מנועי הכסף
השקעות בלתי סחירות: מה זה בדיוק וממה חשוב להיזהר
בפרק ה-118 של פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט דיברנו על השקעות מסוג אחר. השקעות שקיימות כמעט בכל קרן פנסיה או קופת גמל אבל מעט מאוד ידוע עליהן. מה זה בדיוק השקעות בלתי סחירות, למה זה צריך לעניין אותנו, למה זה לפעמים מאוד מסוכן ואיך כולנו בעצם מושקעים בנכסים מסוג זה
ירידות חדות, עליות, שוב ירידות ואז עוד ירידות ושוב - עליות. זה בערך, בסיכויים סבירים, מה שעבר על תיק ההשקעות שלכם מתחילת השנה. תנודתיות היא אחת התכונות הבולטות של שוקי הון - במיוחד בתקופות משבר כאשר רמת אי הוודאות גדולה. בדיוק כמו בתקופה בה אנחנו נמצאים.
אז אם מסיבה כלשהי קצה נפשכם בהשקעות עם תנודתיות גבוהה - סביר להניח ששקלתם למתן את תיק ההשקעות שלכם ולעבור להשקעות פחות תנודתיות. ואחת האפשרויות העומדות בפניכם - היא השקעה בנכסים בלתי סחירים.
שלא כמו בהשקעות רגילות בהן ניתן לפתוח בקלות חשבון מסחר בבנק או בבית השקעות ולהשקיע ישירות בחברה כלשהי - כדי להשקיע בנכסים בלתי סחירים צריך גורם מתווך. והגורם המתווך יכול להיות קופת גמל, קרן ריט או קרן כלשהי עם חשיפה ישירה לנכסים מסוג זה. וכך, בעזרת השקעה מוצרים אלה, ניתן להשתתף בהשקעה בפרויקטים של נדל"ן, של סלילת כבישים, של הלוואות פרטיות וכו'.
אז למה בעצם לא כולם משתמשים בכלים אלו? דבר ראשון, להשקעות מסוג זה יש לא מעט חסרונות - החל מחוסר שקיפות ועד לנזילות נמוכה. בנוסף, חשוב לזכור שסביר להניח שכל מי שיש לו קרן פנסיה, ביטוח מנהלים, קרן השתלמות או קופת גמל - מושקע בנכסים אלו. גם אם הוא אינו מודע לכך.
בפרק ה-118 של פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט עם הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות אורי גרינפלד, דיברנו על השקעות בנכסים לא סחירים. מה זה בדיוק, למה זה צריך לעניין אותנו, ואיך מבלי לשים בלי לשים לב כולנו מושקעים בנכסים מסוג זה. בפרק אירחנו את אופיר נאור, מנהל מערך השקעות לא סחירות בפסגות.