$
בורסת ת"א

ההצלחה של אנרג'יאן עשויה להפוך למקפצה של דלק ושברון

החברה היוונית־בריטית, המחזיקה במאגרי כריש ותנין, רכשה נכסי נפט מאדיסון האיטלקית וקנתה דריסת רגל בכל אירופה. כעת היא מתקרב למיצוי היכולות שלה בשוק המקומי, והתחרות חוזרת למאגרי תמר ולוויתן

ליאור גוטמן 07:0120.12.20

ארבע שנים לאחר שרכשה מאגרי גז בישראל, הפכה אנרג'יאן לחברת אנרגיה בינלאומית, עם אחזקות במאגרי גז או נפט בכל רחבי אירופה. החברה היוונית־בריטית דיווחה ביום חמישי שעבר על רכישת נכסי הנפט של אדיסון האיטלקית. שווי העסקה הסופי נקבע על כ־203 מיליון דולר, ירידה של 15% ביחס לשווי שדווח בקיץ האחרון, שהיה סביב 240 מיליון דולר.

 

המגעים החלו לפני כשנה וחצי, אז העסקה כללה נכסי נפט בנורבגיה ובאלג'יר, והיתה בהיקף 850-750 מיליון דולר. החרגת הנכסים בנורבגיה מהעסקה, איסור ממשלת אלג'יר להעביר נכסי מדינה לחברה שנסחרת בתל אביב ומשבר הקורונה כיווצו את הרכש. באנרג'יאן טוענים שעם התחלת הפקת הגז ממאגר כריש, שצפויה בסוף 2021, היא תגיע לקצב הפקה של 130 אלף חביות נפט ליום ותהפוך לחברה הגדולה בתחומה הנסחרת בלונדון.

 

עם השלמת המהלך, אנרג'יאן תהיה הבעלים של מאגרי גז ונפט פעילים במצרים, איטליה, קרואטיה ובריטניה, והיא כבר מתכננת פיתוח מאגרים נוספים בישראל, לרבות 5 רישיונות שזכתה בהם במכרזי המדינה וטרם עברו פענוח גיאולוגי מקיף. אנרג'יאן רכשה 20% מצנרת הגז שמתוכננת בין ישראל ליוון (EAST MED) שתכנונו ההנדסי יצא לדרך לפני כחודשיים, לקראת הפעלה משוערת בעוד שבע שנים. אנרג'יאן עלולה להתחרות בדלק ושברון על חוזי מכירת למצרים, כשבידיה מאגר פעיל שם והסכמים מול הרשויות המצריות.

 

גם דלק שבשליטת יצחק תשובה ניסתה לרכוש נכסי נפט (שברון) ולהפוך לבינלאומית, אולם המהלך כמעט מוטט אותה וגרר אותה למסע מימושי נכסים שהוציא אותה בשן ועין בצל הקורונה. שווי קבוצת דלק מגיע לכ־2 מיליארד שקל ושווי זרוע האנרגיה שלה, דלק קידוחים, מתקרב ל־5 מיליארד שקל. לשם השוואה, השווי של אנרג'יאן כבר מתקרב ל־6 מיליארד שקל, מבלי לשקלל את פיתוח מאגרי הגז הפוטנציאליים שבידיה. בדלק קידוחים יתנחמו ב־8% מהמכירות של החוזים הראשונים שנחתמו שאנרג'יאן אמורה לשלם לה.

 

מימין: בעל השליטה בדלק יצחק תשובה ומנכ"ל אנרג'יאן מתיוס ריגאס מימין: בעל השליטה בדלק יצחק תשובה ומנכ"ל אנרג'יאן מתיוס ריגאס צילום: אייל טואג, עמית שעל

 

 

אנרג'יאן מתקרב למיצוי היכולות שלה בשוק המקומי. האסדה הצפה שהזמינה הגיעה להזרמה של 7.4 מיליארד מתוך 8 מיליארד מ"ק גז/שנה- גם אם ימצאו עוד גז, היא תיאלץ לשדרג תשתיות רק כדי לספק את הגז לשוק המקומי. בסביבתה דיברו בסוף השבוע על חכירת אסדה נוספת או השקעה בחיבורי צנרת חדשים. מהלך שמחייב השקעות, תכנון ואולי הסדרים שלא יושלמו במשיכת קולמוס של כמה פקידי ממשלה. לפיכך, ההצלחה של אנרג'יאן אולי תיטיב עם הצרכן הישראלי - הגז הזול עשוי להתגלגל להנחה בחשבון החשמל כששוק אספקת החשמל ייפתח לתחרות - אבל הלקוחות הגדולים במשק, ובראשן חברת החשמל, נשארו בלי גז בהיקף ענק לקנות ממנו. כך, עיקר התחרות חוזרת למאגרי תמר ולוויתן. שברון האמריקאית תמשיך להחזיק בשניהם (25% בתמר, 40% בלוויתן) ולמעשה תתחרה בעצמה, ודלק קידוחים תמשיך עם הדואליות הזו (22% בתמר, 45% בלוויתן) לפחות עוד שנה. בשורה התחתונה, ההצלחה של אנרג'יאן פגעה בדלק, ישראמקו ושאר השחקניות הוותיקות, אולם נוצרו לה מגבלות תשתית שיחלישו את התחרות מצידה בשנים הקרובות.

 

כניסת אנרג'יאן לישראל לוותה בהרמת גבות. במשק האנרגיה סברו שדלק מצאה לקוח נוח שירכוש את מאגרי כריש ותנין, שספק אם יפותחו, בוודאי במהירות שתהווה תחרות. ההפך קרה: הנפח הידוע במכירה (כ־60 מיליארד מ"ק) צמח עם קידוחי משנה לעד כ־100 מיליארד מ"ק. אנרג'יאן הזמינה ציוד הפקה באמצע משבר האנרגיה ותמחור החוזים שלה זעזע את השוק. קיבוע תזרים מזומנים ארוך טווח סייע להנפקה בתחילת 2018 בבורסת לונדון עם גיוס של קרוב לחצי מיליארד דולר. מוסדיים ישראלים - כולל מיטב, פסגות וכלל - הזרימו כ־140 מיליון דולר. בסוף 2018 אנרג'יאן החלה להיסחר בלונדון ובת"א כחברה דואלית.

x