$
בורסת ת"א

אוגוסט חם: גיוסי האג"ח הקוצרניות זינקו פי 4

חברות הנדל"ן הסתערו על שוק החוב והיו אחראיות לשני שלישים מתוך 5 מיליארד שקל שגויסו באוגוסט - פי 4 ממקביליו בשנתיים האחרונות. בראש מגייסי אג"ח החברות ניצב בנק הפועלים שגייס 1.33 מיליארד שקל ואחריו גב־ים, מליסרון וביג

חזי שטרנליכט 07:5901.09.20
אוגוסט לוהט גם בשוק החוב: ההסתערות של חברות הנדל"ן על שוק החוב הפכה את אוגוסט, המנומנם לרוב, לחודש סוער. שני שלישים מגיוסי החוב שנעשו באוגוסט, 3.2 מיליארד שקל מתוך 5 מיליארד שקל בסך הכל באותו החודש, היו מתחום הנדל"ן. נראה כי תוכנית רכישות האג"ח הקונצרניות, שעליה הודיע בתחילת יולי נגיד בנק ישראל אמיר ירון, היתה זרז לגיוסים, ובאוגוסט חלה עלייה של 14% בהיקפם לעומת החודש שקדם לו.

 

גיוסי החוב זינקו כמעט פי ארבעה ביחס לאוגוסט 2018 ואוגוסט 2019, שבהם הם הסתכמו ב־1.3 מיליארדי שקל כל אחד, כך לפי סקירת הגיוסים בשוק החוב של S&P מעלות.

 

 

עו"ד רונית הראל בן זאב עו"ד רונית הראל בן זאב צילום: אסנת רום

 

17 חברות גייסו חוב באוגוסט האחרון, בראשם בנק הפועלים, שגייס 1.33 מיליארד שקל בהנפקת חוב פיננסי. מתוך הגיוס הזה, כ־700 מיליון שקל גויסו באג"ח קוקו חדשה, הכוללת מנגנון לספיגת הפסדים באמצעות המרה למניות. היתרה גויסה בהרחבת סדרת אג"ח צמודת מדד, הנסחרת בתשואה לפדיון של 0.02%. מלבד הפועלים, שש ההנפקות הגדולות של אוגוסט היו של חברות נדל"ן. הגדולות שבהן היו של גב־ים, שביצעה שתי הרחבות לסדרות אג"ח בהיקף 906 מיליון שקל. אחריה גייסו מליסרון וביג 428 מיליון שקל ו־416 מיליון שקל בהתאמה.

 

באוגוסט בוצע גיוס חריג ו"חיצוני" לשוק ההון בבורסה - הנפקת אג"ח "לווייתן בונד" בהיקף של כ־7.8 מיליארד שקל. האג"ח אינן סחירות עבור הציבור, והגיוס לא נרשם בפעילות אוגוסט משום שאת רוב ההנפקה (98%) רכשו משקיעים זרים. מעניין כי לפני שש שנים, במאי 2014, הונפקו מכשירי החוב של "תמר בונד" והוצעו למשקיעים גלובליים ומקומיים בהיקף של 2 מיליארד דולר. המוסדיים הישראליים רכשו אז כשליש מההנפקה, לעומת 2% הפעם. "תמר בונד" דורגה בדירוג -BBB, ו"לווייתן בונד" דורגה שתי דרגות מתחת, -BB.

 

 

למחזר חוב בזול

 

העניין הגובר הביא לעליות במדדי האג"ח בתל אביב. מדד תל בונד־60, הכולל את 60 האג"ח הגדולות במונחי שווי שוק, עלה באוגוסט ב־2.2%. התשואה הפנימית המשוקללת שלו נחתכה מ־1.13% בתחילת אוגוסט ל־0.7% בסיומו, כשבשיא המשבר במרץ היא הגיעה ל־4.2%. מדד האג"ח להמרה, המושפע מביצועי שוק המניות שבולט לחיוב באחרונה, זינק ב־12.5%.

 

בסקירה שפרסמה הבורסה השבוע נכתב כי המחזור היומי באג"ח באוגוסט היה בממוצע 3.4 מיליארד שקל, גבוה מעט מבחודש הקודם אך נמוך בכ־24% מהמחזור הממוצע בינואר־יולי 2020.

 

 

 

"רמת הריביות ומרווחי סיכון חזרו להיות נמוכים יחסית, למעט בקבוצת ה־BBB, והם מאפשרים לחברות למחזר חוב בעלויות נמוכות", ציינו ב־S&P מעלות. ביולי הודיע בנק ישראל על תוכנית לרכישת אג"ח קונצרניות בדירוג -A ומעלה בשוק המשני, בהיקף של עד 15 מיליארד שקל. במסגרתה קנה בנק ישראל ביולי אג"ח קונצרניות בסכום די נמוך של כ־600 מיליון שקל, 3%-2% מהמסחר באג"ח בבורסה.

 

גם בעולם נרשמו גיוסים חריגים באוגוסט. ב־S&P מעלות ציינו כי תמיכה מסיבית של הממשלות ונזילות גבוהה בסיוע בנקים מרכזיים הביאו לזינוק חד בהנפקות מסוף מרץ. ברבעון השני גויסו בשוק האמריקאי קרוב ל־700 מיליארד דולר באג"ח, שיא כל הזמנים. ברבעון המקביל ב־2019 גויסו כ־300 מיליארד דולר.

 

מתחילת השנה הונפקו אג"ח קונצרניות בקרוב ל־42 מיליארד שקל, עלייה של 7.7% בהשוואה לתקופה המקבילה. במגזר הריאלי חל זינוק של כ־35% בהנפקות, בתקופה של אי־ודאות עצומה, תנודתיות חדה ומיתון נוכח השלכות משבר הקורונה. מגזר זה הוביל את ההנפקות עם כ־30 מיליארד שקל, כ־43% משווי ההנפקות הכולל יוחס לנדל"ן.

 

 

"מתכוננות לשוק קשה"

 

מנכ"לית S&P מעלות רונית הראל בן זאב אמרה ל"כלכליסט": "גם בארה"ב וגם באירופה יש התנהלות פוליטית קיצונית. גם שם הנפקות החוב היו בשיא כל הזמנים ברבעון השני. קשה להשוות בין השווקים, ועם כל הזהירות המתבקשת, התופעה מתרחשת גם בחו"ל וגם בישראל". עוד הסבירה כי "בשיא המשבר, חלק מהחברות בארץ גייסו במחירים יחסית גבוהים. כיום יש מגזרים הרבה יותר בעייתיים ויש חברות שנכנסו לקורונה במינוף גבוה או עם ביזנס יחסית רעוע. לאחר שהמחירים קצת ירדו והלחץ נרגע, חברות שנכוו מעט בהנפקות בחודשי המשבר יצאו בגיוסים זולים יותר. מרבית הגיוסים כיום הם הרחבות, והם מאפשרים לחברה לצאת מאוד מהר לשוק, מחליפים חוב בנקאי בחוב ארוך יותר. החברות מכינות את עצמן לימים שבהם השוק עלול להיות יותר קשה".

x