"השותף הנסתר" תובע ממנכ"ל יוניבו מחצית מהמניות שלו
גבריאל גבריאלי טוען כי ייסד יחד עם מנכ"ל יוניבו גולן ביטון את חברת הקנאביס, אך בשל עברו הפלילי, הוסתר חלקו מפני המשקיעים. לטענתו, הוחתם על הסכם פיקטיבי, שהופר, וחלקו, השווה כ־7.9 מיליון שקל, לא הושב לו. ביטון ויוניבו מכחישים
הסתרת מידע מרשות ניירות ערך והיק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות), ותשלומי מזומן ללא אסמכתאות, אלו חלק מההאשמות שעולות מכתב התביעה שהוגש בסוף השבוע האחרון לבית המשפט המחוזי בת"א נגד חברת הקנאביס הרפואי יוניבו פרמצבטיקה, הנסחרת בבורסת ת"א בשווי של 73.3 מיליון שקל, וכנגד המנכ"ל והמייסד שלה גולן ביטון, שמחזיק ב־21.8% ממניות החברה.
- יממה אחרי שדיווחה על עסקת קנאביס עם קאנופי, יוניבו מבהירה – מדובר בחברה הבת בלסוטו
- יוניבו הפסידה 2.4 מיליון שקל תוך יומיים על החזקותיה בכן פייט
- האם הורביץ ואולמרט יצילו את כן פייט מהשתלטות עוינת?
התובע, גבריאל גבריאלי, טוען בכתב התביעה כי הוא זה ש"הקים בעבור גולן ביטון ובעבור עצמו ממלכה, ייעד את ביטון לעמוד בראשה, ואף משח אותו למלך. בתמורה, הוסכם כי כאשר יתבסס המלך בראש ממלכתו, הוא יחלוק עם התובע את אוצרותיו. משעלה גולן על כס המלכות, התאהב בכיסאו ולא נתאווה לחלוק את אוצרותיו עם התובע. הוא מתכחש לתובע, מתעלם ממנו ומפר ברגל גסה את התחייבויותיו".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
גבריאלי, על פי כתב התביעה, הוא הבעלים של מחצית מהמניות שמחזיק ביטון ביוניבו, ולפיכך דורש כ־10.9% ממניות החברה, ששוויין נאמד בכ־7.9 מיליון שקל. הוא טוען כי העביר את המניות לביטון לאחזקה בנאמנות, בשל הרשעתו ב־2001 בסחר בסמים, שאינה מאפשרת אחזקה מהותית בחברת קנאביס, וכי ביטון לא פעל להחזיר אחזקתו לידיו. בכתב התביעה נטען כי ביטון התנהל ב"חוסר תום לב, עד כדי תרמית, בהתנערותו מהתחייבויותיו לגבריאלי".
במכתב ששלחו עורכי הדין של גבריאלי לביטון ב־4 בדצמבר 2019, וצורף לכתבה התביעה, הם מאשימים את ביטון כמי שפעל להסוות את מעורבות גבריאלי בחברה על מנת לדחוק אותו ממנה. עותק של הסכם הקמת פעילות הקנאביס בין השניים, שצורף לכתב התביעה, מלמד כי ההסכם העמיד מחצית מהחברה לכל אחד מהצדדים, אך החשש מההרשעה של גבריאלי בסחר בסמים הוביל לכך שהאחרון "לא יופיע באופן רשמי כבעל מניות בחברה או כנושא תפקיד בה, וחלקו של גבריאלי כמייסדה והמשקיע הראשוני בה יוחזק באופן רשמי (ורישומי) בעבורו על ידי גולן ביטון", צוין בכתב התביעה.
גולן ביטון | צילום: ליאת מנדל |
גבריאלי טוען שביטון אמר לו כי "מאחר שמדובר בחברה ציבורית, אסור שימצאו שלדים בארון, כי עלולים ללכת לכלא, ולכן אסור שאפילו יהיו שמועות או דיבורים על כך שלתובע יש חלק בחברה. הנתבע שב ואיים על התובע, כי אם לא יוריד פרופיל, החברה בסכנה".
עוד נטען כי "הנתבע הסתיר, כנראה, מאנשי די פארם (השלד הציבורי אליו מוזגה בספטמבר 2018 יו אן וי מדיסין, שהיא פעילות הקנאביס הפרטית שהקימו השניים על פי כתב התביעה - צ"ג) את העובדה כי מחצית ממניותיו שייכות לתובע וכי התובע הוא הרוח החיה מאחורי החברה". היחסים בין השניים החלו להידרדר עם המיזוג, כאשר "בשלב זה החל הנתבע לפעול לבדו, מבלי לשתף את התובע ובאופן שמיטיב עם האינטרסים האישיים שלו בלבד". עוד נכתב כי "את ההצעה להתמזג לתוך שלד בורסאי קידם הנתבע במרץ... משום שע"י הפיכת החברה לציבורית, המחויבת בדיווחים לרשויות ולמשקיעים - ניתן יהא מבחינתו לדחות את העברת מחצית המניות על שם התובע, עד כדי לרוקן את התחייבותו מכל תוכן".
לפי כתב התביעה, החל ביטון להפעיל על גבריאלי "מכבש לחצים לסייע לו להפיס את דעתם של המשקיעים החדשים. הנתבע הסביר, לעתים בצעקות רמות, ותמיד בדברי איום, כי אם לא ימסור מסמך שכזה ההשקעה תבוטל, החברה תחויב להשיב כספים, עלולה להיתבע בערכאות והכל ירד לטמיון". בכתב התביעה נטען כי "הנתבע, בדרמטיות רבה, סיפר לתובע כי הוא חושש לשבת בכלא. הנתבע הבהיר, כי אם ייוודע לדי פארם שקיימות הסכמות כלשהן בין התובע לנתבע, הרי שנוכח עברו הפלילי של התובע תוותר די פארם על רצונה להשקיע במדיסין ובעתיד עלולה להיפתח חקירה פלילית של רשות ני"ע ותביעות של משקיעים על הסתרת מידע מהותי, דבר העלול למוטט את החברה".
במכתב ששלחו עורכי דינו של גבריאלי נטען כי "בתואנות שונות, הוחתם מרשנו, תחת כפייה ועושק, על הסכם למראית עין שלפיו החברה, כביכול, שכרה ממנו משרדים וכן קיבלה ממנו ייעוץ (דברים שלא היו ולא נבראו). מרשנו לא רצה לחתום על ההסכם, לרבות אי־החוקיות שבו, אולם ביטון איים על מרשנו שאם הוא לא יחתום, הוא יפגע במרשנו וימנע ממנו כל תמורה".
הצטרפות אולמרט עוררה את חשדו של גבריאלי
מאז כניסת יוניבו לבורסה, היא התמלאה בשמות אנשי מפתח בכלכלה ובפוליטיקה ובהם חיים הורביץ, שמחזיק ב־2.24% ומכהן כיו"ר; ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, שהשקיע בחברה ומשמש כיועץ עסקי; עידו חג'ג', שמחזיק בה 7.19%; ומשקיעים נוספים. גבריאלי טוען כי התחיל לחשוד "משקרא בעיתונות כי אולמרט, שהורשע בפלילים, עומד להצטרף לחברה. אז התפכח והבין כי עברו הפלילי שימש את הנתבע כתירוץ לאי־רישום המניות על שמו".
במכתב התגובה מטעם עורכי הדין של ביטון דוחה האחרון את הטענות המיוחסות לו, טוען כי הוא היחיד שהקים את החברה, ובעל המניות היחיד שהיה בה כשהוקמה. במכתב נטען כי גבריאלי "לא הצליח לסייע להתקדמות החברה, ולפיכך תפקידו כיועץ בה הסתיים ולא היה עוד צורך בשימוש במשרדים שהעמיד לרשות החברה. משהתברר למרשי כי מרשכם הנו עבריין מורשע, בין היתר בעבירות חמורות, ומשלא הצליח לבצע את תפקידו כיועץ לחברה ולגייס כספים כפי שהתחייב, החליט מרשי שיש לסיים את ההתקשרות".
מיוניבו נמסר בתגובה: "יוניבו מדגישה כי איננה צד לעניין כזה או אחר, לדימיון או בדיה ככל שנטען, ועל כן גם אינה צד לתביעה. זאת גם על סמך ייעוץ משפטי שקיבלה וקבע כך. דירקטוריון החברה רואה בחומרה רבה את הניסיון לשרבב את שמה, לרבות באמצעות הפעלת לחץ פסול מטעם צד שלישי ואחרים, אשר למיטב ידיעת החברה מובל על ידי עבריין מורשע בסחר בסמים, אשר ריצה עונש מאסר בפועל וכן על פי דבריו גם לווה כספים בשוק האפור. החברה לא תאפשר כל ניסיון סחיטה או פגיעה בהצלחתה, בפעילותה ברחבי העולם, ובשמה הטוב, והיא שומרת לעצמה את כל הזכויות לפעול באופן תקיף כנגד מי שמנסה לפגוע בה".
הפסד של 2.2 מיליון שקל במחצית השנה
יוניבו דיווחה אתמול על תוצאותיה הכספיות למחצית הראשונה של 2020, והציגה בשורה התחתונה הפסד כולל של 2.2 מיליון שקל המיוחס לבעלי המניות, בהשוואה להפסד של 6.8 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2019. הכנסות החברה עמדו על 10.1 מיליון שקל לעומת 0 שקלים הכנסה במחצית המקבילה אשתקד, והן מיוחסות לתחילת פעילותה המסחרית של החברה במהלך המחצית.
הרווח התפעולי עמד על 469 אלף שקל בהשוואה להפסד תפעולי של 6.6 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2019, וה־EBITDA עמד על 1.1 מיליון שקל בהשוואה ל־EBITDA שלילי של 6.4 מיליון שקל במחצית המקבילה. לחברה תזרים שלילי מפעילות שוטפת, שעמד בסוף המחצית הראשונה על 5.6 מיליון שקל. יוניבו מייחסת זאת, בין היתר, לשינויים בסעיפי רכוש והתחייבות של 5.9 מיליון שקל שנובעים בעיקר מעלייה ביתרות חייבים, לקוחות, מלאי וספקים.
החברה מציינת עוד, כי אין בכך כדי להצביע על בעיית נזילות, שכן תזרים המזומנים השלילי מפעילות שוטפת בשנים 2019-2018 נבע מהקמת הפעילות הנוכחית, והתחלת פעילות מסחרית במחצית הראשונה של השנה. מניית יוניבו ירדה ב־13.3% מתחילת השנה.