משרד הביטחון מעכב לאנלייט פרויקט רוח ברמת הגולן: "אדישות מקוממת"
דרישת המשרד לשלוט על אספקת החשמל בעת משבר ביטחוני נתקעה בדיונים. לכלכליסט נודע כי ראשי היישובים שבשטחם מתוכנן הפרויקט פנו לגנץ: "לגרירת הרגליים יש השלכות כואבות"
אחד מפרויקטי האנרגיות המתחדשות של אנלייט ברמת הגולן עומד בפני עיכובים לא צפויים, הפעם מכיוון משרד הביטחון. ל"כלכליסט" נודע שראשי שמונה אגודות חקלאיות ברמת הגולן פנו לפני כמה ימים בדחיפות לשר בני גנץ, כשהם מבקשים את התערבותו הדחופה בקבלת אישור הפעלה למיזם "רוח בראשית". המיזם עתיד להפעיל 40 טורבינות ענק ולייצר כ־190 מגה־ואט, הספק ששקול לצריכת החשמל של 60 משקי בית.
- אנלייט צופה על העתיד במשקפיים ורודים
- אנלייט רכשה פרויקט רוח בשבדיה: צופה שיכניס לה 7 מיליארד שקל
- הכנסות אנלייט זינקו ב-50% בזכות הפעלת תחנות רוח וחוות סולאריות בחו"ל
הפרויקט מתוכנן באזור הר פרס, והוא גובש בשותפות עם שמונה יישובים: יונתן, אלוני הבשן, רמת מגשימים, מבוא חמה, נטור, כנף, אבני איתן ומעלה גמלא. אלה ייהנו מהכנסות משכירות על הקרקע, שעליה יוצבו הטורבינות, וגם מאפשרות עתידית להיכנס כבעלים באחזקות במיזם.
בחודש יולי האחרון התקבלו אישורי הבנייה והעלייה לקרקע, אחרי שאנלייט סגרה מול בנק הפועלים מימון ענק של כמיליארד שקל. זאת מתוך עלות של כ־1.2 מיליארד שקל. לפי אנלייט, המיזם צפוי להניב לה הכנסות של 150 מיליון שקל בשנה בממוצע ב־20 שנות הרישיון. העבודות החלו לפני כמה חודשים, אך אישור הפעלה סופי לא הגיע. לאנלייט פרויקט אחר של רוח ברמת הגולן, פרויקט עמק הבכא, לאספקת 110 מגה־ואט בהשקעה של כ־700 מיליון שקל.
בפנייתם ביקשו ראשי המועצות מגנץ שינחה את משרדו לקדם את הפרויקט. "זהו פרויקט האנרגיה הנקייה הגדול והחשוב בישראל. כל האישורים להקמתו ניתנו. מאות מקומות עבודה ממתינים להסדרת נוהל פעוט בין משרד הביטחון למשרד האנרגיה. הדיונים עליו מתארכים בין הדרגים במשרדי הממשלה בעצלתיים ובאדישות מקוממת, כאילו מדינת ישראל לא חווה את המשבר הכלכלי הגדול בתולדותיה, ומבלי להבין את ההשלכות הכואבות. זהו פרויקט הדגל של ההתיישבות ברמת הגולן", כתבו בפנייתם לשר.
אז מה מקור הבעיה? מבדיקת "כלכליסט" עולה שמשרד הביטחון אמור להשלים מול חברת החשמל את היכולת לשלוט על האספקה לרמת הגולן לפי דרישה, אולם הצעד הזה נתקע בדיונים. ראשי המועצות מזכירים לגנץ כי "משרדי הביטחון, האנרגיה והאוצר הגיעו לסיכום בין־משרדי, שבו נידונו התנאים שיש להשלים על מנת לקדם את הפרויקט - מנגנון שיסדיר את עצירת הטורבינות בנסיבות ביטחוניות חריגות באופן שלא יפריע למתקנים ולפעילות צה"ל. למשרדך ידוע היטב כי כל עוד הסיכום לא נכנס לתוקף, נדחה פרויקט חוות רוח בראשית שוב ושוב".
בשורה התחתונה, ראשי המועצות מבהירים כי "קרוב לשנה ממועד הסיכום הבין־משרדי, לא עלה בידי משרדך להסדיר את מנגנון העצירה. חרף חשיבותו, יישום הפרויקט תקוע. הדיונים נמשכים ללא סוף ובשוויון נפש ממש, ומבלי שאיש יקדמם. גרירת רגליים זו מותירה את תושבי רמת הגולן כבני ערובה של פקידי משרדך, האוטמים לבם באופן שרירותי ודוחים קידום פרויקט לאומי חשוב. מהתנהלות זאת יש לחדול ויפה שעה קודם".
ממשרד הביטחון נמסר כי המשרד "רואה חשיבות בהגברת הייצור ממקורות מתחדשים. בשנה שעברה חתם המשרד על הסכם עם משרדי האוצר והאנרגיה, הנותן מענה להפרעות שעלולות לגרום הטורבינות לפעילות צה"ל בגבול הצפון, שלו רגישות ביטחונית. ביולי נחתם הסכם עם חברה יזמית, המגדיר דרישות שיאפשרו את הקמת המיזם. יישום הפרויקט מחייב הסכמה על מספר מצומצם של נושאים, המצויים בשיח עם משרד האנרגיה המוביל את הנושא".