכם את שנת 2020, מצא אברמוב כי בעלי השליטה מכרו מניות ב-5 מיליארד שקל ורכשו ב-1.8 מיליארד שקל, כך שבפועל ביצעו מימושים נטו של 3.2 מיליארד שקל, ירידה של 42% ביחס למימושים נטו ב-2019.
שתיים מהמכירות של המניות, במקרה של החברות שופרסל וישראכרט, בוצעו על ידי בעלי השליטה מתוך אילוצים שקשורים ברגולציה ופחות ממהלכי מימוש טבעיים. המימוש הגדול ביותר במהלך 2020 היה של מניות שופרסל שהוחזקו על ידי דסק"ש, אז בשליטתו של אדוארדו אלשטיין.
הפעולה של חלוקת המניות של ישרכרט, שנספרת כמימוש של בעלי שליטה, התבצעה בעקבות המלצות ועדת שטרום להגברת התחרות בענף הבנקאות בישראל, בין היתר באמצעות הפרדת הבעלות של חברות כרטיסי האשראי מן הבנקים, שדרשה מהבנק למכור את יתרת החזקותיו בישראכרט עד סוף ינואר 2021 . בעקבות המהלך עלה שיעור החזקות הציבור בישראכרט מכ-67% לכ-95%.
מעבר לכך, המכירות בוצעו בעיקר בחודש וחצי הראשונים של 2020 ובהמשך לאחר שהתחילה ההתאוששות בבורסות.
ניתן להגיד שמגפת הקורונה הובילה לקיפאון של ממש בפעילות המימושים של בעלי השליטה במניות של החברות שבשליטתם.
במקביל, הנפילות החדות שנרשמו בבורסה בגל הראשון של המגפה, נפילות שבדרך כלל מובילות את בעלי השליטה להגדיל את החזקותיהם, לא יצרו תוצאה דומה הפעם. אברמוב סבור כי בעלי העניין רכשו מניות "בסכומים שוליים יחסית מכיוון שיש להניח שהיו טרודים בניהול עסקיהם בעת התמודדות עם אירוע חיצוני חסר תקדים".
הרכישה הבולטת ביותר ב-2020 היתה של אהרון פרנקל שרכש מניות של גב ים בהיקף של 879 מיליון שקל, גם זו אינה רכישת בעל עניין שגרתית, שכן פרנקל לא שלט בגב ים בעבר, אלא הפך במפתיע לבעל עניין בחברה.
בין עסקאות מכירה בולטות אחרות היתה זו של משפחת גזונדהייט שמכרה בפברואר את יתרת מניותיה, 8.1%, בערד השקעות, תמורת כ-210 מיליון שקל, שנה לאחר שמכרה כ-24.5% מהמניות בשווי כ-510 מיליון שקל. מכירות אלה שהגדילו את החזקות הציבור באופן משמעותי הביאו לכניסת החברה למדדים ת"א 90 ות"א 125 בפברואר 2020.
כמו כן, האחים שפירא מכרו בפברואר מניות שפיר הנדסה בשווי של כ-201 מיליון שקל, המהוות כ- 2.2% וכיום הם מחזיקים כ-60.5% ממניות החברה. לפני כשנתיים הם מכרו מניות בשווי דומה במטרה להגדיל את שיעור החזקות הציבור בכדי להיכנס למדד ת"א 35.
דניה סיבוס מכרה כ-18% ממניות אפריקה מגורים בשווי של כ-200 מיליון שקל. המכירה בוצעה בינואר, זמן קצר לאחר שהשליטה בדניה סיבוס הועברה במסגרת הסדר הנושים בקבוצת אפריקה, ללפידות קפיטל, שבשליטת יעקב לוקסנבורג. פעולה זו שהגדילה את שיעור החזקות הציבור בחברה לכ-44% והביאה לכניסתה למדדים ת"א 90 ות"א 125 באוגוסט 2020.