בלעדי לכלכליסט
הבורסה בתל אביב במגעים לשת"פ עם בורסת אבו דאבי
בין שתי הבורסות מתקיימים מגעים מתקדמים וההסכם עשוי להיחתם כבר בשבוע הבא. המשמעות: יתאפשר רישום כפול וגופים משתי המדינות יוכלו להשתתף בהנפקות בישראל ואיחוד האמירויות
הבורסה לניירות ערך בתל אביב מנהלת מגעים מתקדמים לשיתוף פעולה עם הבורסה של אבו דאבי, שהיא למעשה הבורסה של איחוד האמירויות, כך נודע ל"כלכליסט".
- שת"פ עם ישראל? באמירויות יגבירו ייצור רכיבים למזל"טים ולרכבים אוטונומיים
- הסכם הנורמליזציה: משרד ההשקעות של אבו דאבי יפתח משרד בת"א
- הסכם ראשון בין גופי השקעה בישראל ובאיחוד האמירויות
המגעים החלו עם החתימה על הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות, נכנסו להילוך גבוה בשבוע האחרון וההודעה על ההסכם עשויה להתפרסם כבר בשבוע הבא, אחרי החג.
הסכם שיתוף פעולה בין שתי הבורסות יאפשר לחברות ישראליות ואמירתיות להנפיק ביתר קלות בבורסה של המדינה השנייה תוך ביצוע רישום כפול בשתי הבורסות (רישום דואלי), וזאת באמצעות ההכרה של כל בורסה בתשקיף שאישרה הבורסה המקבילה. כמו כן, גופים ישראלים יוכלו להשתתף בהנפקות של חברות מאיחוד האמירויות, ולהפך. בנוסף, נבחנת אפשרות לשיתוף מידע בנוגע למוצרים ומכשירים פיננסיים, וסקרים על מצב השווקים.
עוד ייקבע בהסכם כי שתי הבורסות יפעלו יחד על מנת לאתר חברות טכנולוגיה וביומד מובילות שמבקשות לגייס הון על מנת לצמוח ולהתפתח בעולם בכלל ובשוק האסייתי בפרט, וזאת במטרה להעניק להן ליווי בהליך ההנפקה ובסופו של דבר לרשום אותן למסחר בשתי הבורסות.
שיתופי פעולה בין בורסות במדינות שונות הם דבר נפוץ מאוד, אולם מעולם לא נחתם הסכם שיתוף פעולה עם בורסה במדינה ערבית.
כיום לישראל יש שיתוף פעולה, בין היתר, עם בורסת סינגפור. הסכם זה נחתם ב־2018 לאחר שהשליטה בבורסה הישראלית עברה לידי קבוצה בראשות קרן מניקיי האוסטרלית. במסגרת הסכם זה נקבע כי חברות טכנולוגיה ישראליות יוכלו לגייס בון בשני השווקים בעת ובעונה אחת תוך ביצוע רישום כפול. המיזם המשותף לא התרומם וחברות ישראליות לא מיהרו לבצע רישום כפול.
בורסת אבו דאבי נוסדה בשנת 2000. כיום נסחרות בה 70 חברות בשווי כולל של 187 מיליארד דולר. זוהי הבורסה השנייה בגודלה באיזור, ומקדימה אותה הבורסה של ערב הסעודית. המגזר הבולט ביותר בבורסה הזו הוא מגזר הפיננסים – בנקים וחברות ביטוח.
משבר הקורונה השפיע על המסחר בבורסה של אבו דאבי, ובמחצית הראשונה של השנה היקף המסחר בה צנח ב־25% והסתכם ב־11 מיליארד דולר. בעקבות הירידה הזו, הבורסה של אבו דאבי, שמנוהלת על ידי חליפה אל מנסורי, מנסה למשוך אליה משקיעים זרים, אולם בפני אלו עומדת מגבלה – הם לא יכולים להחזיק ביותר מ־49% ממניותיהן של החברות המקומיות. בראיון ל־CNBC אמר אל מנסורי כי הם בוחנים את המכשולים שעומדים בפני זרים, הודה כי מדובר במכשלה משמעותית, והביע תקווה שהמהלכים שאותם הוא יוזם יובילו לכך שרמות המסחר ישובו לאלו של 2019.