$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

לאומי והפניקס במו"מ לרכישת עד 40 אחוז ממיגדה טבע מידי פימי

שווי העסקה המדוברת גבוה פי שלושה מהסכום שבו רכשה הקרן את הנכס: פימי רכשה את המפעל של טבע בקריית שמונה ב־47.5 מיליון דולר ועתה היא מנהלת מו”מ להכנסת השותפים לפי שווי של 140 מיליון דולר

גולן חזני 07:0119.08.20

שנה וחצי בלבד אחרי שקרן פימי רכשה את מפעל מיגדה (Migada) בקריית שמונה מידי חברת טבע תמורת 47.5 מיליון דולר, היא מנהלת מו"מ מתקדם להכנסת שני שותפים פיננסיים משמעותיים לחברה. הנתון המעניין הוא שהמו"מ מתנהל סביב שווי של 130־140 מיליון דולר (כחצי מיליארד שקל), כמעט פי 3 מהשווי שבו נרכש המפעל.

 

בנק לאומי, באמצעות זרוע ההשקעות שלו לאומי פרטנרס בראשות היו”ר רונן אגסי, וחברת הביטוח הפניקס בניהולו של אייל בן סימון, הם שני הגופים שמנהלים מו"מ לרכוש 15%־20% כל אחד מהמפעל תמורת עד 100 מיליון שקל כל אחד. הסכום יחזיר לקרן פימי המנוהלת בידי ישי דוידי את ההשקעה הראשונית, וישאיר אותה עם 60%־70% מהמניות.

 

 

אייל בן סימון (מימין), ישי דוידי, רונן אגסי ואורי יהודאי. מכירות של 100 מיליון דולר בשנה אייל בן סימון (מימין), ישי דוידי, רונן אגסי ואורי יהודאי. מכירות של 100 מיליון דולר בשנה צילומים: דנה קופל, פאביאן קולדורף, יונתן בלום, ורדי כהנא, גיל נחושתן

 

פימי שינתה את שם החברה לסימפליויה (Simplivia), מיתגה אותה כחברה בינלאומית שמוכרת ל־20 מדינות בארה"ב ובאירופה, ומתכוונת להתפתח למדינות נוספות. כיו"ר מונה אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום לשעבר שהוביל למכירת פרוטרום ב־7 מיליארד דולר ובן דודו של דוידי. המינוי היה כשיהודאי היה בשיא התהילה שלו ולפני חקירות השוחד נגד פרוטרום. יהודאי מחזיק כ־3%־5% ממניות החברה.

 

ב־2018, במהלך משבר פיננסי עמוק שאיים על קיומה ולאחר מינויו של מנכ"ל חדש, קאר שולץ, החליטה טבע לסגור או למכור מספר מפעלים קטנים יחסית לגודלה ולהתמקד בייצור תרופות גנריות. כך מכרה טבע מפעלים הפסדיים בירושלים ובאשדוד והעמידה למכירה את מפעל מיגדה שהיה יחידה עסקית בפני עצמה בחברה.

 

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

סימפליויה פועלת מקריית שמונה ומתמחה בייצור ציוד רפואי לבתי חולים בארץ. המפעל מתמקד בייצור מוצרים המגינים על רופאים ואחיות בבתי החולים מחשיפה לחומרים מסוכנים, במהלך טיפול בחולים אונקולוגים. המוצר המוביל שלו הוא Tevadaptor. מיגדה הוקמה ב־2005 ומועסקים בה יותר מ־200 עובדים. המכירות של המפעל צברו תאוצה כשב־2018 עברה בארה"ב חקיקה המחייבת שימוש במוצרי הגנה בעת עיסוק עם תרופות שהחשיפה להן עלולה להיות מסוכנת למטפל, בעיקר תרופות כימותרפיות. 

 

מפעל מיגדה בקריית שמונה. מייצא ל־20 מדינות מפעל מיגדה בקריית שמונה. מייצא ל־20 מדינות צילום: גיל נחושתן

 

רווח של 15 מיליון דולר בשנה

 

כבר עם הרכישה מיגדה היתה חברה רווחית. ל”כלכליסט” נודע כי הרווח השנתי הנקי שלה היום עומד על יותר מ־15 מיליון דולר על מכירות של כ־100 מיליון דולר. המכירות שלה בארה"ב עלו מאז התקינה האמריקנית החדשה.

 

למרות שישי דוידי נהנה מהילה של קוסם בכל הנוגע לאיתור הזדמנויות והשבחתן, הרי שבשנתיים האחרונות ההילה הזו עומעמה משהו. חלק מההשקעות של קרן פימי שאותה הקים לא ממש צלחו. חברות כמו תדירגן, ח.מר, דלק סאן ואחרות לא הצליחו להתרומם גם תחת שדרה ניהולית שהוצבה על ידי השותפים המנוסים של פימי.

 

חברות ציבוריות אחרות, שרשמו תשואות מפליגות עד לשנה האחרונה כמו מנועי בית שמש ונייר חדרה, "נרגעו" ושעריהן ירדו משמעותית, ירידות שהתגברו בתקופת משבר הקורונה. ועדיין, כשפימי רוכשת שליטה בחברה ציבורית, המשקיעים עטים על המניות ומעלים את שעריהן.

 

מה דעתך על מניית בית שמש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

המפעל בקריית שמונה היה רווחי עוד בתקופה שבה פימי רכשה אותו. אם כן, איך הקרן מצליחה לקבל שווי של כמעט פי 3 עבורו, רק שנה וחצי לאחר שהשלימה את הרכישה?

 

טבע יצאה במכרז למכירת המפעל בקריית שמונה, אבל ניהלה את המכרז גרוע והפסיקה אותו. זה השלב שפימי נכנסה לתמונה. הקרן, הגדולה בארץ ונחשבת איכותית בתשואותיה, מסרבת בדרך כלל להשתתף במכרזים ולהתמודד מול מתחרים על רכישת חברות. עם כישלון המכרז של טבע החלה במו"מ ורכשה את המפעל ב־47.5 מיליון דולר, שהיום מתברר כמחיר מציאה. עסקאות כאלה אינן נדירות בחברות גדולות, שמוכרות פעילויות זניחות יחסית למחזורי פעילותן.

 

כך רכשה פימי ב־2014 את החטיבה הקטנה של המים בתאגיד הענק האמריקאי ג'ון דיר ב־60 מיליון דולר בלבד, הכניסה שותפים והעמידה אותה למכירה בסוף 2019 תמורת 500 מיליון דולר. מו"מ מתקדם מול קרן טמסק מסינגפור, סביב 450 מיליון דולר, הופסק בשל הקורונה.

 

מיגדה היתה סיפור דומה. קשה להאמין שבשנה וחצי ניתן להשביח חברה לשווי של פי 3 מהשווי שנרכשה. לאומי פרטנרס שמבצעת את העיסקה עם פימי מכספי הבנק, והפניקס שעושה זאת מכספי המבוטחים, סבורות שיש כאן עוד מקום לשיפור משמעותי בתוצאות ולהצפת שווי.

 

היעד החדש של פימי הוא כאמור גופים פיננסיים או מוסדיים ישראליים, כמי שמהווים את הרוכשים הפוטנציאליים של החברות שרכש. ברם, היעד הזה עלול התגלות כזמני שכן גם המוסדיים יבחנו היטב את השקעה ואת הרווחיות הגלומה בה לאורך זמן, אם הדוגמאות הנוכחיות לא יניבו תשואות נאות.

 

שותפים במקום רוכשים

 

כקרן השקעות, פימי אמורה להשביח את רכישותיה ולמכור אותן תוך מספר שנים. בשנים האחרונות פימי מתקשה למכור את החברות בשוק המקומי. קרנות מתחרות לא רוכשות כאן חברות זו מזו, מטעמי אגו בעיקר. גורמים מקומיים חוששים שכאשר פימי מוכרת הרי אין מקום להשבחה נוספת משמעותית, גם אם הנסיון מוכיח אחרת.

 

לכן פימי שמחויבת למכור את האחזקה לפי חוקי הקרן, ניסתה בשנים האחרונות לנקוט בטקטיקה של הנפקת חברות בבורסה. לאחר שהליך זה מיצה את עצמו, וחלק מההנפקות לא הניבו רווחים שהמשקיעים ציפו להם, עוברת פימי למודל חדש של הכנסת שותפים פיננסיים לחברות שלה.

 

ביולי האחרון הכניסה הקרן את דיסקונט קפיטל להשקעה של 112 מיליון שקל בחברת הלוויינים אימג'סאט, שבה היא שותפה עם התעשיה האווירית. דיסקונט רכש 17% מהמניות לפי שווי חברה של 155 מיליון דולר. פימי השקיעה ברכישת 53% ממניות אימג'סאט מהתעשייה האווירית בסוף 2017 כ־40 מיליון דולר בלבד ולפי שווי חברה של 75 מיליון דולר. גם כאן, תוך שנתיים וחצי נרשמת עליית שווי משמעותית. מדובר בפרק זמן קצר מאוד.

 

לצד המניע של מימוש חלקי כדי לפזר סיכון, נראה כי לעובדה שפימי מצויה בעיצומו של הליך גיוס של 1.2 מיליארד דולר לקרן השביעית שלה, יש חלק במהלכים האחרונים. עיסקאות כאלה מאפשרות לה להעלות את שווי החברות בפורטפוליו שלה, לשווי העיסקה, ולרשום רווחים בקרן למשקיעים הקיימים ולאלו שאמורים להצטרף לגיוס הנוכחי.

 

במקביל פימי נערכת לרכישות חדשות ומנהלת מגעים לרכישת השליטה בשתי חברות. אחת מהן היא קבוצת אליקים בן ארי בבעלות דניאל בן ארי ותומר קוקו, שעוסקת בביצוע פרויקטים הנדסיים, תמורת כ־160 מיליון שקל. במקביל פימי תשקיע בחברת דין שיווק מזון וקלייה שבבעלות יגאל אלל.

x