$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מאגר תמר החל לייצא גז למצרים ודלק מתקרבת לדיבידנד

הזרמת הגז צפויה להכניס לשותפות 150‑180 מיליון דולר בשנה. ההזרמה תסייע לדלק קידוחים, השותפה במאגר, למחזר את החוב שלה, כ־2.5 מיליארד דולר, ולחלק דיבידנד לקבוצת דלק שמשוועת למזומנים

ליאור גוטמן 07:3402.07.20

מאגר תמר החל לייצא אתמול גז טבעי למצרים, כך נודע לכלכליסט. מדובר בהזרמה ראשונה בהיסטוריה מהמאגר למצרים, לאחר שב־2013 החל המאגר בהזרמת גז לישראל ובשנת 2016 החל בייצוא גז לירדן.

 

הזרמת הגז בוצעה לאחר הפעלת המדחסים שהותקנו בצנרת המאגר לאחרונה. בימים הראשונים של ההזרמה יירשם קצב הולך וגובר, במטרה לבנות לחץ בצנרת, כאשר הקצב הקובע אמור להתייצב על כמיליארד מ"ק גז טבעי לשנת הזרמה, או במקרה הנוכחי כחצי מיליארד מ"ק עד לסוף 2020. המאגר אמור להזרים כמיליארד מ"ק בשנה והיקף ההכנסות השנתי הצפוי הוא 150‑180 מיליון דולר.

 

 

 

יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים צילום: עמית שעל

 

 

הזרמת הגז האמורה היא השנייה שמתבצעת מישראל למצרים, לאחר ההזרמה ממאגר לווייתן, שהחלה מוקדם יותר השנה. כזכור, בעבר הזרמת הגז הייתה בכיוון ההפוך, כלומר ממצרים לישראל, עד לפיצוץ הצנרת המצרית בתחילת שנת 2011.

הלקוח של הגז הטבעי המוזרם ממאגר תמר, כמו גם של הגז הטבעי המוזרם ממאגר לווייתן היא חברת דולפינוס המצרית, שרוכשת את הגז ומוכרת אותו לתעשיה המקומית במצרים. לפיכך, החוזה בין הצדדים נכנס למעשה לתוקפו החודש, וקרוב מאוד ללוחות הזמנים החזויים. לפני כשבוע פרסמה אחת השותפות במאגר, ישראמקו, שייתכן ותרשם דחייה של כמה שבועות בהזרמת הגז, אולם כאמור בפועל התקנת המדחסים במאגר הסתיימה, מה שמאפשר להזרים גז משני מקורות שונים דרומה דרך סיני.

 

הזרמת הגז מתבצעת דרך מערכת ההולכה הישראלית, מעבר בקצא"א (קו צינור אירו אסיה) שבאשקלון ומעבר בצנרת המצרית. במהלך 2019 השלימו דלק ונובל אנרג'י רכישת חלק מצנרת הגז המצרית (39%), שנרכשה בשותפות עם egas הממשלתית המצרית בעבור כ־520 מיליון דולר.

 

החוזה בין הצדדים נחתם בסוף 2019 והוא כולל כמה שלבים. השלב הראשון, שהחל עכשיו וימשך עד קיץ 2022, כולל, כאמור, הזרמה של גז בהספק שנתי של כמיליארד מ"ק. בקיץ 2022 הקצב יוכפל ויעלה לרף שנתי של עד 2 מיליארד מ"ק לשנה, וזאת עד לשנת 2034. סך הזרמת הגז לשם תסתכם בכ־25 מיליארד מ"ק לכל אורך החוזה.

 

הזרמת הגז מגיעה לאחר רבעון שני קשה עבור סקטור האנרגיה. ההערכות הן שההפקה הכוללת ממאגר תמר תגיע לכ־1.4 מיליארד מ"ק ברבעון השני של השנה ‑ ירידה של עד 30% מהתחזית המקורית. הירידה מגיעה לאחר משבר הקורונה, הצניחה בביקוש לדלקים ומלחמות הסחר בין ערב הסעודית לרוסיה על תמחור הנפט בעולם. כמו כן, בעקבות הקורונה התעשיות בירדן ומצרים ‑ שווקי הייצוא של הגז הישראלי ‑ חתכו את הביקושים. אולם בראייה עתידית, נראה כי מחירי האנרגיה מתאוששים.

הזרמת הגז למצרים משרתת את כלל השותפות במאגר תמר, ובראש ובראשונה את דלק קידוחים. השותפות, שמחזיקה ב־22% במאגר תמר, עומדת בפני משימת מחזור חוב אדיר של 2 עד 2.5 מיליארד דולר. אם דלק קידוחים תצליח למחזר את החוב, יתאפשר לה לחלק דיבידנדים לקבוצת דלק.

 

כפי שפורסם בכלכליסט, דלק קידוחים שוקלת שני מהלכים שונים להשלמת מחזור החוב: הראשון, להנפיק "לווייתן בונד" ‑ אג"ח המבוססות על תזרים המזומנים ממכירות הגז מתמר ולווייתן, בדומה למהלך דומה שבוצע עבור מאגר תמר ב־2014, עם חמש סדרות אג"ח, שחלקן נפרעו כבר. האפשרות השנייה, לקחת את הסכום כהלוואה בנקאית. יש לציין כי דלק קידוחים כבר קיבלה אישור ראשוני למהלך משלוש סוכניות דירוג — פיץ', מודיס ו־S&P — להתקדם עם המהלך.

x