$
שווקי חו"ל

לאחר שלושה עשורים: הפד יפסיק להשתמש בריבית כדי לרסן את האינפלציה

כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל; בפד מתכוונים לנקוט בגישה גמישה יותר שתאפשר העלאת ריבית רק בתקופות שבהן האינפלציה תהיה גבוהה במעט מהיעד של 2% שהציב הבנק; המטרה - לפצות על תקופות שבהן האינפלציה נמוכה מהיעד; בחברת המחקר TS לומבארד סקפטיים לגבי יעליות המהלך באמרם כי המשקיעים כבר הבינו שבפד לא מתכוונים להעלות את הריבית בשנים הקרובות: "בשלב זה מדובר בשינוי בלי משמעות, רק מילים"

שירות כלכליסט 15:3003.08.20
הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב מתכוון לנטוש את האסטרטגיה של העלאת הריבית כדרך לבלום את האינפלציה, אסטרטגיה שהייתה בשימוש במשך למעלה משלושה עשורים, כך מדווח הוול סטריט ג'ורנל.

 

לפי הדיווח, בפד מתכוונים לנקוט בגישה גמישה יותר שתאפשר העלאת ריבית בתקופות זמן שבהן האינפלציה תהיה גבוהה במעט מהיעד של 2% שהציב הבנק, וזאת על מנת לפצות על תקופות שבהן האינפלציה נמוכה מהיעד.

 

 

יו"ר הפד פאוול יו"ר הפד פאוול צילום: איי אף פי

 

"זה יהיה שינוי משמעותי בדרך שבה הם מחברים" בין התעסוקה והאינפלציה, הסביר יאן האציוס מגולדמן זאקס. "הרבה דברים השתנו בשנים האחרונות".

 

השינוי מגיע לאחר בדיקה מקיפה שערכו בבנק, החל מהשנה שעברה, על אסטרטגיית קביעת המדיניות. יו"ר הפד ג'רום פאוול יזם את הבדיקה מתוך כוונה לחזק את היכולת של הבנק הפדרלי להגיב להאטות בעולם, שבו שיעורי הריבית נמוכים יותר וצפויים להישאר קרוב לאפס. אפילו לפני משבר הקורונה חששו בפד מתקופות של אינפלציה נמוכה, כפי שקרה ביפן בשני העשורים האחרונים ובאירופה בעשור האחרון.

 

השינוי שעלה לדיון כעת הוא מעין דרך לעדכן את השווקים שהריבית תישאר נמוכה לעוד זמן מה. אם כי, קרוב לוודאי שהשווקים כבר הבינו את השינוי הקרב בשל שיעורי הריבית הנמוכים.

 

יחד עם זאת, לפי סטיבן בליץ, כלכלן בחברת המחקר TS לומבארד, השינויים לבדם לא יעניקו תמיכה רבה לכלכלה בשלב זה, זאת מכיוון שהמשקיעים כבר הבינו שבפד לא מתכוונים להעלות את שיעורי הריבית בשנים הקרובות. "בשלב זה מדובר בשינוי בלי משמעות, רק מילים", הוסיף.

 

התפרצות הקורונה הובילה את הפד במרץ להוריד בפתאומיות את שיעורי הריבית קרוב לאפס, לרכוש אג"ח ממשלתיות בשווי טריליוני דולרים ולנקוט בשורה של צעדים לתמוך בשוקי ההלוואות. בגלל המגיפה פאוול דחה דיונים מתוכננים על השינויים, שהתחדשו רק בשבוע שעבר וככל הנראה יסתכמו בפגישה הבאה בספטמבר.

 

הפד אמצו רשמית את יעד 2% אינפלציה שמוגדר כרמה שתואמת לצמיחה כלכלית בריאה, ב-2012. באותו הזמן הריבית גם הייתה קרובה לאפס. אולם, אז ההערכה הייתה כי הריבית תחזור לרמות הרגילות של סביבות 4% לאחר שההתרחבות הכלכלית תתייצב.

 

בכל זאת, גם לפני פרוץ הקורונה, הריבית הייתה נמוכה מרמת ה-4% מסיבות הקשורות לגלובליזציה, שינויים טכנולוגיים וגורמים אחרים שהשאירו את האינפלציה נמוכה.

 

כל שינוי שהפד יבצע ייקח בחשבון התמקדות גדולה יותר בהטבות של שיעור אבטלה נמוך מאד. במשך שנים, החשש היה ששיעור אבטלה נמוך מדי יוביל לרמות גבוהות מדי של אינפלציה, כפי שקרה אחרי שנות ה-60. אולם, בהתרחבות הכלכלית האחרונה, הבכירים הופתעו לגלות שאף ששיעור האבטלה היה נמוך במיוחד, המחירים לא עלו והאינפציה נותרה נמוכה גם כן.

 

 

הפד חושש לסכן את המשך ההתרחבות בשוק העבודה

 

בכך שהפד מעלה את הריבית, בהתבסס על תחזית לאינפלציה גבוהה יותר, הבנק מסתכן בבלימת ההתרחבות בשוק העבודה בתקופה שבה רבים מהעובדים החלשים ביותר משיגים עבודות או העלאות בשכר. מהלך כזה עלול לעלות לכלכלה ביוקר אם האינפלציה לא תעלה באמת כפי שציפו, כך לפי פוסט שפרסם בחודש שעבר בטוויטר נשיא הבנק הפדרלי של אטלנטה, רפאל בוסטיץ'.

 

הסנאטור דני הק, שיושב בוועדות השירותים הפיננסים של הקונגרס האמריקאי הוסיף כי השינויים המדוברים "יהיו משמעותיים מאד מכיוון שהם ידגישו את המחויבות של הבנק לפעול למען שוק עבודה הדוק יותר כשהנסיבות הכלכליות יאפשרו זאת". עוד הוסיף כי מדובר בשינוי משמעותי ממה שהיה נהוג עד כה.

x