בלעדי לכלכליסט
התעשייה האווירית לא תמכור בהנפקה מניות בארה"ב
גורמי ביטחון חוששים שבמקרים של מחלוקת תיאלץ התעשייה האווירית לנהל הליך משפטי על פי החוק האמריקאי. 6% מהמניות יועברו לעובדים. נשקלת הארכת כהונתו של היו"ר הראל לוקר, שאמור לעזוב לפז
הנפקת התעשייה האווירית, החברה הגדולה ביותר שהונפקה בבורסת תל אביב, לפי שווי של 10‑12 מיליארד שקל, יוצאת לדרך, לאחר שביום חמישי אישרה ועדת השרים לענייני הפרטה בראשות דוד אמסלם את המהלך. ל"כלכליסט" נודע כי בניגוד למתוכנן, לא ייערך רוד שואו של החברה בקרב גופים בארה"ב ולא יימכרו מניות לגופים אמריקאיים. זאת, מכיון שגורמי ביטחון הטילו וטו על אפשרות כזו, מחשש לתביעות עתידיות, שיחייבו את החברה להתדיין על פי הדין האמריקאי.
- בעקבות האישור בממשלה: התעשייה האווירית תונפק בבורסה באפריל
- הנפקת התעשייה האווירית יוצאת לדרך - התקבל אישור ועדת השרים לענייני הפרטה
- מנכ"ל התעשייה האווירית הבא – ראש חטיבת הטילים, בועז לוי
יתכן שבלונדון ואסיה ייערך רוד שואו, לאחר בדיקות לגבי הנכונות של השוק המקומי "לבלוע" כמות אדירה של מניות, בהיקף של יותר ממיליארד דולר. עוד נודע כי התעשייה האווירית תגייס את הסכום עבור 25% ממניותיה וכי 6% נוספים יועברו לעובדים כחלק מהליך ההנפקה.
מרבית כספי הגיוס יוזרמו לתוך החברה, אולם כמיליארד שקל יופנו לקופת המדינה. משרד הבטחון התנגד לכך, ודרש שכל כספי ההנפקה יוזרמו לחברה. למשרד הבטחון יש אינטרס מוצהר בכך משום שמדובר בחוזים עתידיים שהחברה צפויה לחתום עם המשרד, והתמורה תשמש לפיתוחים עתידיים שאותם יכוון המשרד.
שאלה מרכזית היא סביב יו"ר החברה הראל לוקר. לוקר הוא שהוביל את המהלך לצדו של ינקי קוינט, מנהל רשות החברות. השבוע צפוי לוקר להיבחר ליו"ר פז. הוא לא תכנן את המהלך, אבל ההתפטרות של אברהם ביגר ביום חמישי הציבה אותו כמועמד המרכזי לתפקיד.
ברשות החברות טוענים שלוקר חיוני לתהליך ההנפקה. עם זאת, ההליך דורש יו"ר במשרה מלאה, בעיקר לאור העובדה שהמנכ"ל בועז לוי מונה רק בשבוע שעבר. נודע כי נשקלת אפשרות להאריך במקביל את כהונתו של לוקר בתעשיה האווירית במספר חודשים, עד להשלמת הליך ההנפקה ומינוי יו"ר חדש.
הפרטת התעשייה האווירית הגיעה אחרי יותר מ־26 שנה של נסיונות, המתועדים בפרוטוקולים של ישיבות שונות של משרד הביטחון והחברה יחד עם משרד האוצר. לרוב היו אלה העובדים שטירפדו את המהלך באמצעות הוועד, אם כי היו גורמים נוספים שמנעו ממנו לצאת לפועל.
מבחינת הוועד בראשות יאיר כץ, עדיין אין הסכמות על מלוא הנושאים. הועד מגייס את תמיכתו של שר האוצר ישראל כץ, כדי לשמור על האינטרסים של העובדים במהלך ולהעניק להם מטריה למקרה הצורך.
הליך ההנפקה ייצא לדרך במכרז על בחירת חתמים. נראה כי כל החתמים הישראלים הגדולים ישתתפו, והשאלה היא האם גם חתמים זרים יצטרפו, לדוגמה בנקי השקעות גדולים כמו ג'יי.פי מורגן, גולדמן זאקס ובנק אוף אמריקה. זה יקרה אם יוחלט לשווק את ההנפקה גם בפני גורמים זרים. בכל אופן, היו"ר לוקר מצוי בקשר עם כולם.
עוד קודם לכן, צפויות מספר סוגיות מרכזיות על הפרק: הבולטת היא נושא החסיון. העסקאות הביטחוניות של החברה הן חסויות ותיעשה פניה לבית המשפט לאפשר חריגה מחוקי רשות ני"ע למהלכים כאלה, במיוחד לגבי מידע על פעילויות מסויימות של החברה, שלא ייחשפו בשל נושאי ביטחון שדה.
בנוסף, יוצא צו אינטרסים חיוניים, שמגדיר אילו גופים יהיו מוגבלים ברכישה של מניות החברה, ומה הנתח המקסימלי מהמניות אותו יוכל כל גוף לרכוש.
הנושא האחרון הוא עסקאות בעלי העניין. בשל העסקאות הרבות עם המדינה, יבקש משרד היועץ המשפטי לממשלה לפטור את החברה מאישור עסקאות כאלה עם משרד הביטחון.