קרן גידור אקטיביסטית דורשת מאינטל לבצע "שינויים אסטרטגיים"
קרן Third Point של המשקיע דן לואב, המחזיקה במניות אינטל בשווי של כמיליארד דולר, פנתה במכתב לדירקטוריון עם טענות על התנהלות החברה, בין היתר בתחום הרכישות, הניהול האנושי, ואובדן נתח השוק: "ללא שינוי מיידי, אנו חוששים שהגישה של ארה"ב לאספקת מוליכים-למחצה מובילים תישחק"; אינטל הגיבה: "אנו מקבלים בברכה הערות מהמשקיעים שלנו"
קרן הגידור האקטיביסטית Third Point של דן לואב (Dan Loeb), בעלת מניות באינטל, דורשת מהחברה לבחון שינויים אסטרטגיים: במכתב שהעבירה אתמול לדירקטוריון אינטל ממליצה הקרן לחברה לשכור חברת יעוץ, על מנת לבחון "אסטרטגיות אלטרנטיביות" למדיניות הקיימת.
- אינטל מגדילה את יכולת הייצור במפעליה בישראל
- מכה נוספת לאינטל: מיקרוסופט מתחילה לפתח מעבדי ARM
- אחרי אינטל: אפל רוצה להתחרות גם בשבבים של קוואלקום
בין היתר מציינת הקרן כי על אינטל לבחון האם להמשיך ולנהל תחת אותה קורת גג את פעילות הפיתוח והייצור של השבבים.
הקרן שנכנסה לאחרונה לאחזקה מהותית באינטל, מתייחסת במכתב לצעדים הבעייתים והמאכזבים שביצעה אינטל, שהובילו לירידה של 17.5% בשווי המניה מתחילת 2020 - מול עלייה של 97.5% בשווי השוק של AMD, המתחרה העיקרית שלה בשוק מעבדי PC.
הקרן טוענת שאינטל הגיבה באיטיות לקריאות מצד המשקיעים לבצע מיקור חוץ לפסי הייצור שלה. לטענתה, היא אף היתה צריכה לשקול לוותר ולמכוראת יצרנית השבבים הניתנים לתיכנות Altera, שאותה רכשה ב-2015 תמורת 16.7 מיליארד דולר. מנכ"ל ת'ירד פוינט לואב כתב ליו"ר אינטל עומר אישרק שעליו לנקוט בצעדים מיידים כדי לשפר את מיצוב החברה כספקית מרכזית של שבבי מעבדים למחשבים אישיים ולמרכזי מידע.
קרן הגידור שבסיסה בניו יורק צברה קרוב למיליארד דולר במניות של אינטל - כך לפי מקורות שדיברו עם רויטרס. במכתב מציין לואב כי המשימה הדחופה ביותר של אינטל היא לטפל ב"בעיית ניהול ההון האנושי", לאחר שרבים ממעצבי השבבים המוכשרים שלה עזבו, "מאוכזבים מהמצב הקיים". הוא ציין כי אינטל איבדה את עמדת ההובלה שלה בייצור מעבדים לחברת Taiwan Semiconductor ולסמסונג הקוריאנית,וכך גם איבדה נתח שוק בתחום המחשבים האישיים ומרכזי המידע לחברת AMD כאמור. הקרן גם אינה מרוצה מכך שאינטל לא מחזיקה בנוכחות בשוק הבינה המלאכותי.
"ללא שינוי מיידי באינטל, אנו חוששים שהגישה של ארה"ב לאספקת מוליכים-למחצה מובילים תישחק, ותאלץ את ארה"ב להסתמך יותר על מזרח אסיה הבלתי יציבה מבחינה גאופוליטית כדי להניע כל דבר החל ממחשבים אישיים ועד למרכזי מידע", נכתב.
בהמשך הערב הוציאה אינטל מכתב תגובה, שבו נאמר: "קבוצת אינטל מקבלת בברכה הערות מכל המשקיעים שלה בנוגע לחיזוק ערך לבעלי המניות. ברוח זו, אנו מצפים לדון עם ת'ירד פוינט על הרעיונות שלה בנוגע להשגת היעד הזה".
אינטל משקיעה מאמצים רבים להישאר בראש, ואף מנסה לשנות את השיח שמתמקד בגודל השבבים (תחום בו היא נמצאת מאחור), ולהחליפו בשיח שמדגיש את היעילות התפעולית של מוצריה. במילים אחרות, השבבים שלה אינם הזולים ביותר או אלה עם המספרים הטובים ביותר, אך הם אלה שמעניקים את התמורה הטובה ביותר למחיר.
החברה עברה לא מעט שינויים בשנים האחרונות. המשבר הציבורי עם המשקיעים החל עם עזיבת בריאן קרזניק את מנכ''לות החברה לאחר שהתברר שניהל קשר רומנטי אסור עם עובדת אחרת. בנוסף הוא הואשם בכך שלא דאג לקדם את פיתוח שבבי ה-10 ו-7 ננומטר מספיק כדי שאינטל תוכל להתמודד עם המתחרים כגון סמסונג, ARM, AMD או TSMC. בהמשך מונה בוב סוואן, סמנכ''ל הכספים למנכ''ל זמני, והחל מהלך ארוך של חיפוש מנכ''ל חדש. אחד השמות שעלו היה אף סמנכ''ל החומרה של אפל הישראלי ג'וני סרוג'י, עובד החברה בעבר. שם אחר שהועלה היה זה של מנכ''ל VMware פט גלסינגר, גם הוא בכיר לשעבר באינטל.
עם זאת החיפושים לא הניבו פרי וסוואן מונה למנכ''ל רשמי. במקביל אינטל החלה בסדרה של השקעות בטכנולוגיות שונות, החל מרחפנים, עבור דרך שבבי זיכרון, אינטרנט הדברים וכלה בשבבי בינה מלאכותית. היא רכשה מספר חברות כגון הבאנה לאבס, מוביט ומובילאיי הישראליות, חברת ניהול תשתיות השבבים אלטרה ואומניטק הבריטית. כולן רכישות בהיקפים של מאות מיליונים עד עשרות מיליארדי דולרים. ואולם לאינטל יש היסטוריה בעייתית בשילוב של חברות חיצוניות בעסקיה והדוגמה של DSP הישראלית או מקאפי האמריקאית שנמכרו לאחר כישלון שילוב רק מעידות על כך.