בעקבות המיזוג: מנכ"ל מזרחי טפחות, משה לארי, מונה ליו"ר בנק אגוד
לארי יחליף זאב אבלס, שעוזב את תפקיד יו"ר אגוד אחרי יותר מ-20 שנה. בנוסף, מונו 4 דירקטורים חברי הנהלה של מזרחי טפחות; הערכות: אגוד ימוזג לתוך מזרחי טפחות רק בעוד שנתיים בשל מורכבות תפעולית וטכנולוגית במיזוג שני הבנקים
יום לאחר שהושלמה הצעת הרכש של מזרחי טפחות לבנק אגוד והפיכתו לחברה פרטית, מזרחי טפחות מתחיל את תהליך ההשתלטות על הבנק. לכלכליסט נודע כי משה לארי, מנכ"ל מזרחי טפחות, התמנה אתמול ליו"ר בנק אגוד.
- יש מיזוג: מזרחי טפחות הצליח להשלים את הצעת הרכש של בנק אגוד
- בעלי מניות המיעוט באגוד יקבלו 24 מיליון שקל נוספים במזומן
- מיזוג מזרחי טפחות עם בנק אגוד: שלמה אליהו יעביר לבעלי המניות 30 מיליון שקל מהמכירה
לארי יחליף את היו"ר הוותיק של אגוד זאב אבלס, שעוזב את תפקידו אחרי יותר מ-20 שנה, במהלכן צבר שכר בעלות של מעל ל-50 מיליון שקל.
בנוסף, הדירקטורים מטעם בעלי השליטה הקודמים של הבנק עזבו את תפקידם, ובמקומם מונו כדירקטורים 4 חברי הנהלה של מזרחי טפחות: מנו אביב, אילה חכים, ניסן לוי ועדי שחף.
מנכ"לית בנק אגוד, שבי שמר, תמשיך בתפקידה ותוביל את תהליך המיזוג של בנק אגוד לתוך מזרחי טפחות. תהליך המיזוג צפוי להיות ארוך למדי, והוא יושלם ככל הנראה רק לקראת סוף שנת 2022.
לתהליך זה מספר היבטים: ראשית היבט תפעולי וטכנולוגי - קליטת הלקוחות של אגוד לתוך המערכות של מזרחי טפחות. לצורך כך, תוקם אופרציה מיכונית, תפעולית ועסקית שתעביר את הלקוחות ממערכות אגוד – שברובן נסמכות על מערכת המחשב של בנק לאומי, אל תוך המערכות של מזרחי טפחות.
החלק השני בביצוע המיזוג יהיה מהלך התייעלות אגרסיבי לבנק אגוד, שסובל כיום מיחס יעילות חלש מאד. לאגוד יש כיום 1,000 עובדים, מתוכם 200 זמניים שסביר שחלק גדול מהם יפוטרו. כמו כן, לפי הערכות מתוך 800 העובדים הקבועים של הבנק, כמחצית ייקלטו לתוך הבנק הממוזג. עיקר הקיצוץ צפוי להיות במטה הבנק, היות ואין למזרחי טפחות צורך במטה נוסף.
בנוסף לכך לבנק אגוד יש 35 סניפים, ומזרחי טפחות צפוי לסגור חלק מהם - בעיקר סניפים הנמצאים בקרבת מקום לסניפים של מזרחי טפחות (אלא אם מדובר באחד מסניפי הדגל של בנק אגוד).
העובדים שיפוטרו צפויים לקבל פיצויים מוגדלים, בדומה לתוכניות הפרישה מרצון שהיו בבנקים בשנים האחרונות (סדר גודל של 250%-300% פיצויים מוגדלים). פרישת העובדים לא תהיה באופן מיידי, אלא מדורגת ככל שיתקדם תהליך המיזוג.
בעוד כשמזרחי רכש את בנק טפחות הוא שמר על המותג, הפעם הוא צפוי לוותר על המותג של בנק אגוד, ולהישאר בשמו הנוכחי.
רווח הון המוערך במיליארד שקל
במזרחי טפחות עברו תלאות רבות עד אשר הצליחו להשלים את המיזוג. למעשה כבר לפני קרוב לשלוש שנים נחתמה העסקה עם בעלי השליטה בבנק אגוד - משפחות מנור, לנדאו, ד"ר יעל אלמוג זכאי ושלמה אליהו (שמניותיו מוחזקות בנאמנות) לרכישת הבנק. בעלי השליטה בבנק אגוד ניסו מזה זמן למכור את ההחזקה בבנק, שלא הניב להם תשואות נאות או דיבידנד. בסופו של דבר בעלי השליטה שכרו את שירותיה של עו"ד דליה טל, שהובילה אותם אל העסקה המורכבת הזו, שכללה גם עימותים עם העובדים ועם רשות התחרות שסרבה בתחילה לאשר את המיזוג, ושינתה החלטתה בעקבות הערעור שהוגש לבית הדין להגבלים.
אולם לצד הסאגה הארוכה, שתסתיים סופית כאמור רק בעוד כשנתיים, מחכה למזרחי טפחות סוכריה לא מבוטלת - רווח הון המוערך במיליארד שקל, הנובע מכך שהבנק נרכש לפי שווי הנמוך מההון העצמי. רווח זה צפוי להיפרס לתקופה של 5 שנים בדוחות הבנק.
כאשר נדונה סוגיית המיזוג, ורשות התחרות התלבטה אם לאשר אותו או לא, עלתה השאלה האם המיזוג יפגע בתחרות או דווקא ישפר אותה. בסופו של דבר המסקנה היתה שאגוד לא תורם באופן משמעותי לתחרות במערכת הבנקאית, ולכן ניתן לאפשר את המיזוג.
כעת עולה השאלה האם מיזוג זה שמחזק את מזרחי טפחות ישפר את יכולת התחרות שלו מול שני הבנקים הגדולים - פועלים ולאומי. אולם נראה שהמיזוג לא צפוי לשנות משמעותית את מפת התחרות במערכת הבנקאית, ובטח לא להביא לירידת מחירים. המיזוג הזה הוא בעיקר הוכחה שלבנקים קטנים במבנה הוצאות שהיה רלוונטי לפני 20 שנה, קשה עד בלתי אפשרי לפעול כיום כגוף עצמאי עם רווחיות ראויה.