$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

לוחצת על הדוושה: אנרג'יאן מנסה לחטוף לתמר ולווייתן עסקה מתחת לאף

בעוד השותפות במאגרי תמר ולווייתן רבות ביניהן על מחיר הגז שיימכר לתחנת הכוח ברמת חובב, המתחרה היוונית־בריטית לא שוקטת על השמרים, ומציעה לבעלות התחנה גז במחיר של פחות מ־4 דולר ליחידת חום כדי לזכות בחוזה של 1.5 מיליארד דולר

ליאור גוטמן 07:0215.09.20

שניים רבים והשלישי לוקח? חברת האנרגיה היוונית־בריטית אנרג'יאן, שמחזיקה בבעלות על מאגרי כריש ותנין ונסחרת בלונדון ובתל אביב, מנסה לנצל לטובתה את אי־ההסכמות בין השותפות השונות במאגרי תמר ולווייתן כדי לזכות בחוזה של כ־1.5 מיליארד דולר.

 

החברה הניחה החודש בפני בעליה החדשים של תחנת הכוח ברמת חובב — שיכון ובינוי, אדלטק ואדלקום — הצעה למכירת הגז הנדרש להפעלת התחנה. בעלי התחנה, שאותה רכשו מחברת החשמל, זקוקים ל־0.8-0.7 מיליארד מ"ק בשנה ל־15-12 השנים הבאות. אנרג'יאן מציעה להם לשלם קצת פחות מ־4 דולר ליחידת חום, וזו ככל הנראה ההצעה הזולה ביותר שהונחה בפניהם.

 

 

מתיוס ריגס, מנכ"ל אנרג'יאן מתיוס ריגס, מנכ"ל אנרג'יאן צילום: אוראל כהן

 

הבעיה היחידה היא שהגז ממאגרי כריש ותנין יתחיל לזרום רק בסוף 2021, בעוד תחנת הכוח תעבור לידי בעליה החדשים בסוף השנה. לכן אנרג'יאן מציעה לתחנת הכוח לחתום על חוזה גישור קצר מועד של 12-8 חודשים מול אחד ממאגרי הגז הפעילים בישראל, תמר ולווייתן, ולקבל ממנה גז ברגע שמאגריה יתחברו לחוף. המחירים המדוברים בחוזה הגישור נעים סביב 4.8 דולר ליחידת חום, בדומה למחיר התקרה שנקבע במסגרת מתווה הגז הממשלתי.

 

על פניו, שותפויות הגז שמחזיקות במאגרי תמר ולווייתן לא צריכות להסתפק בחוזה זמני ויכולות להציע לתחנת הכוח של רמת חובב חוזה לכל התקופה. אולם ל"כלכליסט" נודע כי בין השותפויות יש מחלוקת עמוקה בנוגע למחיר שיש להציע לתחנת הכוח. חלק מהשותפויות תומכות בהגשת הצעת מחיר נמוכה במיוחד של 3.8 דולר ליחידת חום — המחיר הנמוך ביותר שהוצע בישראל עד כה, שנמוך ב־40% מהחוזה של חברת החשמל שממנו תחנת הכוח הזו משתחררת בשל המכירה. מנגד שותפויות אחרות טוענות שהמחיר הזה הוא בלתי אפשרי ותומכות בהגשת הצעה שנוקבת במחירים גבוהים אף מאלו של אנרג'יאן, שמנצלת את חוסר ההסכמות האלו לטובתה.

 

 

תחנת הכוח ברמת חובב תחנת הכוח ברמת חובב צילום: חברת חשמל

 

במאגר תמר מחזיקות ישראמקו (28.75%), דלק קידוחים (22%), תמר פטרוליום (16.75%), דור גז (4%), אוורסט (3%) וחברת נובל אנרג'י האמריקאית (25%) שאמורה להתמזג לתוך שברון בקרוב. במאגר לווייתן מחזיקות דלק קידוחים (45%), נובל אנרג'י (40%) ושותפות הגז רציו (15%).

 

רוכשי תחנת הכוח ברמת חובב דנים באפשרויות השונות בימים אלו, וההחלטה הסופית תתקבל בשבועות הקרובים שבמהלכם עליה להציג לחברת החשמל טיוטת סגירה פיננסית של העסקה שכוללת גם מימון וגם חוזה גז. אם הקבוצה הרוכשת תבחר בחוזה המשולב, לא יהיה מדובר בצעד נדיר.

 

לאחרונה בזן ו־ICL (שמה החדש של כיל) חתמו על חוזה גישור מול מאגר תמר בשל ההמתנה לגז מכריש ותנין, שרק לאחרונה נודע כי נפח הגז שמצוי בהם עומד על 100 מיליארד מ"ק, גבוה ב־34% מנפח הגז הזמין בהערכה הקודמת, וכשליש מנפחו של הגז במאגר תמר.

 

תחנת הכוח ברמת חובב היא אחת הגדולות בישראל והיא מייצרת 1,140 מגה־ואט בשנה, שהם 8.7% מיכולת הייצור של חברת החשמל, עם אפשרות להגדיל את כושר הייצור שלה בעשרות אחוזים בעתיד. התחנה נמכרת במסגרת הרפורמה שבמהלכה נדרשת חברת החשמל למכור 5 תחנות כוח לשוק הפרטי כדי לצמצם את נתח השוק שלה במקטע הייצור מ־70% כיום ל־35% עד 2026.

 

רמת חובב היא תחנת הכוח השנייה שנמכרת במסגרת הרפורמה. הקבוצה הרוכשת שילמה עבור התחנה 4.25 מיליארד שקל, פי 2 מהשווי שלה בספרי חברת החשמל. בסוף 2019 נמכרה התחנה באלון תבור לקבוצה שמורכבת ממבטח שמיר של מאיר שמיר, PMEC של ממשלת סין ורפק, וזאת בתמורה ל־1.9 מיליארד שקל.

 

מארג'יאן נמסר כי היא אינה מתייחסת לנושאים מסחריים בתקשורת.

 

x