מנכ"ל אזורים: "כשהממשלה לא מתפקדת קרקעות נמכרות בכל מחיר"
חברת אזורים דיווחה שמכרה 625 דירות מתחילת השנה, ירידה לעומת 766 דירות בתקופה המקבילה ב-2019; "המשבר הוציא מהמשחק הכלכלי רק את מי שעסק בענפים שנפגעו. קריסה של משקי בית ואי עמידה בתשלום משכנתאות תהייה בשוליים" אמר המנכ"ל רון אבידן שמצהיר כי מחפשת פרויקטים בתל אביב
חברת אזורים מכרה 625 דירות בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2020, תמורת סכום כולל של 790 מיליון שקל. רוב הדירות שנמכרו הן בערים באר שבע, ראשון לציון, נהריה, תל-מונד ושוהם. כך עולה מהדוחות הכספיים של החברה לרבעון השלישי של השנה שפורסמו היום (ד').
- ישראייר צמצמה את ההפסד ברבעון השלישי ל-3.2 מיליון דולר
- ירידה של 15% ברווחי הבינלאומי, התשואה על ההון – 9.5%
- זינוק של 112% במספר העמיתים בקרנות הפנסיה של אלטשולר שחם
הנתונים מעידים על ירידה במכירות לעומת שלושת הרבעונים הראשונים של 2019, אז מכרה אזורים 766 דירות תמורת 858 מיליון שקל. עם זאת, מרכיב דירות השוק החופשי לעומת הדירות שנמכרו במסגרת מחיר למשתכן גדול יותר ב-2020.
למרות הסגר שהוטל בספטמבר, מכרה אזורים 263 דירות ברבעון השלישי, לעומת 210 דירות ברבעון השני, ו-153 דירות ברבעון הראשון. הכנסות החברה ברבעון השלישי הסתכמו ב-287 מיליון שקל, זינוק של 30% לעומת הרבעון השני, ועלייה מתונה של 1.5% לעומת הרבעון הראשון.
הירידה במכירות נובעת מהשפעות הקורונה על שוק הנדל"ן כולו ומגבלות התנועה בעקבות הסגרים. החל מחודש אוקטובר האחרון מכרה החברה 187 דירות נוספות, 105 מתוכן נמכרו במהלך החודש האחרון בפרויקט Exchange בצומת עלית ברמת גן תמורת 319 מיליון שקל. את הפרויקט, שיכלול 355 דירות במגדל בן 55 קומות, השיקה החברה לאחרונה ואף קיבלה בימים האחרונים היתר בנייה להקמתו.
"העובדה שרמ"י שיווקה בשנה האחרונה קרקעות ל-10,000 דירות בלבד, בעוד שצריך קרקעות ל-50-40 אלף דירות כל שנה, מצביעה על חוסר תפקוד מוחלט", אמר מנכ"ל אזורים רון אבידן בשיחה עם כלכליסט.
"עד שכבר מתפרסמים מכרזים, הקרקעות נקנות בכל מחיר, והתוצאה תתבטא בעלייה של מחירי הדירות. אנשים מבינים את זה ולכן הם קונים דירות וחוששים לחכות. כשהמדינה מתנהלת בלי לקבל החלטות, בלי אסטרטגיה ובלי תוכנית עבודה, לאנשים אין אמון בהנהגה. כששר האוצר היה משה כחלון, הוא הלך בכל הכוח על תוכנית מחיר למשתכן. ניתן להתווכח אם התוכנית הייתה יעילה או לא, אבל לפחות משבר הדיור היה על סדר היום. עכשיו גם בממשלה לא מתרגשים ששווקו קרקעות רק ל-10,000 דירות".
לדברי אבידן, הסיבה שהמשבר לא נתן אותות משמעותיים על מכירת דירות ונטילת משכנתאות, היא כי מדובר במשבר עם אופי דיפרנציאלי. "המשבר הוא כזה שאו שנפגעת או לא. מי שעסק בתיירות, תרבות, קמעונאות, תעופה, נפגע מאוד ויצא מהמשחק הכלכלי. אבל מי שעובד בהייטק במגזר הציבורי או בצבא קבע למשל, לא נפגע ולא חושש שיאבד מחר את מקום עבודתו.
"להערכתי, קריסה כלכלית של משקי בית ואי עמידה בתשלום משכנתאות יהיו בשוליים. יש ביקושים מאוד גבוהים בפרויקט שלנו בשכונת הנרקיסים בראשון לציון, ובהרצליה הילס למשל, כל דירות הגן שנותרו לנו למכירה, נמכרו אחרי הגל הראשון והשני של הקורונה שאנשים הבינו שהם זקוקים למרחב חיצוני".
אבידן הוסיף כי בשל העבודה שאין שיווקי קרקעות, החברה תחזק את פעילותה בתחום ההתחדשות העירונית והדיור להשכרה. "היום אנחנו ערב קבלת היתר בנייה לפרויקט פינוי בינוי בן 720 דירות ברחוב השבטים בבת ים, ולפרויקט פינוי בינוי בן 1,800 דירות בשיכון ויצמן בהרצליה. אבל ללא ספק פרויקט הדגל שלנו הוא Exchange ברמת גן, שם כמות דירות השלושה חדרים גדולה מהממוצע, מתוך הבנה שאנשים מחפשים היום קומפקטיות, פונקציונאליות, דירות שקל להשכיר ולמכור אותן. אם בקומה טיפוסית יש שבע דירות, חמש מהן הן דירות שלושה חדרים".
בנוסף, מתמודדת אזורים במכרז לרכישת המגרש האחרון במתחם סומייל ברחוב אבן גבירול פינת ז'בוטינסקי בתל אביב, בשיתוף בעלים פרטיים המיוצגים על ידי עו"ד שמוליק שוב ממשרד שוב ושות'. במכרז מתמודדת גם קבוצת חג'ג' בבעלות האחים צחי ועידו חג'ג' שכבר פעילה במתחם סומייל.
המגרש האחרון, שמוצע למכירה באמצעות כנס הנכסים עו"ד שי רוה, מיודע להקמת בניין בן שמונה קומות שיכלול 38 דירות ולמעלה מ-3,000 מ"ר של שטחי מסחר, וכולל פוטנציאל תכנוני להגדלה משמעותית של זכויות הבנייה מתוקף תוכנית המתאר של תל אביב. "היום האסטרטגיה של אזורים היא להגיע לתל אביב ובמרוצת הזמן ניכנס לעוד ועוד פרויקטים בעיר", אומר אבידן.
כאמור, במהלך החודשים הקרובים צפויה אזורים להתחיל בהקמה של פרויקטים חדשים הכוללים כ-2,500 דירות, בתחום ההתחדשות העירונית, ביניהם בשיכון ויצמן בהרצליה, בנווה דוד בחיפה, במתחם השבטים בבת ים, ושני פרויקטים בנתניה.
מהדוחות עולה כי אזורים רשמה רווח נקי של 77 מיליון שקל בשלושה הרבעונים הראשונים של השנה, לעומת 79 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2019. ירידה של 2.5% בלבד. במקביל מדווחת החברה על הכנסות בסך 207 מיליון שקל ורווח גולמי בסך 54 מיליון שקל שצפויים להיות מוכרים כבר ברבעון הרביעי של שנת 2020 וברבעון הראשון של שנת 2021, עם השלמת עסקאות מכירה של מגרשים לבניית בתים צמודי קרקע בישוב תל מונד.