מהמלונות ועד למגבונים לחים: המנצחות והמפסידות הגדולות של יום המסחר הדרמטי בת"א
התוצאות החיוביות בניסוי בחיסון לקורונה של פייזר צבע את הבורסה בירוק: מניות הנדל"ן המניב זינקו, ובראשון גזית גלוב. גם רשתות המלונות וחברות התעופה ניתרו. חברות שהקורונה העניקה להם רוח גבית, כמו אנלייבקס ויצרניות המגבונים הלחים, ירדו בחדות
המסחר בבורסת תל אביב נחלק היום (ב') לשניים. החלק הראשון של היום התנהל כרגיל. עוד יום מסחר שגרתי בעיצומה של תקופה לא שגרתית. ב־14:00 חברת התרופות פייזר פרסמה תוצאות חיוביות במיוחד בניסוי שהיא עורכת בחיסון לקורונה. פרסום התוצאות הזריק בבית אחת אופטימיות רבה לשווקים, החיה מחדש לנגד עיניהם של המשקיעים עולם ללא קורונה, וצבע את המסכים בירוק בוהק שלא נראה במחוזותינו זמן רב.
- פייזר על סף מציאת חיסון? ישראל לא תהיה בין הראשונות לקבל אותו
- תוצאות מצוינות לפייזר בניסוי בחיסון לקורונה: "רמת האפקטיביות - 90%"
- האור בקצה המנהרה מגיע לבורסה: הקניונים זינקו, הסופרמרקטים נפלו
וכך, בסופו של יום המסחר מדד ת"א 125 עלה ב־3%, ת"א נדל"ן קפץ ב־7.9%, בדומה למדדי המשנה שלו - ת"א מניב ישראל ות"א מניב חו"ל שעלו ב־8.1% ו־9.5% בהתאמה. מדד ת"א פיננסים עלה ב־4% ומדד ת"א נפט בגז בקרוב ל־4.9%.
הסקטורים החבוטים זינקו
העליות הבולטות ביותר נרשמו בקרב חברות ומגזרים שנפגעו קשות במשבר הקורונה. כך, למשל, המשקיעים שלחו את חברת הקניונים לזינוקים מרשימים. מליסרון, שמחזיקה בקניוני עופר, עלתה ב־15.4%, עזריאלי ניתרה בכמעט 9.6% וביג עלתה ב־11.1%, הגם שמלכתחילה המנייה שלה ספגה פגיעה קלה יותר, משום שהיא מפעילה מרכזים מסחריים פתוחים, שההגבלות שחלו עליהם בחלק מהזמן היו קלות יותר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
חברות הנדל"ן המניב עלו גם כן. גזית גלוב, שמפעילה גם היא מרכזים מסחריים, בחו"ל ובישראל, עלתה ב־22.9% ‑ העלייה החדה בקרב מניות מדד ת"א 125. גם החברה־האם נורסטאר, שבאמצעותה שולט חיים כצמן בגזית גלוב, עלתה בקרוב ל־17.8%. אמות, שמתמקדת במשרדים בת"א וגוש דן, בדגש על הייטק, ושפרסמה היום דו"חות טובים עלתה בקרוב ל־10.9% והחברה־האם אלוני חץ עלתה ביותר מ־10.4%. למעשה, 65 מתוך 66 מניות מדד ת"א נדל"ן עלו היום, 14 מהן בשיעור דו־ספרתי.
מניות חברות המלונות, שספגו פגיעה חמורה מאוד במשבר הקורונה עד כה וכיכבו בצד השלילי של טבלת התשואות, משום שהמלונות נסגרו לחלוטין לפרקי זמן ארוכים, הגיבו בצהלה. פתאל החזקות, שבשליטת דוד פתאל, קפצה ב־18.3%. בעל השליטה ודאי חייך לעצמו חיוך רחב, שכן מתחילת השנה מדובר באחת המניות החבוטות בבורסה. גם מניית איסתא, שמחזיקה בבעלותה מלונות, בין היתר עם פתאל, ופועלת גם בתחום סוכנות הנסיעות, זינקה בקרוב ל־13.6%.
עוד חברה בתחום הפנאי שרשמה עלייה יפה היא רשת מועדוני הכושר הולמס פלייס, שמנייתה זינקה ב־10.4% על רקע הצפייה לחזרתה לפעילות תקינה עם סיום המגיפה.
גם מגזר התעופה נהנה מרוח גבית משמעותית. אל על עלתה במעט יותר מ־7.3%, והחברה־האם לשעבר, גלובל כנפיים, שכעת מתמודדת על רכישת ישראייר, ניתרה ביותר מ־9.6%. גם מניות מנועי בית שמש עלו ב־14%, על רקע פעילות החברה, העוסקת בייצור מוצרים וחלפים לענף התעופה.
עליות משמעותיות נרשמו גם במגזר האנרגיה. כל המניות של החברות במדד ת"א נפט וגז, שגם הוא נמנה על המדדים החבוטים ביותר בשנה הזו, זה נצבעו בירוק. את העליות הובילה דלק קידוחים שזינקה ב־7.9%. חברת אנרג'יאן היוונית־בריטית, שמחזיקה בבעלות על מאגרי כריש ותנין, עלתה ב־6.4%. קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, שהייתה החברה שמנייתה ירדה בצורה החדה ביותר השנה, עלתה ביותר מ־6.5%.
הבנקים נהנו מהגאות
גם מניית חברת בתי הקולנוע סינוורלד של משפחת גרדינגר הישראלית, שנסחרת בלונדון, הגיבה באופן דרמטי לדיווח על התוצאות האפקטיביות של החיסון ועלתה ב־35.6%.
סקטור נוסף שנהנה מהגאות היה ענף הבנקים. מדד הבנקים עלה ב־4.4% על רקע ההערכות לשיפור בביצועי המשק. גם חברות הקנאביס והאנרגיה הירוקה עלו באופן נאה, אך העליות שלהן הן למעשה המשך לעליות של יום המסחר הקודם, והן קשורות בעיקר ל"אפקט ביידן".
זאת, מכיוון שהנשיא החדש של ארה"ב ג'ו ביידן מתכנן להשקיע סכומי עתק באנרגיות מתחדשות, ומפלגתו, כולל סגניתו קמלה האריס, תומכים בלגלזיציה של קנאביס לפנאי ברמה הפדרלית.
בנוסף הבורסה בת"א השיקה היום מדד חדש בשם ת"א קלינטק ובו מניות האנרגיה הירוקה. היה זה יום המסחר השני של המדד שהסתיים בעליה של 0.7%.
והיו גם קריסות
הצבע הירוק אמנם שלט היום בבורסה, אולם לצד הזינוקים נרשמו גם קריסות. בין היורדות הגדולות ניתן למנות חברות שבעצמן הצטרפו למירוץ למציאת חיסון או תרופה לקורונה, כמו אנלייבקס, שצנחה ביותר מ־21.4%; באטמ של צבי מרום, שנפלה ב־16.2%; ואופקו שבשליטת פיליפ פרוסט שירדה ביותר מ־9.4%.
גם יצרניות המגבונים הלחים, שנהנו מביקושים מוגברים למוצרים שלהן בזכות המודעות הגדולה להיגיינה בעת הנוכחית, ירדו בחדות. על בד ירדה ביותר מ־10.5%, אבגול השילה יותר מ־11.7% משווייה ושלאג וספאנטק ירדו ב־8.8% וב־6.9% בהתאמה.
גם חברות הקמעונאות, שנהנו מהסתערות של הציבור שחשש ממחסור במזון בשל ההגבלות, הגיבו בירידות לדיווח של פייזר. שופרסל ירדה במעט יותר מ־6.4%, טיב טעם השילה כמעט 9.3% משוויה, וויקטורי ירדה בקרוב ל־5.8%.
עדיקה, שמשווקת בגדים בעיקר באונליין - תחום שגם הוא משגשג בעידן הנוכחי - צנחה ביותר מ־12.1%.