$
שווקי חו"ל

מעסקה מינורית לאופרת סבון: השפעת טראמפ על שיחות מיקרוסופט-טיקטוק

מיקרוסופט הסתפקה ברכישת מניות מיעוט של טיקטוק בתקווה שהמהלך יעביר את האפליקציה לשירותי הענק של אזורה; ההתערבות של הנשיא הפילה את התוכניות המוקדמות ושינתה את המסלול של העסקה, את המעורבים בה ואת הסיכויים להשלמתה, כך לפי דיווח בניו יורק טיימס

שירות כלכליסט 20:1326.08.20

ההתערבות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הובילה לניפוח אדיר של עסקת מיקרוסופט-טיקטוק – כך לפי ידיעה שסוקרת את העסקה בניו יורק טיימס.

 

לפי הדיווח, כאשר החלו השיחות שלה מול בייטדאנס, בעלת השליטה הסינית של האפליקציה, מיקרוסופט לא הייתה מעוניינת לבצע עסקה גדולה עם טיקטוק, בשל המתיחות בין ארה"ב לסין.

 

 

טראמפ הוביל לניפוח חשיבות העסקה, כך לפי הדיווח טראמפ הוביל לניפוח חשיבות העסקה, כך לפי הדיווח צילום: רויטרס

 

הגישה של מיקרוסופט בשלב מוקדם זה הייתה למעשה Win-Win עבור שני הצדדים. בתחילת המגעים בשלב מוקדם זה דובר על רכישת מניות מיעוט בלבד – במיקרוסופט הסתפקו בכך, בין היתר משום שהאמינו שמספיקה רכישה של חלק מהמניות על מנת להעביר את טיקטוק משימוש בשירותי הענן של גוגל לחטיבת אזורה של מיקרוסופט.

 

בייטדאנס האמינה שעסקה חלקית מספיקה כדי לחזק את הערכות השווי שלה מחוץ לסין עד לרמה של 80 מיליארד דולר. הרווח הנוסף והלא פחות חשוב של עסקה כזו – אחזקת מיעוט עם ענקית אמריקאית תספק את הבית הלבן, שראה בקשריה של החבה לסין 'איום בטחוני'.

 

ב-2 באוגוסט הודיעה מיקרוסופט על כוונתה לרכוש את פעילות טיקטוק בארה"ב. יום לאחר מכן הכריז הנשיא טראמפ כי הוא מעוניין שהיא תרכוש את כל המניות של הפעילות ולא רק חלק מהן. "אני חושב שלקנות 30% זה מסובך", אמר טראמפ לעיתונאים. שלושה ימים נוספים חלפו ואז הוציא הנשיא את הצו האוסר על פעילות טיקטוק בארה"ב החל מאמצע ספטמבר.

 

מה שהחל כשיחות עם השקעה מינורית וחלקית, הפך מייד לאופרת סבון פוליטית ומבולגנת. מול הצו הנשיאותי האוסר על פעילות של החברה בארה"ב החל מאמצע ספטמבר, בייטדאנס פועלת בשני מישורים – לצד הגשת תביעה נגד הצו בארה"ב, מציעה החברה למכירה חלקים נרחבים מפעילות טיקטוק - לא רק בארה"ב, אלא גם ברחבי העלם.

 

בימים אלה גם מיקרוסופט וגם חברות נוספות מנהלות מולה מגעים על עסקה - לכל אחד מהצדדים בשיחות יש אג'נדה משלו ואינטרסים משלו, וככל הנראה - היקף אחר של פעילות אותה הוא רוצה לרכוש.

 

השווי הנקוב של הפעילות שתימכר לבסוף אינו ידוע והסכומים שבהם נקבו הערכות שונות נעים בין 20 ל-50 מיליארד דולר – בהתאם להיקף הפעילות שתיכלל בעסקה, או בכמה עסקאות מקבילות - כך לפי הניו יורק טיימס, המסתמך על מקורות מעורבים.

 

לצד ההצעה של מיקרוסופט, שהיקפה כרגע אינו ברור, גם חברת אורקל הגישה הצעה לרכישת האפליקציה. גורמים שונים בשוק, בנקאים ומשקיעים, חלקם בסמכות ובידיעה וחלקם ללא שום קשר אמיתי לאירועים, מספרים שגם נטפליקס וטוויטר בדקו את האפשרות לרכישת טיקטוק – אך לא ברור אם לחברות אלה אכן יש עניין אמיתי בעסקה.

x