$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

פימי במגעים מתקדמים לרכישת חברת התרופות הישראלית רפא לפי שווי של 700 מיליון שקל

לפי העסקה הנידונה, הקרן תשלם יותר מ־600 מיליון שקל תמורת 90%-85% ממניות חברת התרופות הישראלית. בעלת המניות הגדולה ברפא היא משפחת סאקלר, שנתבעת במיליארדי דולרים במסגרת פרשת האופיואידים בארה"ב, והגישה בקשה להגנה מפני נושים

גולן חזני 06:4607.10.20

ישי דוידי מספק חמצן פיננסי למשפחת סאקלר: קרן פימי מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת 85%-90% ממניות חברת התרופות הישראלית רפא לפי שווי חברה של 800-700 מיליון שקל, כך נודע לכלכליסט. כלומר, פימי, שבראשה עומד דוידי, תשלם יותר מ־600 מיליון שקל עבור המניות. אם העסקה תצא לפועל, זו תהיה אחת העסקאות הגדולות ביותר שביצעה הקרן בישראל בשנים האחרונות.  

משפחת סאקלר, מייסדת חברת התרופות האמריקאית פרדו פארמה (Purdue Pharma) שנמצאת בהליכי פשיטת רגל בעקבות תביעות שהוגשו נגדה בארה"ב במסגרת פרשת משככי הכאבים, היא בעלת השליטה (73%) ברפא. יורשי שמריהו לוין, מייסד רפא, מחזיקים ב־24.3% וביתרה — 2.7% - מחזיקים בני משפחת רשף: עו"ד צלי רשף, אחיו איש התקשורת רפי רשף ואחותם יעל וייל.

 

במסגרת העסקה, שאותה מוביל צלי רשף מטעם המוכרים, משפחות סאקלר ורשף ימכרו את כל אחזקותיהן, ואילו יורשיו של לוין ימשיכו להחזיק ב־15%-10% מרפא.

 

מימין: ישי דוידי, צלי רשף ויו"ר רפא אמיר לוין. אם תתממש, זו תהיה אחת העסקאות הגדולות של פימי בישראל בשנים האחרונות מימין: ישי דוידי, צלי רשף ויו"ר רפא אמיר לוין. אם תתממש, זו תהיה אחת העסקאות הגדולות של פימי בישראל בשנים האחרונות צילומים: עמית שאבי, יונתן בלום, יואב גלאי, יוטיוב

 

רפא הוקמה ב־1937 על ידי שמריהו לוין ובנו ברוך כמעבדת מחקר שפעלה באוניברסיטה העברית, ומשפחת סאקלר נכנסה להשקעה בה ב־1973. כיום רפא היא חברת התרופות השישית בגודלה בארץ עם נתח שוק של 5%, מחזור הכנסות של 500 מיליון שקל ו־EBITDA של כ־100 מיליון שקל. רפא מעסיקה 300 עובדים במפעל שלה שנחנך בירושלים ב־2013 לאחר שהושקעו בו 130 מיליון שקל.

.

"פושעים חסרי עכבות"

פרדו פארמה עומדת, כאמור, במרכזה של פרשת משככי הכאבים (אופיואידים) שמסעירה את ארה"ב. במסגרת פרשה זו הוגשו ב־2019 יותר מ־2,500 תביעות נגד פרדו בכמעט כל המדינות בארה"ב, בטענה שמאז 1999 החברה נקטה בשיטות שיווק שהובילו לכך שמטופלים התמכרו למשכך הכאבים שפיתחה, האוקסיקונטין (OxyContin) שמכיל כמות גדולה של אופיום, מה שהוביל למותם של כחצי מיליון אמריקאים.

 

לפי הנטען, משפחת סאקלר גרפה לכיסה 13-12 מיליארד דולר מפרדו. כאשר החלו להבין בארה"ב שהתרופה ממכרת הרבה יותר מכפי שהובטח, פתח ד"ר ריצ'רד סאקלר, בנו של מייסד פרדו, בקמפיין שהטיל את האחריות על המשתמשים. באימייל ששלח לבכירי החברה בפברואר 2001 הוא כתב: "אנחנו חייבים להכות במכורים בכל דרך אפשרית. הם הבעיה ואותם צריך להאשים. הם פושעים חסרי עכבות".

 

בספטמבר 2019 דווח כי משפחת סאקלר מוכנה לפשרה: היא תשלם מכיסה 3 מיליארד דולר ותוותר על השליטה בפרדו, שתשלם בעצמה 12 מיליארד דולר. זמן קצר לאחר מכן, החברה הגישה בקשה להגנה מפני נושיה (צ'אפטר 11) ונכנסה להליך של פשיטת רגל. שלשום דיווח המגזין האמריקאי "הניו יורקר" כי הממשל האמריקאי מתקרב לסיכום עם משפחת סאקלר שלפיו היא אכן תשלם 3 מיליארד דולר, וזאת בתמורה לכך שלא תועמד לדין פלילי. ממשלו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לוחץ על הגעה לפשרה לפני הבחירות לנשיאות שייערכו בחודש הבא, וזאת כדי שטראמפ יוכל להציג זאת כניצחון שלו על ענקית הפארמה. לא ברור אם יש לכך קשר למכירת השליטה ברפא.

 

 

 

 

משפחת סאקלר מוכרת בישראל בזכות היותה תורמת גדולה. בין היתר, מדובר באחת התורמות הגדולות ביותר לאוניברסיטת תל־אביב, ובניין הפקולטה לרפואה אף קרויה על שמה. מנגד, שמה של משפחת סאקלר הוסר מכל התוכניות והמתקנים בקמפוס מדעי הבריאות של אוניברסיטת בוסטון.

 

רפא מתמחה בשיווק, יצור והפצה של תרופות מקור ותרופות גנריות, תרופות מרשם ותרופות ללא מרשם שרלבנטיות לשלל תחומים בהם גסטרואנטרולוגיה, עור, פסיכיאטריה, וטיפול בכינים ובצקות. בין המוצרים המוכרים של רפא ניתן למנות את קלגרון לטיפול בכאבי גרון; אדפרין ואפידו לטיפול באקנה; איטרנול לטיפול בזיהומים פטרייתיים של הפה; סימידונה להקלת תסמיני גיל המעבר אצל נשים; מנורול לטיפול בזיהומים בדרכי השתן; ארטריל גו לטיפול בשחיקת סחוסים במפרקים; פלוטיפורם לטיפול באסתמה; בונדורמין לטיפול בבעיות שינה; ואוקסיקונטין להקלה על כאבים.

 

בנוסף רפא מייצרת מזרקים ואמפולות, והיא מתהדרת בכך שהיא היחידה בישראל שיש לה יכולת לייתר אמפולות סטריליות בכמויות מסחריות. המוצרים של רפא משווקים לבתי חולים ציבוריים ופרטיים, מרפאות, קופות חולים, רשתות הפארם, משרד הביטחון ושירות בתי הסוהר.

 

רפא מייצאת את חלק מהמוצרים שלה למדינות האיחוד האירופי וכן למדינות מוספות בעולם. בנוסף, יש לרפא שיתופי פעולה עם ענקיות פארמה בינלאומיות כמו טקאדה ואסטרה־זנקה. בראש החברה עומד היו"ר אמיר לוין, בן למשפחת המייסדים, שהחליף את אביו, שאף הוא נקרא שמריהו, שנפטר לאחרונה. את החברה מנהל אמיר לוין.

 

השקעות הפארמה של פימי

קרן פימי משקיעה לא מעט בעשור האחרון בחברות מתחום התרופות. ב־2013 רכשה הקרן את השליטה בחברת נובולוג מפיצת התרופות המובילה בישראל תמורת 80 מיליון שקל ומימשה אחזקה זו ב־2019 ברווח של יותר מ־200 מיליון שקל. גם בחברת התרופות רקח השקיעה פימי 80 מיליון שקל ב־2015 (תמורת 43% מהמניות, כשלאחר מכן הגדילה חלקה ל־52%).

 

הרכישה האחרונה של פימי היתה של מפעל מיגדה של טבע בקריית שמונה ב־2019 תמורת 47.5 מיליון דולר. פימי שינתה שמה של מיגדה לסימפוידיה ומנהלת מו"מ למכירת 40% ממניותיה לפניקס ולאומי פרטנרס.

 

ריצ'רד סאקלר. האשים את המתמכרים לתרופה באחריות למצבם ריצ'רד סאקלר. האשים את המתמכרים לתרופה באחריות למצבם

 

x