$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

ברשות ני"ע חוששים ממתיחת הפנים לבית המשפט הכלכלי

לקראת הוספת שופטים והרחבת הסמכויות לטיפול בעבירות הלבנת הון ומס, נחלץ יו"ר הרשות בעבר, זוהר גושן, להגן על המחלקה שקמה בזמן כהונתו. במכתב לשר המשפטים הדהד את עמדת הרשות, שטוענת כי הרחבת ההתמחות של ביהמ"ש תפגע במקצועיותו

משה גורלי 07:2325.11.20

האם המודל המוצלח של בית המשפט הכלכלי בתל אביב נקלע לסכנה בגלל הכוונה להרחיבו — בשופטים ובעיקר בתחומי טיפול חדשים? המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי חוגגת עשור לפעילותה, ועתה מונחת לפתחה רפורמה משמעותית. זו כוללת הוספת הליכים פליליים, שעניינם עבירות הלבנת הון ועבירות מס, ששווי הרכוש המפורט בכתב האישום בגינן או שהיה מעורב בהן נאמד ב־5 מיליון שקל לפחות.

 

הרחבה זו תיתמך במינוי של שישה שופטים חדשים למחלקה, במימון משרד האוצר, שהוא בעל אינטרס מרכזי לרתום את יעילות המחלקה הכלכלית, כדי להזרים לקופתו מיליארדי שקלים שתקועים ומעוכבים בצנרת משפטית מקרטעת. "נכון להיום, קיים 'צוואר בקבוק' בכל הנוגע לטיפול בתי המשפט בתיקי פשיעה כלכלית", נכתב בדברי ההסבר לצו ההרחבה, שהפיץ משרד המשפטים להערות הציבור.

 

"מטרת ההרחבה המוצעת של הגדרת 'עניין כלכלי' היא לרתום את יעילות הדיון במחלקה הכלכלית גם לתחומים פליליים אלה, על מנת לקדם את תכליות ההרתעה והענישה, זכויות נאשמים וכן לסייע בהסרת חסמים המונעים את חילוט הכספים הממתינים להכרעות שיפוטיות". נכון שגם זכויות נאשמים עלו שם, אבל העיקר הוא "הסרת חסמים המונעים את חילוט הכספים".

 

בראש הצוות לבחינת ההרחבה עמד השופט כבוב

במאי האחרון מינה מנהל בתי המשפט יגאל מרזל צוות לבחינת הרחבת המחלקה הכלכלית. בראש הצוות עמד שופט המחלקה הכלכלית חאלד כבוב, וחבריו היו השופטים רון סוקול ואלי אברבנאל, היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט ברק לייזר ואיש ההנהלה חיים שפירא. לפני הצוות הונחו דו"ח מבקר המדינה ודו"ח ה־FATF ((Financial Action Task Force — כוח משימה בינלאומי לקידום המאבק בהלבנת הון ומימון טרור. הדו"חות התריעו על הכשלים בהליכי חילוט והלבנת הון בישראל, והציעו לשקול הקמת בתי משפט ייעודיים או הרחבת סמכות בתי המשפט הכלכליים, כדי לתת מענה מקצועי ומהיר לשמיעת תיקים כלכליים מורכבים אלה.

 

אבי ניסנקורן שר המשפטים אבי ניסנקורן שר המשפטים צילום: משרד המשפטים

 

 

מבין החלופות נבחרה הרחבת הסמכות של בתי המשפט הכלכליים. אין לדעת אם לשיבוצו של כבוב כראש הצוות היה משקל בבחירה זו, שמוצגת כעת להערות הציבור. הערת התנגדות חריפה נרשמה במכתב ששיגר לשר המשפטים אבי ניסנקורן — שתומך ומתכוון להשיק את המלצת הצוות — מי שהיה עד 2011 יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' זוהר גושן. כיו"ר הרשות גושן חתם על הקמת המחלקה הכלכלית.

 

הרקע היה המשבר הכלכלי של 2008, ובעיקר השערוריות שדבקו בחברות הציבוריות: קיפוח המיעוט, עסקאות בעלי עניין, חגיגות מידע פנים, הרצת מניות וג'ובים ופינוקים על חשבון בעלי המניות ובעיקר על חשבון הפנסיה של גברת כהן מחדרה — שם הקוד שנועד לשכנע בנחיצות מנגנון אפקטיבי ויעיל.

 

למחלקה מונו שלושה שופטים, כבוב, רות רונן ודניה קרת, שהפכו אותה להצלחה מסחררת — בהגנה על בעלי מניות המיעוט; בפיקוח על בעלי השליטה; בהרתעה בעבירות ניירות ערך (נוחי דנקנר, בכירי פסגות); ביצירת תשתית משפטית־מקצועית מוצקה שהבהירה לשחקנים בשוק ההון את כללי המשחק; ובעיקר, במענה לצורכי המשק והכלכלה להכרעות מהירות ויעילות. המבקרים טענו שרשות ני"ע הקימה לעצמה בית משפט קומפקטי משלה — בועה בתוך המערכת האיטית והמסורבלת. ומה הפלא שעכשיו גם הרשות להלבנת הון ורשות המסים מקנאות ולוטשות עיניים להצלחה הזו, ומבקשות ליהנות ממנה? לתזה הזו יש לפחות בסיס לשוני: קראתם לעצמכם מחלקה כלכלית, אז תתכבדו ותדונו בנושאים כלכליים — לא רק בתאגידים ובניירות ערך.

 

גושן נחלץ במכתבו להגן על "הילד הזה" שלא ישמין ולא יתערבב יתר על המידה. "המחלקה נהפכה להצלחה גדולה", הוא כותב, "הצו שבנידון, לצערי, יפגע פגיעה חמורה בהצלחת המחלקה הכלכלית בתחומים שבהם היא עוסקת כעת, מבלי שיוביל להצלחה המקווה בתחומים החדשים שמבקשים להוסיף. אני חושש שעשור של הצלחה יירד לטמיון".

 

גושן מסביר שלא כל נושא כלכלי מתאים למחלקה הכלכלית הנוכחית. "הנושאים שהצו מתעתד להוסיף למחלקה הכלכלית אינם נושאים קשורים, ואין ביניהם שום סינרגיה. עבירות של הלבנת הון והליכי תפיסה עניינם בעבירות שאין בינן לבין דיני חברות וניירות ערך שום קשר. כך גם עבירות מס הכנסה ומע"מ אינן קשורות לדיני חברות וניירות ערך".

 

המצדדים בהרחבת הסמכויות: תוקם חומה סינית

גושן משקף, ואף מהדהד, את חששה והתנגדותה של רשות ניירות ערך להתרחבות הצפויה, ואת החשש מאובדן ההתמחות, המקצוענות והיעילות. הניסיון להרחיב את ההתמחות, טוען גושן, ישיג את התוצאה ההפוכה. מהצד השני, לעומת זאת, מנסים להרגיע: תוקם חומה סינית. המודל הנוכחי של מחלקה שמתמחה בתאגידים ובניירות ערך יימשך עם ארבעת השופטים הנוכחיים — כבוב, רות רונן, מגן אלטוביה ומיכל אגמון־גונן — ואילו ששת השופטים החדשים "ייצבעו", ויוקצו להליכים החדשים.

 

בדצמבר תחגוג המחלקה עשור, ומתנת יום ההולדת של ניסנקורן היא הרחבה משמעותית בכוח האדם ובסמכויות. אבל אם תשאלו את ההורים — רשות ניירות ערך — הם היו מוותרים עליה ברצון ומשאירים את הילד במתכונת הרזה והשרירית יותר.

 

זוהר גושן זוהר גושן צילום: עמית שעל

 

x