$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מבנה בוחנת הצטרפות למרוץ לרכישת דסק"ש

מפרק אי.די.בי חשף בביהמ"ש כי כונסי מניות השליטה בדסק"ש מנהלים מגעים עם מציע נוסף על מגה אור, שמתכוון להגיש הצעה משמעותית עבורן. לכלכליסט נודע כי מדובר במבנה שפועלת ללא גרעין שליטה

גולן חזני 06:5225.10.20

כונסי מניות השליטה בדסק"ש חשפו כי הם מנהלים מגעים עם "מציע מסוים" שמתכוון להציע הצעה משמעותית עבור המניות, אולם סירבו לחשוף במי המדובר. ל"כלכליסט" נודע כי המדובר בחברת מבנה נדל"ן שבוחנת את רכישת השליטה בדסק"ש. מבנה היא חברה ציבורית ללא גרעין שליטה, ובעיית השכבות איננה מהווה עבורה מעבר על חוק הריכוזיות בשל השכבות. הדבר קרה ביום חמישי האחרון, במהלך הדיון המשפטי בבית המשפט המחוזי בתל אביב בפני השופט חגי ברנר, אז חשף המפרק של אי.די.בי עו"ד אופיר נאור, במקרה, כי מתנהלות שיחות מול גוף נוסף, לזה של הקבוצה בראשות מגה אור של צחי נחמיאס, ודולפין של אדוארדו אלשטיין.

 

הדיון היה סביב אישור ההסכם בין כונסי מניות השליטה בדסק"ש, עו"ד רענן קליר ואלון בנימיני, לבין הקבוצה בראשות מגה אור שהציעה 950 מיליון שקל עבור 70% ממניות דסק"ש, אבל בתנאי שההצעות שיתקבלו לאחר אישור ההצעה יהיו גבוהות ב־40 מיליון שקל לפחות, אחרת לא ייערך לגביהן דיון. הקבוצה העמידה ערבות של 10% מההצעה, 95 מיליון שקל.

 

"מישהו קנה יתרון לא הוגן"

 

אלשטיין מתנגד לכך ודורש שהמכרז ייערך בדרך רגילה. "אנחנו סבורים שגם הצעה של 950 מיליון שקל ועוד שקל דינה לגבור על ההצעה של מגה אור. אני לא אוהב לתת ערבות למי שמנצלים אותי", אמר יוסי בנקל, עורך דינם של אלשטיין ודולפין. השופט ברנר השיב לו: "קיימת הצעה מחייבת של 950 מיליון שקל ואם בסופו של דבר המכרז שאתה מדבר עליו יסתיים בפחות כי היא תפקע, הנזק יהיה של המחזיקים. אם ההצעה של מגה אור תפקע הם ישארו בלי כלום". בנקל: "אם מגה אור היו מאריכים את הערבות עד 4 בנובמבר זה היה פותר את כל הבעיה, "אבל בגלל שמישהו קנה לעצמו יתרון לא הוגן אני צריך להיכנס ללוח הזמנים שלו"?

 

 

דודו זבידה דודו זבידה צילום: דור מנואל

 

ברנר שאל את עו"ד קליר מדוע לא יבקש מנחמיאס להאריך את מועד הערבות, וכאן לקח נאור את רשות הדיבור וחשף: "אמש דיברנו עם מציע מסויים שמתכוון להגיש הצעה במסגרת המועדים שקבענו, הצעה משמעותית יותר גבוהה מההצעה של מגה אור. אבל אנחנו לא יכולים להישאר חשופים במידה והערבות של מגה אור תפקע". נאור לא חשף את שם ה"מציע", כאמור, אבל ל"כלכליסט" נודע כי מדובר במבנה שמנוהלת בידי דודו זבידה, ובעלי המניות הגדולים בה הם דוד פורר (17.3% בהון), מבעלי השליטה בבזק המתחרה בסלקום, וגופים מוסדיים בהם מנורה מבטחים (11%), הפניקס (6.5%), כלל ביטוח (6.2%) והראל (6%). מבנה נסחרת בשווי של 5.9 מיליארד שקל, אחרי שאיבדה שליש משווייה בשל משבר הקורונה, עם נכסים בשווי 8.7 מיליארד שקל, מהם 37% משרדים, 22% מרכזים מסחריים ו־41% מבני תעשייה ולוגיסטיקה. החברה נשלטה עד 2016 בידי אליעזר פישמן, אז היתה בנויה משתי חברות - כלכלית ירושלים שהחזיקה בשליטה במבני תעשייה ששתיהן היו ציבוריות.

 

פישמן הגיע לחדלות פירעון וכלכלית שהיתה זקוקה למזומנים ביצעה הנפקת הון גדולה שדיללה את לאומי פרטנרס שהחזיק בשעבוד על מניות פישמן. זבידה הוביל את ההנפקה בהשתתפותם של גופים מוסדיים, פורר וסאמיט של זוהר לוי, שבה גויסו מיליארד שקל. מצוקת המזומנים של כלכלית נבעה בעיקר מהתרסקותה ב־2015 של החברה־הבת מירלנד שפועלת בתחום הנדל"ן ברוסיה. ביולי 2019, הוביל זבידה מיזוג בין כלכלית ומבני תעשייה, זאת אחרי שכלכלית מימשה נכסים רבים בחו"ל ובארץ במיליארדי שקלים.

 

מה דעתך על מניית מבנה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מבנה נדל"ן מעוניינת, כמו מגה אור של צחי נחמיאס, בנדל"ן של דסק"ש, בשליטה בנכסים ובניין ובחברה־הבת גב־ים שפעילה בתחום הנדל"ן המניב בארץ. נכסים ובניין נסחרת כיום לפי שווי שוק של 1.8 מיליארד שקל, המגלם לה מכפיל הון (יחס בין שווי שוק להון עצמי המיוחס לבעלי המניות) של 0.9. זאת לאחר שהמניה עלתה ב־36% בשלושת החודשים האחרונים. קופת המזומנים של נכסים ובנייןמכילה כיום כ־2 מיליארד שקל, זאת כתוצאה ממימושים של נכסים ב־2.5 מיליארד שקל בשנתיים האחרונות. 800 מיליון שקל נוספים צפויים להיכנס לקופה בחודשים הקרובים ממכירת החברה־הבת ישפרו לתנופורט.

 

גב־ים, שנכסים ובניין ירדה בה לאחזקה של 29.9% בשל הוראות חוק הריכוזיות, נסחרת בשווי של 4.25 מיליארד שקל והיא מייצרת הכנסות בקצב שנתי של יותר מ־500 מיליון שקל. סביר להניח שלמבנה אין עניין באחזקות האחרות של דסק"ש, סלקום ואלרון, וכמו מגה אור, גם היא תנסה למכור אותן. בכל אופן דירקטוריון מבנה לא קיבל עדיין החלטה על הגשת הצעה ובמקרה כזה היתה החברה מדווחת.

 

 

אדוארדו אלשטיין אדוארדו אלשטיין צילום: כפיר סיון

 

ובחזרה לדיון. אלשטיין הגיע לבית המשפט ונכנס לאולם בריקוד חסידי קצר טען כי אין ביכולתו להעמיד את הערבות לפני 2 בנובמבר בעוד נחמיאס הקציב את הערבות רק עד 27 באוקטובר.ברנר לא קיבל את הבקשה מאחר שחשש למצב שהנושים ישארו בלי דבר, אבל ציין בביקורת על מחזיקי האג"ח: "אלשטיין ראוי להערכה גבוהה יותר מזו שלה זכה עד כה מידי הנושים (זאת) בגין סכומי העתק שהשקיע באי.די.בי והעובדה שנמנע ממשיכת דיבידנדים. אבל אין מקום לחשוף את הנושים לסיכון". במהלך הדיון ביקש אלשטיין לדבר ואמר בעברית משולבת באנגלית דברים שאת חלקם אמר בראיון ל"כלכליסט" בשבוע שעבר: "כולם אומרים שלא לקחתי לכיס פרוטה אחת. 3 מיליארד השקלים שהפסדתי, לאן הם הלכו? למשכורות בחברות, מיסים ושירותים. אני נשאר בארץ. אני יודע שהכסף הזה יצא ממני לנצח. אבל נתתי מהלב כי אני אוהב את ישראל. הפסדתי כאן כסף יותר מכל מקום אחר בעולם. זה הבית שלנו.

 

"עורכי הדין אמרו לי על ההחלטה שלך. במשך שמונה שנים עמדתי בכל התחייבות של החברה. מילאתי כל מילה שהתחייבתי. מה אני צריך להגיד לזרים אחרים שרוצים להשקיע כסף בארץ? שאין כאן צדק אם אתה אאוטסיידר? אני באותה חברה כבר 40 שנה, 30 שנה כחברה ציבורית. אני לא כריש שוק. אני מבקש יחס הוגן ואלחם על החברה. מה עלי לומר לזרים החברים שלי? להישאר בחוץ או לעקוב ולנהוג כמוני"?

 

המפרק מחמיא לאלשטיין

 

ברנר הגיב ביובש לדברים ועבר הלאה, אבל בהחלטה שנתן מאוחר קבע כי אלשטיין וכל מציע אחר יוכלו להגיש עד 27 באוקטובר הצעה זהה לזו של מגה אור, עם ערבות כספית בהתאם, ואז ייערך מכרז רגיל. אולם אם לא תוגש הצעה כזו המכרז ייערך במדרגות של 40 מיליון שקל וההסכם עם מגה אור ייכנס לתוקף. אלשטיין, בכל מקרה, נערך להגשת הצעה כזו, עם ערבות, עד 27 באוקטובר.

 

בנוסף תכנס דסק"ש אסיפת בעלי מניות לבחירת דירקטוריון חדש ב־6 בנובמבר. אם עד 4 בנובמבר, המועד האחרון למכרז כולו, אלשטיין יזכה בדסק"ש בחזרה, הרי שהוא ימשיך לשלוט בדירקטוריון. אלשטיין זכה גם למילים חמות מהמפרק נאור שאמר כי אין לו שום החלטה כרגע להגיש תביעות נגד אלשטיין שהביא הרבה כסף לחברה, הוריד את רמת המינוף ויש לו זכויות רבות בארץ. 

x