$
בורסת ת"א

בית ההשקעות IBI נכנס למימון סטארט אפים עם קרן שתשקיע 150 מיליון דולר על פני 3 שנים

הקרן תפעל בשיטת מימון מבוסס תזרים, מבלי לקבל מניות ולדלל את המשקיעים. IBI במגעים מתקדמים עם ארבע חברות להשקעה בקרן

סופי שולמן 08:5324.11.20

בית ההשקעות IBI מנסה להעמיק אחיזה במגזר הטכנולוגיה. ל"כלכליסט" נודע כי בית ההשקעות מקים קרן של 150 מיליון דולר למימון חברות סטארט אפ, שתיקרא SPIKES.

 

הקרן מוקמת במסגרת IBI CAPITAL, פעילות ניהול האופציות והערכות השווי של בית ההשקעות, בניהולו של טל דורי. בשלב הראשון ההון יגיע ממקורות עצמיים של IBI ובהמשך יגוייס כסף ממשקיעים כשירים. השקעת הסכום אמורה להתפרס על פני שלוש שנים. IBI מנהל מגעים מתקדמים להשקעה עם ארבע חברות.

 

 

טל דורי, מנכ"ל IBI Capital טל דורי, מנכ"ל IBI Capital צילום: אילן בשור

 

לא מדובר בקרן הון סיכון מסורתית, אלא במימון מבוסס תזרים (RBF (revenue based financing, שיטה שמתפתחת באחרונה בעיקר בארה"ב, שם כבר הושקעו כ־7 מיליארד דולר בדרך זו. ההבדל המרכזי לעומת קרן הון סיכון הוא שבמימון מבוסס תזרים מדובר בהשקעה שקרובה יותר במהותה להלוואה. אין בה מניות שמחליפות ידיים ולכן גם אין דילול של היזמים או בעלי מניות קיימים.

 

שיטת מימון זו גובשה לאחר שהתרבו המקרים בהם היזם לא נהנה מהאקזיט של החברה שהקים, משום שדולל לאחוזים בודדים לאורך שנים של גיוסים מקרנות הון סיכון. השקעה מבוססת תזרים מיועדת לחברות סטארט אפ אחרי סיבוב גיוס A, כאשר כבר יש להן הכנסות בין חצי מיליון דולר ל־20 מיליון דולר ואשר צומחות בקצב של שנתי של 20% לפחות.

 

הקרן של IBI תשקיע בחברות אלה בין 300 אלף דולר ל־5 מיליון דולר ותקבל שיעור קבוע מתוך ההכנסות, שנע סביב 5%. כך, ככל שהחברה צומחת מהר יותר, היא מחזירה את ההשקעה לקרן מהר יותר.

 

לאחר שהקרן תגיע לתשואה של 40%, כלומר תקבל החזרי הכנסות הגבוהים ב־40% מהשקעתה הראשונית, ההסכם בינה לבין החברה יסתיים. במידה והחברה לא הצליחה לייצר הכנסות כמצופה, ההשקעה לא הופכת למניות, אלא שהקרן הופכת לנושה, כאילו נתנה הלוואה לאותה החברה.

 

שיטת מימון התזרים משמשת חלופה להלוואה בנקאית, מצרך שלחברות סטארט אפ לרוב קשה לקבל, משום שרובן מפסידות ואינן יכולות להעמיד בטוחות ושעבודים. הקרן של IBI תבצע מעין תהליך חיתומי לסטארט אפים שיבקשו לקבל ממנה השקעה, כדי להחליט האם להשקיע בהם.

 

לצורך הקמת הקרן גייסה IBI CAPITAL את בי.ג'יי לקלנד, מומחה עולמי בתחום מימון ה־RBF, שניהל בשבע השנים האחרונות את חברת lighter capital, שעשתה 650 השקעות בשיטה זו בארה"ב באותה תקופה. מנכ"לים משותפים בקרן יהיו גדעון זיגלמן ואיתן זפקוביץ, שמגיעים מעולמות המימון וההייטק. 

x