$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

תבל אירובוטיקס בהובלת יניב מאור ואייל דשא מגייסת עוד 20 מיליון דולר

החברה שפיתחה רחפנים אוטונומיים לחקלאות, שנועדו למלא מחסור בידיים קוטפות, משלימה בימים אלה גיוס נוסף לפי שווי של 65 מיליון דולר אחרי הכסף. היו"ר דשא: "החברה עומדת ביעדי הפיתוח, צפויה לעמוד בצבר ההזמנות כבר ב־2021"

צלי גרינברג 08:1227.10.20

הכסף נופל כפרי בשל: תבל אירובוטיקס טכנולוג'יס (Tevel Aerobotics Technologies) משלימה בימים אלה גיוס של 20 מיליון דולר לפי שווי חברה של 45 מיליון דולר לפני הכסף - ומשלשת את שווייה ל־228 מיליון שקל.

 

זהו סבב הגיוס השלישי של חברת הרובוטים המעופפים (רחפנים) לחקלאות, שגייסה כ־11.5 מיליון דולר בשני סבבי הגיוס הקודמים שביצעה. באחרון שבהם, שבוצע בתחילת 2019, היה שווייה 88 מיליון שקל. את החברה מובילים המייסד, המנכ"ל ומנהל הפיתוח יניב מאור, וכן היו"ר אייל דשא, יו"ר ישראכרט הפורש ולשעבר מנהל הכספים של טבע.

 

 

מימין: המנכ"ל יניב מאור, היו"ר אייל דשא והרחפן שפיתחה החברה תבל אירובוטיקס מימין: המנכ"ל יניב מאור, היו"ר אייל דשא והרחפן שפיתחה החברה תבל אירובוטיקס צילום: יריב כץ

 

כספי הגיוס מיועדים להביא לתחילת הייצור של החברה, שלה צבר הזמנות קיים. זו מכוונת בעיקר לשוקי צפון אמריקה ואירופה ובנוסף לסין, יפן, דרום קוריאה וברזיל.

 

מאור ומשפחת דשא יישארו בעלי המניות הגדולים בחברה לאחר הגיוס, עם אחזקה משותפת של 33% מהון המניות. דשא נכנס לחברה לאחר שאחיו עוז, שהוביל את החברה עם מאור, נפטר ממחלת הסרטן באוקטובר 2017.

 

 

הרחפן שפיתחה החברה הרחפן שפיתחה החברה צילום: תבל ארובוטיקס טכנולוג'יס

 

בעלי מניות נוספים בתבל אירובוטיקס הן הקרנות הישראליות מאווריק ו־OurCrowd, המחזיקות יחד ב־27% מהחברה, והתחייבו לכרבע מסבב הגיוס הנוכחי. עמן השתתפו חלק מהמשקיעים הראשונים בה, ובהם מנכ"ל אורבוטק לשעבר עמיחי שטיינברג ומנכ"ל מובילאיי לשעבר זיו אבירם. בגיוס זה השקיעו גם קרנות הון סיכון אירופיות וקרנות המתמקדות בחברות טכנולוגיה בתחום החקלאות, דוגמת Agfunder האמריקאית.

 

היו"ר דשא אמר לכלכליסט: "מטרת הגיוס היא לסיים את יעדי הפיתוח, להתחיל לייצר מערכות ולעמוד בצבר ההזמנות הקיים. הצבר גדל כי בעיית כוח העבודה בקטיף החקלאי רק הולכת ומתגברת משנה לשנה, ועמה הביקושים לפתרון שאנו מציעים".

 

החברה, שהוקמה באוגוסט 2016 כמענה למחסור זה, מפתחת מערכות אוטונומיות מבוססות בינה מלאכותית, בקרה ורובוטיקה, המשולבות ברובוט מעופף דמוי רחפן. הרחפן מצויד בזרוע רובוטית ייחודית שמבצעת קטיף פירות מהעצים ללא התערבות אדם, ויודעת לזהות את בשלות הפרי באמצעות מצלמת תלת־ממד. הרובוטים מתפקדים כצוות עובדים תחת מרכז שליטה, המפעיל ומנווט אותם לנקודות הקטיף. ה"מוח" ממוקם על גבי רובוט שטח אוטונומי.

 

תוכנה המוטמעת בהם מאפשרת לרחפנים לאסוף מידע ובסיום הקטיף הוא מנותח באמצעות ביג דאטה ובינה מלאכותית. ישנו צפי לאובדן של כמחצית מכוח האדם החקלאי עד 2050. משמעותו היא מחסור של כ־5 מיליון עובדים בעולם. זאת בעוד שטח גידול הפירות צפוי להכפיל עצמו לאותה נקודת זמן עד 140 מיליון הקטאר (Hectare, קרי 10,000 מ"ר).

 

לפתרון של החברה, לטענתה, יש פוטנציאל מכירות של 3 מיליארד דולר בשנה לחקלאים בארה"ב ואירופה, ועד 30 מיליארד דולר בשנה ביתר העולם. זה נכון בעיקר בסין, שכיום לא מתבצע קטיף מלא במטעים שלה נוכח מחסור בידיים קוטפות.

 

מישל עבדי, שותף מנהל בקרן Maverick Venture Israel, שהשקיעה כ-7 מיליון דולר ומהווה אחת מבעלות המניות הגדולות בחברה, אמר לכלכליסט כי "אחד הלקוחות שלנו מגיע מתחום הנפט והשקיע דרכנו בחברה. עלה לו רעיון שאותם רחפנים יהיו לעזר גם בתחום הנפט בו לא פעם נדרשים לתקן נזילות בלב ים, ונאלצים להמתין זמן רב עד להגעת צוות תיקון. תבל אירובוטיקס טכנולוג'יס ממוקדת כיום בתחום החקלאות ולשם היא מכוונת, אך האפשרויות הפרוסות בפניה מגיעות גם מתחומים נוספים".

x