לאחר נפילה של 20% בביקושים לדלקים: בזן עוברת להפסד ברבעון השלישי
חברת בתי הזיקוק מסיימת את הרבעון עם הפסד של 50 מיליון דולר, בהשואוה לרווח של 7 מיליון דולר ברבעון המקביל ב-2019; הפקת הדלק למטוסים צנחה ב-88% - בבנזין עמדה הירידה על 18%; הכנסות בזן נחתכו ב-39% והסתכמו במיליארד דולר
משבר הקורונה ממשיך להכות במגזר הדלקים המקומי: קבוצת בזן מדווחת הבוקר על הפסד של כ-207 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של השנה, בהשוואה לרווח נקי של 99 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2019.
- המכוניות בחניה, וגם חברות הדלק רוצות הקלות
- דלק קידוחים קיבלה פיצוי וחתמה: בזן תקבל גז ממאגר תמר למשך שנה
- "בזן לא תיסגר אלא תשנה את פניה ותפעל גם בתחום האנרגיות המתחדשות"
הרבעון השלישי של 2020, שהתאפיין במגמת התאוששות חלקית מהסגר של תקופת פסח ברבעון השני, הסתיים אף הוא בהפסד של כ-50 מיליון דולר, זאת לעומת רווח נקי של כ-7 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2019.
עיון בתוצאות החברה לרבעון השלישי מלמד שניצולת מתקני הזיקוק עבדה בכ-73% תפוקה בלבד, זאת לעומת ניצולת כמעט מלאה (96%) ברבעון השלישי של 2019. בבזן טוענים לירידה של כ-20% בביקוש בישראל לדלקי תחבורה, שכולה מיוחסת לקורונה ולסגר החלקי ששרר פה לאורך הרבעון.
בזן הפיקה ברבעון המדווח כ-946 אלפי טון סולר (ירידה של כ-6% לעומת שנה שעברה); 310 אלפי טון של בנזין (ירידה של 18% לעומת שנה שעברה) ורק כ-31 טון קרוסין, או דלק מטוסים (צניחה של כ-88% לעומת שנה שעברה), פועל יוצא של השיתוק שאחז בענפי התיירות והטיסות. מנגד, נרשמה עליה קלה של כ-2% בתחום הפטרוכימי (324 אלף טון ברבעון הנוכחי).
מחיר חבית הברנט (ממוצע) ירד ברבעון המדווח בכ-30%, מה שהוביל לירידה במרווחי הזיקוק של החברה בכ-11 דולר לחבית עבור הסולר,ובכ-6 דולר לחבית עבור הבנזין.
בזן הציגה בסיכום הרבעון השלישי הכנסות של כמיליארד דולר, צניחה של כ-39% ביחס לרבעון המקביל של 2019 (כ-1.615 מיליארד דולר). למזלה של החברה, עלות המכירות ירדה בשיעור דומה, והסתכמה בכ-984 מיליון דולר, ירידה של כ-36% ביחס לשנה שעברה (1.54 מיליארד דולר). החברה רשמה ירידות קלות בהוצאות ההנהלה וכלליות או בהוצאות השיווק, אך עדיין רשמה הפסד תפעולי רבעוני של כ-37 מיליון דולר, זאת לעומת רווח תפעולי של כ-35 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
נקודות אור בדו"ח הן ירידה קלה בהוצאות המימון נטו (22 מיליון דולר ברבעון המדווח לעומת כ-27.5 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד), כמו גם ירידה בחוב הפיננסי (בנקים ומוסדיים) שמסתכם נכון לסוף ספטמבר בכ-802 מיליון דולר, זאת לעומת כ-855 מיליון דולר בסוף 2019.
בחברה מזכירים שלאחרונה הנופקה סדרת אג"ח חדשה (י"ב) במח"מ ארוך של כ-6 שנים, שתפרע רק מ-2024, כמו גם הארכת מסגרות אשראי בנקאיות עד לאוקטובר 2021. המנכל" משה קפלינסקי ציין ש"על רקע התמשכות משבר הקורונה והשפעתו החריגה על המרווחים בענף הזיקוק בעולם והפעילות של השוק המקומי, בזן מסיימת את הרבעון השלישי עם EBITDA מנוטרל מאוחד של אפס והפסד נקי של 50 מיליון דולר. הפעילות במגזר הפולימרים – בזכות הסינרגיה עם בית הזיקוק - ממשיכה להפגין יציבות בביקושים"
עוד מציינים לחיוב בחברה את הסכמי הגז החדשים מול מאגרי תמר ואנרג'יאן, שיתרמו לה משנה הבאה ירידה של עד 45 מיליון דולר בהוצאות, כמו גם מימוש הסכמי פרישה מוקדמת שיורידו את הוצאות החברה בכ-23 מיליון דולר, מתוכם כ-7 מיליון דולר ברבעון המדווח. עוד מציינים שבחודש נובמבר הביקוש למוצרי הדלקים דומה לזה שנרשם בנובמבר 2019.
נתון מעניין שמדווח מתייחס לירידה במניית החברה. בזן מזכירים ש"בשל התפשטות נגיף הקורונה ברבעון הראשון של 2020 והשלכותיו, אשר התבטאו, בין היתר, בירידה חדה במחיר מניית החברה, בירידה בהיקף הזיקוק ובשחיקה של מרווחי הזיקוק, נערכה עבודה לבחינת סכום בר ההשבה של נכסי מגזר הדלקים". זו בוצעה על ידי פירמת רואי החשבון ארנסט יאנג, במסגרתו שווי נכסי הדלקים של החברה הוערך לפי שיטת היוון תזרימי מזומנים ( DCF).
התוצאה שהתקבלה הייתה שסכום בר ההשבה של נכסי מגזר הדלקים אמור לרדת לכ-1.5 מיליארד דולר (היה בסוף רבעון ראשון של 2020 כ-1.7 מיליארד דולר, כלומר שווי הנכסים ירד חשבונאים בכ-200 מיליון שקל בכחצי שנה). מאחר ששווי הנכסים העצמאי של בזן נאמד בכ-1.43 מיליארד שקל, שהוא במקור יותר נמוך מהערכת ארנסט אנד יאנג, הנתון החדש לא מקבל ביטוי כלל. מנגד, ירידה שווי נכסים נוספת, ככל שתהיה אחת, כבר תקבל ביטוי בדיווחים הבאים של החברה.