$
שווקי חו"ל

בייגי'ינג מרחיבה את המאבק נגד אנט גרופ של ג'ק מא

לאחר שיחת האזהרה שספג מא והביטול המפתיע של הנפקת אנט, בלומברג מדווחת שהרשויות הסיניות פועלות לריסון מקור ההכנסה הגדול של החברה - פלטפורמת האשראי. בין היתר תידרש אנט לעמוד בתנאי של אספקת 30% מההלוואות בפלטפורמה, כאשר כיום היא מספקת 2% בלבד, וביתר היא משמשת כמתווכת מול צד שלישי

שירות כלכליסט 09:3904.11.20

הביטול המפתיע של ההנפקה ב-35 מיליארד דולר של אנט גרופ הוא מסתבר רק תחילתו של קמפיין מחודש מצד הרשויות בסין לרסן את ענקית הפינטק שבשליטת ג'ק מא, מייסד עליבאבא.  

 

 

בסוכנות בלומברג מדווחים כי הרשויות מתמקדות כעת במקור ההכנסה הגדול ביותר של אנט: פלטפורמת האשראי שמעבירה הלוואות מבנקים ומוסדות פיננסים אחרים למיליוני לקוחות ברחבי סין. הדיווח מתבסס על אנשים המעורים בנושא שביקשו להישאר בעילום שם.

 

לדבריהם, ועדת הרגולציה על הבנקים והביטוח בסין (CBIRC) מתכוונת לעודד בנקים לא להשתמש בפלטפורמות של אנט והיא אף פנתה כבר לחלק מהם בדרישה שיוודאו שתיקי ההשקעות שלהם תואמים לטיוטת הרגולציות המחמירות שפורסמה ביום שני. הרגולציות הללו מחייבות את מפעילי הפלטפורמות לספק לפחות 30% מההלוואות, כך שמרבית העסקאות של אנט לא עומדות בתנאים. כיום החברה רושמת בסביבות 2% מההלוואות במאזן שלה, כשהשאר ממומנות על ידי צד שלישי או ארוזות כני"ע ונמכרות מחדש.

 

כלל התכניות של סין בנוגע לאנט עדיין לא ברורות, וייתכן כי מלווים ימשיכו לעבוד עם החברה לאחר שתתאים עצמה לדרישות הרגולטורים. מאנט נמסר בתגובה כי ההנחה שבנקים יפסיקו להשתמש בפלטפורמה שלה היא "לא מבוססת". עוד הוסיפו כי בכוונתם "להמשיך ולתמוך בשותפים של הבנקים לקבל החלטות אשראי עצמאיות ולמנף את הפלטפורמות הטכנולוגיות של אנט כדי לשרת לקוחות ועסקים קטנים". מהרגולטורים לא התקבלה תגובה לדיווח.

 

 צילום: רויטרס

 

סין הפתיעה אתמול (ג') כשהודיעה על ביטול ההנפקה הציבורית הראשונה (IPO) של אנט, זאת לאחר שמא זומן לפגישת נזיפה. הממשלה בראשותו של הנשיא שי ג'ינפינג מהדקת את השליטה על אנט וקונגלומרטים פיננסים צומחים אחרים, זאת לאחר שנים שבהן אפשרה להם לפעול בלי דרישות הון ומינוף בדומה לאלה המוטלות על הבנקים.

 

עד כה לא סופקו פרטים לגבי סיבת ביטול ההנפקה, ורק נמסר כי הביטול נובע מ"שינוי משמעותי" בסביבת הרגולציה. עם זאת, בחודש שעבר ביקר מא את המערכת הפיננסית במדינה והטיל ספק במודלי הרגולציה העולמיים. הוא אף קרא לבנקים "בתי משכון". לדבריו, סין היא עדיין "בגיל הנעורים" וצריכה עוד חדשנות כדי לבנות מערכת לפיתוח בריא של התעשייה המקומית.

 

כל הגבלה על המימון תהווה מכה לאנט, שאמנם החלה את דרכה כחברת תשלומים מקוונת אך כעת הלוואה הן העסק העיקרי שלה. היא שימשה כחתם בהלוואות לצרכנים בשווי כולל של 1.7 טריליון יואן (253 מיליארד דולר) והלוואות לעסקים קטנים בשווי כולל של 422 מיליארד יואן עבור כמאה בנקים ומוסדות פיננסים אחרים.

 

אנט גם סייעה להשיג הלוואות קטנות ולא מבוטחות לכ-500 מיליון אנשים בשנה האחרונה באמצעות שתי פלטפורמות: חואבי (Huabei) שמתמקדת בהלוואות מהירות לצרכנים עבור רכישות קטנות יחסית וג'ייבאי (Jiebei) שמממן הכול החל מנסיעות ועד להשכלה. הריבית לרוב עומדת על 15% לצרכנים ו-11% לעסקים הקטנים – שיעור הכפול כמעט מהריבית המוצעת בבנקים.

 

על מנת שאנט תעמוד בדרישות הרגולציה המוצעות יהיה עליה להקצות 95 מיליארד יואן , כלומר פי 2.7 יותר מההון המוקצה כיום בשתי הפלטפורמות שלה, כך לפי ההערכות בג'פריס פייננשל גרופ.

 

 

x