$
בורסת ת"א

שורת הרווח

סוף עידן הטייקונים בצמרת הבורסה

עדכון המדדים הקרוב שיתבצע באוגוסט יעמוד בסימן חילופי דורות; שש חברות ענק שמקומן בת"א 35 היה רשום על שמן בטאבו בשנים האחרונות צפויות להיפרד מבית האצולה; יצחק תשובה, עידן עופר, חיים כצמן ודוד פתאל, הנפגעים הישירים מהמגפה, ישלמו את המחיר

אורי טל טנא 06:5416.06.20

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

הפיכת חצר באחוזת בית: משבר הקורונה, שגרם לקריסת מחירים של מניות רבות, יהפוך את עדכון המדדים הקרוב, שיתבצע ב־6 באוגוסט, לאחד הסוערים שעברו על שוק ההון הישראלי מעולם. ואם נתייחס אל מדד ת"א־35 כאל בית האצולה, הרי שמדובר בהדחה מסתמנת של שש חברות שנראה היה כי מקומן במדד רשום על שמן בטאבו.

 

מדובר בקבוצת דלק שבשליטת (62%) יצחק תשובה והחברה־הבת (54.2%) שלה דלק קידוחים; בזן (33%) והחברה־האם שלה, החברה לישראל, שבשליטת (47%) עידן עופר; חברת המלונות פתאל שבשליטת (56.6%) דוד פתאל; וענקית הנדל"ן גזית גלוב שבשליטת חיים כצמן, שלה שילוב של חשיפה רבה למדינות שנפגעו קשה ממשבר הקורונה ומינוף גבוה. מנגד, המניות שצפויות להיכנס לת"א־35 הן מתחומי האנרגיה הנקייה, הטכנולוגיה והתרופות. חברות יכולות לשפר את שווי השוק הקובע שלהן לצורך כניסה למדד באמצעות הנפקת מניות שתושלם לפני 16 ביולי. לכן, לא נתפלא אם בעדכון הקרוב אכן תתבצע הנפקת מניות של אחת המועמדות לצורך הבטחת כניסה למדדים.

 

 

 

בניין הבורסה באחזות בית בניין הבורסה באחזות בית צילום: אוראל כהן

 

הכרסום המתמשך במעמד חברות הענק

 

עד כמה דרמטי צפוי להיות העדכון הקרוב של ת"א־35 ניתן ללמוד מהוותק ומטלטלת השווי של חברות הענק שמועמדות להיפלט ממנו. קבוצת דלק נכללת במדד ברצף מתחילת המאה למעט חצי שנה – בין תחילת ינואר לבין סוף יוני ב־2009. כאשר היציאה מהמדד היתה ערב גילוי מאגר תמר שהוביל לכניסה המחודשת של דלק למדד בעדכון העוקב. במאי 2014 הגיעה דלק לשווי שיא של 17.5 מיליארד שקל לעומת שווי נוכחי של 1.4 מיליארד שקל.

 

החברה־הבת דלק קידוחים, שנסחרת בת"א־35 ברצף מאז ינואר 2010, הגיעה במאי 2014 לשווי שיא של 23 מיליארד שקל (השווי המצרפי שלה ושל אבנר שמוזגה לתוכה בהמשך). וכיום שווי השוק שלה עומד על 3.54 מיליארד שקל. גם החברה לישראל נסחרת בת"א־35 ברצף, לפחות משנת 2000, כאשר ביוני 2008 היא הגיעה לשווי שיא של 44.8 מיליארד שקל לעומת שווי של 3.2 מיליארד שקל כיום. בזן נכנסה לת"א־25 (ההיסטורי) ביולי 2007 ויצאה ממנו בדצמבר 2013. בפברואר 2017, עם הרחבת המדד ל־35 חברות, היא שבה להיכלל בו והגיעה בינואר 2008 לשווי שיא של 7.7 מיליארד שקל, זאת לעומת 2.6 מיליארד שקל כיום.

 

 

 

גזית גלוב נכנסה לת"א־35 ביולי 2006, יצאה ממנו ביולי 2009 וחזרה אליו בינואר 2010, והיא נסחרת בו ברצף עד עכשיו. במרץ 2015 הגיעה חברת הנדל"ן לשווי שיא של 9.4 מיליארד שקל, זאת לעומת שווי נוכחי של קצת פחות מ־3.5 מיליארד שקל. המצטרפת האחרונה לת"א־35 שצפויה להיפלט ממנו בעדכון הקרוב היא פתאל אחזקות שנרשמה למסחר באפריל 2018, עם תקווה גדולה שדחפה אותה בדצמבר 2019 לשווי שיא של יותר מ־8.1 מיליארד שקל. ואז באה הקורונה והכתה בה, לשווי נוכחי של כמעט 3.3 מיליארד שקל.

 

 

המרדף אחרי הקריטריונים הקובעים

 

עדכון המדדים יתבסס על המחיר הממוצע של המניות בין 5 ביולי לבין 16 ביולי, על שיעור אחזקות הציבור במניות ב־30 ביוני, ועל כמות המניות הרשומה שלהן ב־16 ביולי. שווי השוק הקובע לעמידת המניה בתנאי המדד יהיה ממוצע מחירי המניה מ־5 ביולי ועד 16 ביולי כפול כמות המניות הרדומות ושווי אחזקות הציבור שיהיה שווי השוק הקובע כפול שיעור אחזקות הציבור ב־30 ביוני.

 

בעדכון המדדים הבורסה מדרגת את כל המניות העומדות בתנאי המדד, כאשר מניות שלא נכללות בו ושווי השוק הקובע שלהן נמצא מעל לדירוג מסוים, ייכנסו למדד, ואלו שנמצאות במדד אך מדורגות מתחת לסף מסוים ייצאו ממנו. אם בתום התהליך יחסרו למדד מניות, ייכנסו אליו המניות בעלות שווי השוק הקובע הגבוה ביותר שאינן נכללות בו, ואם כמות המניות גבוהה מדי, מוצאות מהמדד המניות עם שווי השוק הקובע הנמוך ביותר.

 

התנאים העיקריים לשייכות למדד ת"א־35 הם הימצאות המניות במאגר רימון, ושווי אחזקות ציבור של יותר ממיליארד שקל עבור מניות שנמצאות במדד ושל יותר מ־1.5 מיליארד שקל עבור מניות שמתמודדות על כניסה למדד. מניה תיכנס למדד אם תדורג במקום ה־30 ומעלה מבין המניות העומדות בתנאי המדד, ואילו מניות שידורגו במקום ה־40 ומטה ייצאו ממנו. בעדכון הקרוב סף היציאה הוא שיקבע את הרכב המדד, ולכן הרכב המדד יורחב מחדש ל־35 מניות על ידי הכללת מניות נוספות שחלקן יהיו מדורגות מתחת ל־30. קבוצת דלק, בזן, החברה לישראל, פתאל, גזית גלוב ודלק קידוחים מדורגות כעת במקום ה־40 ומטה, ואם שווי השוק הקובע שלהן לא יזנק בימים הקרובים, כולן ייצאו מת"א־35 וייכנסו למדד ת"א־90.

 

 

 

 

הפניקס ממשיכה להעיק על תשובה

 

לפי נתוני מסחר של יום ראשון האחרון, שווי השוק הקובע שהיה מספיק לצורך הישארות בת"א־35 היה 3.85 מיליארד שקל, גבוה ב־300 מיליון שקל משווייה של דלק קידוחים, וגבוה אף יותר מזה של חמש המועמדות הנוספות ליציאה. לכן, הסבירות ליציאתן של שש מניות אלה מהמדד גבוהה יחסית. הפניקס (דירוג 38) נמצאת רק מעט מעל הדירוג (40) שמוביל ליציאה מהמדד, ואם מחיר המניה יירד בשבועות הקרובים, גם היא עלולה לאבד את מקומה בת"א־35.

 

במקרה כזה צפויה ליצחק תשובה מכה נוספת. אף שדלק השלימה את מכירת מניות השליטה בהפניקס כבר בנובמבר 2019, נותרה תלות בין ביצועי מניית הפניקס לבין השווי של קבוצת דלק. בהסכם המכירה נקבע שקרנות ההשקעה סנטרברידג' וגלטין ישלמו לקבוצת דלק עד 866 מיליון שקל או יקבלו ממנה עד 196 מיליון שקל, כתלות בביצועים הן של הפניקס והן של המניה שלה. בנוסף, חלק מתמורת המכירה, 235 מיליון שקל, נותר בתור הלוואת בעלים שדלק נתנה לרוכשות, והקבוצה אף נתנה ערבות לאשראי שהרוכשות קיבלו בעסקה ממוסדות פיננסיים. לכן, החולשה של מניית הפניקס מעצימה את הבור שבו נתונה קבוצת דלק. מנגד, אם תהיה התאוששות משמעותית בתוצאות הכספיות של הפניקס, קבוצת דלק תרוויח מכך.

 

כמות המניות שייכנסו לת"א־35 תשתנה לפי כמות היוצאות. חמש המניות המובילות בתחרות לכניסה למדד, לפי סדר הדירוג, הן אנרג'יקס, אופקו, סאפיאנס, מטריקס ונובה. על המקום האחרון הצפוי להתפנות בת"א־35 יתמודדו פורמולה, אנלייט אנרגיה, ביג, מיטרוניקס, גב־ים וקומפיוג'ן. בשלב זה לפורמולה יש יתרון קל בלבד על פני המתמודדות האחרות, והפער ביניהן עשוי להיסגר עד למועד הקובע. או.פי.סי אנרגיה היתה יכולה להיכלל ברשימת המועמדות לכניסה למדד מבחינת שווי השוק, אך שווי אחזקות הציבור בה נמוך מהסף הנדרש (1.5 מיליארד שקל). לכן היא תיכנס למירוץ רק אם שיעור אחזקות הציבור יעלה עד 30.6% דרך מכירת מניות של בעלת השליטה (קנון – 69.75%) או באמצעות הנפקה.

 

 

משחק הכיסאות של ת"א־90 ושל ת"א־35

 

למדד ת"א־90, שמכיל כעת 91 מניות, צפויות להיכנס כל המניות שייפלטו מת"א־35, ואלה שייפלטו ממנו יעשו את הדרך ההפוכה. כדי להקל על קרנות הסל, למניית גילת משקל "אפס" בת"א־90 בגלל האפשרות שרכישתה תושלם בקרוב. אם הרכישה תתבצע, גילת תצא מהמדד, ואם הרכישה תבוטל, היא תישאר בו ותחזור למשקלה המקורי. התרחיש הסביר יותר הוא שעד המועד הקובע לעדכון נושא הרכישה לא יוכרע, וגילת תישאר במדד במשקל אפס.

 

מניית דוראל צפויה להיכנס לת"א־90 במסגרת המסלול המהיר, עם תנאי כניסה מקלים יחסית לתנאי הכניסה במסלול הרגיל, זאת בהנחה שתדורג במקום ה־85 לפחות מבין מניות המדד. בגלל שגילת נכללת במסלול המהיר, היא לא תהווה חלק מחישוב עדכון הרכב המדדים הנוכחי, ותהיה המניה ה־91 במדד ת"א־90. מניית וילי פוד אינטרנשיונל, שתיכנס גם היא למדדים באותו מועד, תסתפק כנראה בכניסה למדד SME60.

לצורך חישוב הרכב מדד ת"א־90 מדרגים את כל מניות מאגר רימון שלא נכללות בת"א־35 לפי שווי שוק קובע.

 

מניה שמחוץ לת"א־90, שתהיה מדורגת 80 ומעלה, תיכנס למדד, ומניה הכלולה בו שתהיה מדורגת 100 ומטה, תצא מהמדד. אם שיעור אחזקות הציבור בדור אלון לא יעלה ל־30% עד סוף יוני, היא תצא ממאגר רימון ולכן גם מת"א־90. עוד ארבע מניות – נאוויטס פטרוליום, צור, נאוי ואיסתא – צפויות לצאת בוודאות גבוהה מת"א־90 בגלל שווי שוק נמוך. חמש נוספות – מיטב דש, נורסטאר, ארקו, סקופ ואדגר – ממוקמות בדירוגים 94 עד 100, ולכן הן בסיכון ליציאה מהמדד.

 

לבד מדוראל, ארבע המניות שייכנסו כמעט בוודאות לת"א־90 הן נובולוג, אפריקה מגורים, אילקס מדיקל ואבגול, כשגם לאלומי (78) יש סיכוי טוב להיכנס למדד. מבין ארבע המניות – איתמר, מניבים ריט, אוגווינד וג'נריישן קפיטל – שמדורגות במקומות 80 ועד 86 בהתאמה, מי מהן שתדורג 80 ומעלה תיכנס לת"א־90. לכן, במועד הנוכחי, יש ודאות גבוהה לגבי חמש מניות שייכנסו לת"א־90 וארבע שייצאו ממנו, אך תמונת היוצאות או נכנסות אליו עדיין אינה סופית.

 

 

מדד SME60 מחכה להחלטת הבורסה

 

מדד SME60 מכיל חברות בעלות שווי שוק בינוני שלא נכללות בת"א־125. בדצמבר 2019 הבורסה פרסמה הצעות לתיקון כללי עדכון SME60, כאשר לפי שלוש העיקריות שבהן: המדד יכלול רק מניות ממאגר רימון (שכולל כיום חלק ממניות מאגר תמר עם שיעור החזקות ציבור של 30% לפחות); הרכב המדד יתבסס על שווי השוק של המניות במקום שווי אחזקות ציבור כיום; וספי דירוג הכניסה והיציאה למדד יורחבו מ־45 ו־75 בהתאמה, ל־40 ול־80 בהתאמה, מבין המניות שעונות לתנאי המדד ולא נכללות בת"א־125.

 

התיקונים המוצעים נועדו לצמצם את תחלופת המניות המדד, אך לא ידוע אם הבורסה תשלים את שינוי הכללים עוד לפני עדכון המדדים הקרוב, או שעדכון זה יתבצע לפי הכללים הנוכחיים. SME60 כולל כעת 62 מניות. מניית וילי פוד אינטרנשיונל צפויה להיכנס למדד במסגרת המסלול המהיר, ולכן לאחר העדכון המדד יכיל 61 מניות.

 

אי־הוודאות לגבי עדכון הרכב המדד גוברת מכיוון שהיא תשפיע על תחלופת המניות בין SME60 לבין מניות מדד ת"א־90. מבין מניות המדד, שלאג וגלוברנדס לא עומדות בקריטריון אחזקות הציבור, ואם הן לא יגדילו את שיעור אחזקות הציבור ל־30% לפחות, הן ייפלטו ממנו. אם הכללים הישנים יישמרו, מנרב פרויקטים צפויה להיכנס למדד, זאת אף שמשקל המניה שלה הוא אפס. אם היא אכן תיכנס למדד, משקלה צפוי להישאר אפס, וקרנות הסל לא ירכשו אותה. מניות אוגווינד ועל בד צפויות להיכנס למדד בלי קשר לכללים שייבחרו, וכניסתן או יציאתן של מניות אחרות ל־SME60 תלויות במעבר של הבורסה לכללים החדשים.

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

 

x