בלעדי לכלכליסט
הבנק הראשון שמרים ראש מהקורונה: לאומי רוכש 20% מאלום עשת ב-65 מיליון שקל
זרוע ההשקעות של הבנק, לאומי פרטנרס, תשקיע את הסכום בחברה מיבנה. מדובר בחברה הגדולה בארץ בתחום מעטפת הבניין, עם נתח שוק של 25%. זוהי ההשקעה השישית של לאומי בשנתיים וחצי שחלפו מכניסת אבי אורטל לתפקיד המנכ"ל
לאומי הוא הראשון מבין הבנקים שמבצע השקעה בעידן הקורונה. לכלכליסט נודע כי לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של הבנק, רוכשת 20% ממניות חברת הבנייה אלום עשת תמורת 70-60 מיליון שקל. כך, העסקה משקפת שווי חברה של 350-300 מיליון שקל. העסקה צפויה להיחתם בימים הקרובים, אחרי שלאומי פרטנרס סיים את בדיקת הנאותות של החברה.
- האחים זלקינד ולאומי פרטנרס במגעים לרכישת דלק ישראל
- אבי אורטל סוגר שנה בלאומי עם השקעות של מיליארד שקל
- נחתמה עסקת פוקס - לאומי פרטנרס; שנידמן יפגש עם 17 מיליון שקל
במסגרת העסקה יושקע הסכום לתוך החברה ובכך יסייע בפיתוח העסקי שלה. אלום עשת היא החברה הגדולה בארץ בתחום מעטפת הבניין, והיא מבצעת פרויקטים מורכבים למגדלי יוקרה, מגדלי משרדים, מבני ציבור ובנייני מגורים בארץ.
בין הפרויקטים של החברה, המעסיקה כ־400 עובדים, נכללים הקמפוס החדש של אמדוקס ברעננה, פרויקט דה וינצ'י ליד הקרייה בתל אביב, מגדל אלפא במתחם חסן עראפה, שמוקם בידי אקרו נדל"ן, בניין הספריה הלאומית שמוקדם בקריית הלאום בירושלים, בית מנורה מבטחים בצומת עלית, מגדל צ'מפיון, מגדל מידטאון, ובניין אינטל המשוכלל בפתח תקווה.
אלום עשת הוקמה בשנת 1980 על ידי שמעון מנדז’וך ומשה אופנהיים כחברת אדריכלות בתחום מעטפת הבניין. שני המייסדים הם גם השותפים כיום בחברה, ואחזקתם תדולל ל־80%.
החברה רווחית והכנסותיה עומדות על כ־300 מיליון שקל בשנה. אלום עשת היא החברה הגדולה בשוק ומחזיקה בנתח של קרוב ל־25% ממנו. המתחרה הבולטת שלה, אלומיניום קונסטרקשן, מחזיקה בכ־15% מהשוק.
חטיבת הייצור של החברה, שמנהל רפי בן עזרא, ממוקמת ביבנה. היא מתפרשת על פני שני מפעלים בעיר בשטח של 15 אלף מ"ר.
השקעות של יותר ממיליארד שקל בשנה
אלום עשת לא היתה באופן פומבי על המדף, והקשר של החברה עם בנק לאומי נוצר ככל הנראה כלקוח. בראש לאומי פרטנרס ניצבים המנכ"ל אבי אורטל, שנכנס לתפקידו בתחילת שנת 2018, היו"ר רונן אגסי ומנהל ההשקעות יובל זעירא. זוהי ההשקעה השישית של לאומי פרטנרס בתקופת ניהולו של אורטל. העסקה האחרונה שביצע היתה עוד לפני התפרצות הקורונה. היתה זו השקעה של 66 מיליון שקל בחברת קמעונאות ביגוד הספורט ריטיילורס, חברה־בת של רשת פוקס שבשליטת הראל ויזל. בנק לאומי קיבל 10.1% ממניות החברה ובנוסף קיבל אופציה לרכישה של 9.9% נוספים בשנת 2023, אולם הפעם לפי שווי הרבה יותר גבוה, שינוע בין 750 מיליון שקל ל־1.05 מיליארד שקל.
חמש הרכישות הקודמות של לאומי פרטנרס, יחד עם הלוואות והשקעה בקרנות שונות, העמידו את היקף ההשקעות שביצע אורטל על יותר ממיליארד שקל בשנה. אלה כוללות 200 מיליון שקל שהשקיע הבנק כשהשתתף בגיוסי הון של קרנות שונות, והלוואות מזנין של 400 מיליון שקל שהעמיד הבנק לפרויקטי נדל"ן, בעיקר בחו"ל.
ההשקעה הגדולה ביותר שביצע הבנק היתה בחודש מאי 2019, אז רכשה לאומי פרטנרס 20% מחברת תעבורה של צבי לבנת תמורת 250 מיליון שקל. חברת הביטוח הפניקס הצטרפה אליה לרכישה בהיקף דומה. הרווח הנקי של תעבורה, העוסקת בשירותי הובלה, תשתיות ולוגיסטיקה, עומד על 110 מיליון שקל בשנה, והכנסותיה על 3.4 מיליארד שקל.
עסקאות נוספות שביצע לאומי על פני כהונתו של אורטל כמנכ"ל כללו רכישה של 20% מחברת מיניליין, בעלת רשת חנויות החשמל א.ל.מ, לפי שווי חברה של 500 מיליון שקל; וכן רכישת 10% מחברת אבטחת הסלולדר סלברייט, שפיתחה אמצעי פריצה למכשירים סלולריים. שווייה בעסקה עמד על 550 דולר אחרי הכסף. בנוסף חברת האחזקות אלקו צירפה את לאומי פרטנרס ואת חברת הביטוח הפניקס כשותפות בעסקה לרכישת 20% מחברת סופרגז.
לאומי מוביל בזירת ההשקעות הריאליות
זו הפעם הראשונה שבנק לאומי נכנס לתחום הבינוי, אם כי מדובר במעטפת בניין ולא ביזמות עצמה. משבר הקורונה הביא לירידה משמעותית בבניית דירות ומשרדים, ובהתאם בעסקה יש סיכון מסוים, אולם בבנק סבורים שהמצב יחזור לקדמותו.
לאומי, המנוהל על ידי חנן פרידמן, משקיע את הסכומים הגבוהים ביותר מבין שלושת הבנקים הגדולים בהשקעות ריאליות. הפעילות המקבילה בבנק דיסקונט מרוכזת בידי דיסקונט קפיטל, שמנהלת הילה חימי. מנכ"ל הפועלים דב קוטלר מנסה להעמיד תחרות ללאומי בגזרה זו ומקדם מהלך להגדלת ההשקעות של הבנק בתחום. קוטלר מינה לתפקיד מנכ"ל פועלים שוקי הון את קובי שלום, מיודעו מקרן אינטו, הפועלת בתחום השקעות פרטיות של נדל"ן בחו"ל. שלום מנסה להוביל לעסקה ראשונה, בינתיים ללא הצלחה. הבנק מנהל משא ומתן לרכישת נתח של 20% מרשת הדיור המוגן בית בכפר, אולם השפעות הקורונה יוצרות פער מחירים מול בעלי השליטה ברשת.
מלאומי נמסר בתגובה: "אנחנו לא מתייחסים לעסקאות שאנו בוחנים, וגם לכאלה שלא".