שדות נפט תובעת את רציו ב-700 מיליון שקל: השתמשה במידע שסייע לגילוי לווייתן "בהסתר ובגניבה"
השותפות שפורקה ב-2016 הגישה היום לביהמ"ש המחוזי בת"א תביעה נגד שותפתה בעבר לחיפוש נפט. לטענתה, רציו השתמשה במידע גיאולוגי ללא רשות, ואילו שדות נפט עצמה, שהחזיקה בחלק מהמידע על המאגר, לא נהנתה מפירות הגז של לווייתן חרף השקעתה; רציו: ניסיון סרק לנגוס בזכויותנו
שותפות שדות נפט, שפורקה ב־2016 ועברה לניהולה של עו"ד קרן רייכבך־סגל ממשרד איתן מהולל שדות, הגישה היום (ב') תביעה לביהמ"ש במחוזי בתל אביב כנגד שותפות רציו והגיאולוגים שעבדו איתה בגובה 700 מיליון שקל - זאת בטענה שהשתמשה ללא רשות במידע שסייע לגילוי מאגר הגז הטבעי לווייתן.
התביעה מנוהלת על ידי עורכי הדין ד"ר יוסי שגב ועו"ד עמית אשור, והיא זכתה למימון של עד 18 מיליון שקל מצד קרן ליברה.
- בעלי היה"ש בשדות נפט בדרך לתבוע 700 מיליון שקל משותפות הגז רציו
- רציו פטרוליום: כמויות נפט משמעותיות בקידוח Tanager-1, בדרום אמריקה
- רציו במגעים למכירה של נתח מחלקה בלווייתן לדלק קידוחים
כפי שפורסם בקיץ האחרון בכלכליסט, רציו ושדות נפט היו בעבר בעלות קשר עסקי שקשור לחיפוש וגילוי שדות נפט שונים, אולם הקשרים בין הצדדים הופסקו לפני יותר מעשר שנים. לטענת התביעה, אנשי רציו השתמשו לכאורה במידע גיאולוגי שהיה ברשותם ויכל להצביע על קיומו של מאגר לווייתן, כאשר השימוש לכאורה בוצע ללא רשות או ידיעה.
ברבות הימים מאגר לווייתן פותח והחל להזרים גז השנה למפעלי תעשייה במצרים, חברת החשמל הירדנית וחברת החשמל הישראלית. שדות נפט, שלכאורה החזיקה בחלק מהמידע על המאגר, לא זכתה ליהנות מפירות הגז של לווייתן חרף טענה של השקעה באיסוף ממצאים גיאולוגיים מאז שנות ה-80.
בשדות נפט טוענים ששותפות רציו, לרבות מי מי מטעמה "לקחו בניגוד למוסכם ולדין קווים ססמיים (מידע גיאולוגי - ל"ג) וחומרים נוספים ובאמצעותם גילו את לווייתן", כאשר "מפת ותובנת הגז (הימצאות המאגר - ל"ג) כוללת תובנות וגילויים שהם תוצאה משימוש בנכסי שדות נפט ועל פי המוסכם והדין היא שייכת לתובעת. אלא שהנתבעים עשו הכל כדי להסתיר את עצם קיומה ואת המפה והתובנות המצויים בה", ולכן לכאורה "לא עמדו בפיתוי". דבר זה מוביל לטענה שהם החליטו "להשתמש בהסתר ובגניבה בנכסי שדות נפט עבור עצמם"
מי שבחנה את הגשת התביעה היא כאמור קרן ליברה. עיון באתר ליברה מלמד שמדובר בקרן "שמאגדת בתוכה מומחים מתחומי המשפט, הכלכלה והעסקים, בעלי ניסיון והיכרות מעמיקה עם עולם הליטיגציה והבוררויות", כאשר הקרן מממנת "תביעות בעלות סיכויי הצלחה גבוהים אך ללא יכולת מימון, או המוגשות על ידי חברות תזרימיות המעוניינות לצמצם ולגדר את הסיכונים הכלכליים שלהן, ובמקרה של זכייה חולקת את הרווחים יחד עם התובעים ומקבלת בחזרה את השקעתה".
על חברי הקרן נמנים המשנה לנשיאה בדימוס השופט סלים ג'ובראן שמכהן כיו"ר וועדת ההשקעות; השופטת בדימוס ד"ר דרורה פלפל, לשעבר סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב וד"ר עדי זרנקין, בעברו שופט בבית המשפט המחוזי בחיפה; פרופ' ציפורה כהן; אל"מ (מיל') יריב שנפ; עו"ד בועז וילנסקי ועו"ד עפר פירט, יו"ר הקרן ומייסדה.
מרציו נמסר בתגובה: "כתב התביעה על נספחיו טרם הומצא לרציו. החל משנת 2010 ועד היום עו"ד שגב, מוביל מספר ניסיונות סרק 'לנגוס' בזכויות רציו במבנה לווייתן. מספר בקשות ותובענות הדומות לתביעה זו נדחו בעשור האחרון תוך השתת הוצאות משפט נכבדות על לקוחותיו של מר שגב.הפעם עלה בידו לצרף ל'מיזם המשפטי' (שהשנה מלאו לו עשור שנים) גם את קרן ליברה. אנו סבורים שאף הפעם תזכה התביעה למענה הולם".