ראיון כלכליסט
"חברה שקמה רק בשביל אקזיט, סביר יותר שתצעד לעבר סגירתה"
לא מעט שמות ידועים נהרו לחברות הקנאביס כדי ליהנות מההייפ ולמשוך משקיעים. זיו אבירם היה שם קודם, במטרה להפוך את הקנאביס לתרופה ככל התרופות. עם אקזיט ענק במובילאיי וגיוס בדרך של אורקם שבניהולו, הוא מנסה לפרוץ גבולות: "מדיקיין לא מתחרה בחברות הקנאביס הרפואי, אלא בחברות הפארמה"
כשתחום הקנאביס התחיל לרתוח, צעדה אליו רשימה של דמויות מוכרות כקישוט שיווקי למשיכת משקיעים. זיו אבירם היה שם קודם, והוא גם לקח על עצמו להקים חברה מאפס וסיכן את כספו במיזם. בשנת 2019 ייסד אבירם את חברת הפארמה מדיקיין הלת', המפתחת תרופות מבוססות קנאביס, שבראשה הוא עומד כיו"ר יחד עם המנכ"ל יוסי בן עמרם וסמנכ"ל האסטרטגיה חגי גרינשפון. אבירם החליט על הקמת החברה לאחר שנחשף לתחום מניסיון אישי עם מטופלי קנאביס רפואי.
כשמצא כי המחקרים להכנסתו לעולם התרופות עדיין בתחילת דרכם, הוא החליט לנסות להוביל את המצעד לעברם. בסוף השבוע שעבר השלימה מדיקיין את הפיכתה לחברת פארמה פר אקסלנס, לאחר שחנכה את מעבדתה החדשה בכפר סבא. אבן הדרך משמעותית במיוחד עבור אבירם, המשקיע העיקרי, שחזון הקנאביס שלו מתחיל להתממש: יש צפי לתרופה ראשונה מבוססת קנאביס פרי פיתוח החברה, המיועדת לטיפול בסימפטומים של חולי דמנציה (שיטיון).
- שותף חדש לתדהר בפרויקט רוטשילד 10: מייסד מובילאי זיו אבירם
- המדינה דוחפת את יצרני מוצרי הקנאביס לחו"ל
- הקורונה מובילה את המשקיעים הישראלים גם לחלל
אבירם, המכהן גם כמנכ"ל משותף בחברת אורקם, המתמקדת בפיתוח מוצרים המיועדים ללקויי ראייה ושמיעה, רואה במדיקיין חברה "שתפקידה לעזור לאנושות", זה נכון גם לגבי חברת הרכב האוטונומי מובילאיי וחברת אורקם, שאותן ייסד יחד עם פרופ' אמנון שעשוע. לאחרונה חשף "כלכליסט" כי אורקם, שהוקמה ב־2017 - אותה שנה שבה נמכרה מובילאיי לענקית השבבים אינטל לפי שווי של 14.5 מיליארד דולר - מקדמת גיוס של עד 200 מיליון דולר לפי שווי חברה של עד 2 מיליארד דולר. גורמים בשוק ההון מעריכים כי לאחר הגיוס תחל החברה בהליך הנפקה ראשונה לציבור (IPO) בוול סטריט לפי שווי של 3 מיליארד דולר.
בראיון בלעדי ל"כלכליסט" מספק אבירם הצצה להתקדמות מיזם פארמת הקנאביס שהקים, ושהוא מתכנן להנפיק בוול סטריט "בעיתוי הנכון"; מציג את מסקנותיו על החסרונות והיתרונות שבהפיכת חברה לציבורית; ומדגיש שלא הקים את החברה למטרת אקזיט; ומסרב להתייחס לכסף שלקח לכיס ממכירת מובילאיי, כ־1.4 מיליארד דולר עבור כ־10% המניות החברה והאופציות שהחזיק עת המכירה, לפי פרסומים קודמים.
ההצלחה שחווית במובילאיי היא זו שמאפשרת לך לבצע את השקעותיך כיום. אז למה לא לפנות לאקזיט?
"האקזיט איפשר לי להיחשף לנושאים שעניינו אותי אך לא הזדמן לי להתעסק עמם, וקידומם ישפיע על איכות חיי כולנו. זו המשבצת שמעניינת אותי, ובה מתמקמת גם מדיקיין, שמרגשת אותי מאוד. היא הוקמה כדי לשנות מציאות באמצעות פיתוח מזור רפואי המבוסס על רכיבי צמח הקנאביס, בדיוק כמו תרופות אחרות המבוססות על רכיבים אחרים. חברות הפארמה הגדולות לא נמצאות כיום בקנאביס, ולכן גם המחקרים בתחום עדיין בחיתוליהם, למרות ההתקדמות בעשור האחרון. אבל חברה שקמה רק בשביל אקזיט לא פועלת ממניעים נכונים, וסבירות גבוהה יותר שתצעד לעבר סגירתה מאשר לאקזיט מהולל. מטרתי היא להפוך את מדיקיין לחברת פארמה מצליחה, ואנו עמלים להפוך אותה לכזו, גם אני בכובעי כיו"ר וכמשקיע. החברה לא תחדל לפעול רק בשל מחסור במזומנים".
הנפקה היא לא סוג של אקזיט?
"הנפקה היא עוד שלב בחיים של חברה. אמנם שלב משמעותי וגדול, אך עדיין לא מטרה בפני עצמה. להנפקה יש יתרונות וחסרונות. למשל במובילאיי, לאחר ההנפקה, חלק מהשליטה של החברה היתה בידי הציבור, מה שבדיעבד איפשר לאינטל לרכוש אותנו. מצד שני, לאחר הכניסה לבורסה, ההתייחסות היתה אחרת ונפתחו דלתות רבות. הפיכת החברה לציבורית מחזקת את אמינות הפעילות בקרב השחקנים הגדולים בתחום, לצד אפשרות גיוס כספים ורכישת חברות נוספות".
אז מתי אתה מתכנן את הנפקת מדיקיין?
"מדיקיין תונפק כשנוכל לחזות בצורה מדויקת את המכירות שלה. עליה לעבור עוד כמה משוכות עד שנרגיש בשלים להנפקה, וחניכת המעבדה היא אחת מאותן משוכות. עד סוף השנה, לדוגמה, לאחר קבלת האישורים הנדרשים ממשרד הבריאות, אנו מתכננים להתחיל מחקר בבני אדם בתרופה שמטפלת בסימפטומים התנהגותיים של חולי דמנציה. באותה תקופת זמן אנחנו עתידים לסגור שיתוף פעולה עם אחת מחברות הפארמה הבינלאומיות בתחום. מלבד זאת, אנו ממתינים להסרת הקנאביס מרשימת החומרים האסורים בארה"ב כך שייפתח פדרלית, וכל אלה יחד יאפשרו מצע נכון יותר להנפקה".
כל סטארט־אפ רוצה בסוף להפוך לחברת ענק, מה הסיכוי של מדיקיין להפוך לאחת מענקיות הפארמה?
"מדיקיין מתקדמת בצעדים גדולים יחסית לפרק הבא בחייה וכבר ייסדה בסיס מו"פ רחב, לצד יכולות עצמאיות, שיהפכו אותה לשחקנית פארמה משמעותית כבר בעתיד הקרוב. אבל כל עוד זה תלוי בי, מדיקיין תישאר באווירת הסטארט־אפ, שמאפשרת יותר חדוות עשייה ורצון לשבור גבולות. צוות החברה לא נופל מזה של ענקיות הפארמה.
החל מיוסי בן עמרם, שכיהן בתפקידים בכירים דוגמת סגן נשיא ענקית התרופות האמריקאית מרק (Merck); דרך ד"ר בן ציון ויינר, יו"ר המועצה המדעית שלנו, שכיהן כמנהל המחקר והפיתוח בטבע והיה אחראי לאישורי ה־FDA של החברה והכנסת תרופותיה לשוק האמריקאי; ועד לד"ר נטע רימרמן, סמנכ״לית המחקר והפיתוח שלנו, אחת מחוקרות הקנאביס הוותיקות בעולם, החוקרת זה 16 שנה את המערכת האנדוקנבינואידית בגוף האדם, וכן את האפקט של רכיב הקנבינואיד (CBD) על כאב, דלקתיות והפרעות פסיכיאטריות. הם, ושאר הנבחרת, מגיעים מרקע משמעותי של פארמה, שהפך לדנ"א של החברה״.
עוד חברות קנאביס גייסו אנשי פארמה. מה מייחד אתכם?
"מדיקיין מחזיקה, כמו חלק מהחברות, בכל שרשרת הערך של הקנאביס הרפואי, החל משלב פיתוח הזנים ועד ייצור המוצר הסופי לצרכן, אך במהות היא חברת פארמה. המטרה באחזקת כלל חוליות השרשרת היא להיות משוחררים מתלות בספקים. אנו לא רואים עצמנו כמתחרים בחברות הקנאביס הרפואי, אלא בחברות הפארמה, עם מוצרים המרחיבים את היריעה הטיפולית מעבר לארסנל התרופות הקיים היום בזכות רכיבי הקנאביס שבתוכם".
שני מסלולים לרגולציה
"איתרנו זני קנאביס שרכיביהם מתאימים לטיפול באינדיקציות הרפואיות שאליהן אנו מכוונים, ופעילות המחקר מכוונת להפוך אותם לתרופה שנחקרה קלינית באופן מלא", אומר המנכ"ל בן עמרם. "אנו מפתחים מוצרים בשני מסלולים רגולטוריים מקבילים: מסלול הקנאביס הרפואי והמסלול הפרמצבטי, שבו נעשה שימוש ברכיבים ספציפיים של הצמח כדי לעמוד בדרישות הרגולטוריות של ה־FDA ורשות התרופות האירופית, ה־EMA. המטרה היא לתת לקהילייה הרפואית כלי נוסף ומוכח מדעית לטיפול אפקטיבי בחולים. מתוך כלל חברות הקנאביס הקיימות, אפשר לאתר מודל פעילות דומה ב־GW Pharmaceuticals הבריטית, המפתחת גם היא תרופות מבוססות קנאביס". מדיקיין עדיין רחוקה מ־GW, שהכנסותיה לשלושת הרבעונים הראשונים של 2020 זינקו ב־88% ועמדו על 379 מיליון דולר, בעוד מנייתה טיפסה רק כ־11% מתחילת 2020 והובילה אותה לשווי של כ־3.9 מיליארד דולר. עם זאת, מדיקיין הצליחה בתוך פחות משנתיים לפרוס פעילות בחמשת שוקי הקנאביס הרפואי הגדולים בעולם - קנדה, גרמניה, ישראל, אוסטרליה ופורטוגל - ומחזיקה בהסכמי שיתוף פעולה עם שבעה מפיצי פארמה בשווקים אלו.
50 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים
מדיקיין עדיין אינה רווחית, התמיכה הכספית העיקרית בה מגיעה ממשקיעים פרטיים, ובכללם אבירם עצמו, שהשקיעו בה עד כה כ־50 מיליון דולר. הכנסותיה מוערכות ב־4 מיליון שקל ל־2020, ומגיעות ממכירות בישראל של זני קנאביס רפואי שהיא מגדלת. מדיקיין החלה למכור בישראל במחצית השנייה של 2020 וצפויה להתחיל מכירות גם בגרמניה במחצית השנייה של השנה, באמצעות חוות הקנאביס הרפואי שלה בפורטוגל.
באילו שווקים אתם צופים שמדיקיין תבלוט?
"אנו חוקרים שמונה אינדיקציות רפואיות עם 14 גופי מחקר, בהם בתי חולים דוגמת תל השומר ואיכילוב ואוניברסיטאות כמו העברית, הטכניון, לנקסטר בבריטניה וקולומביה בארה"ב. המחקרים בשלבים שונים, ושניים מהם כבר לפני מעבר מהשלב הפרה־קליני למחקר קליני בבני אדם. לטווח הקצר אנו מכוונים בעיקר לתחום הנוירולוגי והאנטי־דלקתי; בתחום הראשון פיתחנו תרופה לטיפול בסימפטומים של דמנציה - שוק של כ־2 מיליארד דולר בשנה. באופן כללי אנו מכוונים לפיתוח תרופות להקלה וטיפול בסימפטומים, ולא לריפוי מחלות. אבל גם זה יגיע. מדיקיין מצליחה להוכיח יכולות, וההתקדמות הובילה אלינו חברות פארמה לבחינת שיתופי פעולה".