מכירות בזן התרסקו ב-58%; המנכ"ל על האסון בלבנון: "לא יקרה אצלנו"
ההכנסות ברבעון השני הסתכמו ב-706 מיליון דולר, והחברה רשמה הפסד של 11 מיליון דולר; במחצית הראשונה של 2020 הצטבר אף הפסד של 157 מיליון דולר; למרות זאת, המניה מזנקת היום ב-11% בת"א לאחר שרווחי הזיקוק נשמרו, אך מתחילת 2020 ירדה ב-63.8%; מנכ"ל בזן, האלוף במיל' משה קפלינסקי, במסר מרגיע בנושא מפעלי הזיקוק בחיפה לאחר האסון בביירות: "פועלים לפי הסטנדרטים המחמירים"
חברת בתי הזיקוק מסכמת רבעון מטלטל: הכנסות בזן נפלו ב-58% ל-706 מיליון דולר ברבעון השני והחברה אף רשמה הפסד. יחד עם זאת, אף שמכירות הדלקים התרסקו בימי הסגר באפריל, בבזן ציינו הבוקר (ה') כי נרשמה התאוששות מהירה עוד במהלך הרבעון השני, כאשר האינדיקציה מחודשים יולי-אגוסט מלמדת שמכירות הבנזין כבר עומדות על 90% מרמתן בתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בנתון מאקרו חשוב שמלמד גם על קצב התאוששות המשק.
- בגלל העיכוב של אנרג'יאן: כיל ובזן ירכשו גז מתמר ב־200 מיליון דולר
- ממחזרים הצהרות: המשרד להגנת הסביבה שוב קורא לסגור את מפעלי הזיקוק בחיפה
- המדינה שוקלת להציע לבזן זכויות בנייה בשווי מיליארדים
באשר לביצועים הכספיים, בזן נמדדת בעיקר לפי מרווח הזיקוק שהיא מייצרת - קרי, תמהיל הרווח שבו היא מוכרת את תוצרי הנפט שהיא מזקקת במפעליה. מרווח הזיקוק המנוטרל של החברה עמד על 5.3 דולרים לחבית ברבעון השני, עלייה של 39.4% ביחס לרבעון המקביל ב-2019. זהו הישג, שכן בתקופה זו מרווח הזיקוק ללחבית נפט היה שלילי, כלומר בתי הזיקוק רשמו הפסד מעצם פעילות ייצור הנפט. אותו מרווח עמד על חצי סנט לחבית מול 1.7 דולרים ברבעון השני של 2019.
אך בשורה התחתונה, מרווח הזיקוק החיובי לא עזר. בזן סיכמה את הרבעון השני בהפסד של 11 מיליון דולר מול רווח של 29 מיליון דולר ברבעון השני המקביל. במחצית הראשונה של 2020 הצטבר הפסד של 157 מיליון דולרים מול רווח של 92 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2019.
מניית בזן ירדה מתחילת השנה ב-63.8% כאשר שווי השוק של החברה נאמד בכ-2 מיליארד שקלים. לחברה 4 סדרות אג"ח, זו שנסחרת בתשואה המירבית היא סדרה ט' עם תשואה לפדיון של 7.95%. יחד עם זאת, הרישום של ההפסד במחצית נבע ברובו מהפסד שנרשם ברבעון הראשון והיה חשבונאי בעיקרו.
כתוצאה מרישום ההפסדים, ההון העצמי של החברה נשחק וירד ל-1.2 מיליארד דולרים, ירידה של 181 מיליון דולרים בתוך שנה. החוב הפיננסי נטו של בזן עלה ב-4.3% ל-892 מיליון דולר. בבזן מציינים כי החברה נכנסה למשבר הנוכחי "איתנה מבחינה פיננסית ועם יתרות מזומנים גבוהות". שם מציינים עוד כי השלימה בחודשים האחרונים שורה של מהלכים להבטחת הנזילות והמשך היציבות הפיננסית.
הקבוצה השלימה את מלוא צורכי מחזור החוב לזמן ארוך לשנת 2020 באמצעות המערכת הבנקאית והגופים המוסדיים המובילים במשק. כל זה, תוך הארכת מח"מ והתאמת לוחות הסילוקין לצרכיה וקיבלה הקלה מהמערכת הבנקאית לאמת מידה חוב פיננסי נטו ל- EBITDA מנוטרל עד תום שנת 2020.
בנוסף, בזן הבטיחה מסגרות להארכת תנאי אשראי ספקים בהיקף מירבי של כ-380 מיליון דולר (במחירי הנפט כיום) ובסיום הרבעון השני עומד החוב הפיננסי נטו של הקבוצה על 892 מיליון דולר.
מנכ"ל בזן משה קפלינסקי על האסון בלבנון: "לא חושב שזה יכול לקרות אצלנו"
"ברמה האישית, צר לי על העם הלבנוני שסובל מאסון נורא", כך אומר מנכ"ל בזן החדש, משה קפלינסקי. יחד עם זאת, בשיחה עם 'כלכליסט' לרגל פרסום הדוחות הכספיים לרבעון השני, קפלינסקי מבקש לשלוח מסר מרגיע, ככל שענייני הבטיחות מדאיגים את תושבי מפרץ חיפה והציבור בכלל. לדבריו, "אחד הדברים הראשונים שעסקתי בהם היה לראות שבתחומים האלה אנחנו בסדר. אני שומע את הקולות וגם מבין את הקולות בעקבות האירוע בלבנון".
קפלינסקי מוסיף: "מהבדיקות שלי ומכל הדו"חות שעומדים לנגד עיני – אנחנו גם מבוקרים וגם מפוקחים על ידי כל הגורמים האמונים במדינה הזאת לטפל בנושא הזה - בראשם פיקוד העורף, המשרד להגנת הסביבה ורשות הכבאות. אני רוצה להגיד שאנחנו פועלים לפי הסטנדרטים המחמירים, אולי החמורים ביותר בעולם המערבי. אני לא חושב שזה יכול לקרות אצלנו".
חנן סונטג, יו"ר וועד עובדי בזן ודורון ניסן, יו"ר מועצת עובדי בזן: "אנו דוחים מכל וכל את הניסיון להשוות בין האסון בביירות לבין מצב המפעלים במפרץ חיפה המנוהלים על פי תקני הבטיחות המחמירים ביותר במערב אירופה".