$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

התאילנדי שרוצה נתח מהקנאביס הישראלי נחשף

נארין נירוטיאנון, בן לאחת המשפחות העשירות באסיה, יזרים 15 מיליון דולר לחברת בטר, יקבל 32% מהמניות ויהפוך לשותף שווה לשליטה

צלי גרינברג 07:5410.06.20

המשקיע הזר בחברת הקנאביס בטר נחשף. בדצמבר האחרון, במסגרת תביעה שהגישו בעלי המניות של בטר נגד החברה, המייסד יוחאי גילד ואמו גליה גילד, הוצג הסכם השקעה עם משקיע תאילנדי, שאת שמו סירבה החברה לחשוף. בשל כך, היה מי שפקפק בעצם קיומו של המשקיע, כמו גם באמיתותו של הסכם ההשקעה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי לאחרונה העבירה החברה ליחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות בקשה לאישור משקיע חדש כבעל שליטה. מדובר בנארין נירוטיאנון (Narin Nirutyianon) - אזרח תאילנדי ובן לאחת המשפחות העשירות באסיה. לפי ההסכם, נירוטיאנון יזרים 15 מיליון דולר לבטר ויקבל לידיו 32% מהמניות. בכך יהפוך לבעל אחזקה שווה לגליה גילד, שעד כה החזיקה ב־51% מהמניות, ולזר הראשון שמחזיק בשליטה בחברת קנאביס ישראלית. השווי שהעסקה גוזרת לבטר עומד על 46.8 מיליון דולר - גבוה בכ־4% מזה שלפיו נעשה הניסיון למזג בינה לבין השלד הציבורי ווייטסמוק במהלך 2019.

 

נארין נירוטיאנון. ההשקעה תאפשר לקדם הנפקה נארין נירוטיאנון. ההשקעה תאפשר לקדם הנפקה צילום: טוויטר

 

 

יתר מניות החברה (36%) יוחזקו על ידי משקיעים שונים, בהם נושאי משרה בעבר ובהווה, כמו דני נוה, יו"ר כלל ביטוח שכיהן בעבר כיו"ר בטר; המסעדן מתי ברודו, שנמנה עם המשקיעים הראשונים בחברה; פיני צרויה, מנכ"ל חברת מדיקה שבבעלות צביקה בארינבוים; ומשקיעים נוספים. נירוטיאנון הוא משקיע נדל"ן והבעלים של קבוצת הכדורגל רדינג, מהליגה השנייה באנגליה. הוא בן למשפחה שהקימה את תאגיד Thai Union - קונסורציום מזון מהגדולים בתאילנד, שמחזיק בבעלותו את יצרנית שימורי הטונה הגדולה בעולם ושנסחר לפי שווי של כ־2 מיליארד דולר. המשפחה מחזיקה כ־7% בלבד מהחברה, אך נמנית עם בעלי השליטה ואביו של נירוטיאנון מכהן בה כיו"ר משותף זה 21 שנה. נירוטיאנון עצמו מכהן כמשנה למנכ"ל אחת מהחברות־הבנות.

 

הקשר בין נירוטיאנון לבטר נוצר לאחר שהאחרונה נכנסה לשותפות מחקרית הנוגעת לקנאביס בתאילנד. בטר מחזיקה במיזם 28%. נירוטיאנון החל לגלות עניין בתחום, לאחר שבסוף 2018 תאילנד הפכה למדינה הראשונה בדרום־מזרח אסיה שהעניקה מעמד חוקי לקנאביס רפואי. את מייסד בטר הכיר בעקבות פעילות החברה במדינה. יוחאי גילד עצמו נעצר בפברואר האחרון בתאילנד בחשד לאחזקת סמים, תוך כוונה למכור אותם באופן מסחרי. בבטר הדגישו באותה העת כי הוא כבר אינו קשור לחברה ואינו נושא משרה בה. בבטר מקווים שהמשקיע החדש יעלה אותה על פסים של צמיחה משמעותית, לאחר שורה של קשיים שבהם נתקלה.

 

מנכ"ל בטר קובי מולכו מנכ"ל בטר קובי מולכו צילום: הילה כדי

 

בדצמבר האחרון הגישו בעלי מניות בבטר תביעה נגד החברה ובעלי השליטה, בשל כישלון המיזוג עם ווייטסמוק, שהיה אמור להתבצע לפי שווי של עד 45 מיליון דולר לבטר. בעלי המניות טענו כי העסקה לא יצאה לפועל משום שיוחאי גילד פעל להכשילה, ושבשל כך שווי אחזקתם נפגע. ווייטסמוק תבעה גם היא את בטר ובעלי המניות, בשל החשש שלא תקבל לידיה 2.5 מיליון דולר שהעמידה לה כהלוואה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בספטמבר האחרון החווה של בטר ביישוב כוכב מיכאל נפרצה ונגנב ממנה קנאביס בשווי של 4 מיליון שקל - דבר שהעמיד את קיומה בסכנה. בהמשך התברר שעובדים בחברה היו מעורבים בפריצה.

 

בדצמבר 2019 מונה קובי מולכו למנכ"ל החברה, וניצל את מוניטין החברה כבעלת גנטיקת קנאביס מוצלחת לטיפול בתסמיני אפליפסיה שאינה מגיבה לטיפול תרופתי, כדי לשקמה. ההשקעה הנוכחית תאפשר לחברה לקדם את המחקר הקליני שלה ולפתח את מוצר הדגל - EP1 שמיועד לטיפול בחולי אפילפסיה שלא מגיבים לטיפול תרופתי. לאחרונה הודיעה החברה כי היא צפויה להתחיל בניסוי שלב 2 וכי בכוונתה לקדם את אישור המוצר במינהל התרופות בישראל, אוסטרליה, ניו זילנד וארה"ב, שם יידרש אישור של ה־FDA. בסביבת החברה טוענים כי ההשקעה הנוכחית תאפשר לבטר לקדם הנפקה בישראל ובבורסה זרה במהלך השנתיים הקרובות.

  

 

x