התחזית הקודרת שמספקת רציו אמורה להדאיג את יצחק תשובה
שותפות הגז מספקת תחזית לירידה של עד 25% במכירות הגז ממאגר לווייתן לעומת התחזית הקודמת; הדבר צפוי להקשות על דלק קידוחים למחזר חוב של יותר מ־2 מיליארד דולר, כדי שתוכל לחלק דיבידנד לדלק שבשליטת תשובה, המשוועת למזומנים
- צניחת מחיר הנפט עלולה לעלות ללוויתן בחצי מהחוזה המצרי
- דו"חות רציו מגלים: מצרים יכולה להקטין יבוא הגז מלווייתן אם הנפט יירד מ-50 דולר
- השמש והרוח מאיימות על מאגר לווייתן
תוצאות החברה, שמספקות הצצה ראשונה כאמור לנעשה במשק הגז, מלמדות שמשבר הדלקים הגיע גם למאגר הגז הגדול בישראל שמוחזק גם על ידי דלק קידוחים (45%) ונובל אנרג'י (40ֵ%). לפי רציו, משבר הקורונה הביא לצניחה בביקוש לדלקים, ולכן היא "מעריכה כי מכירות הגז הצפויות ממאגר לווייתן יעמדו על 8-7 מיליארד מ"ק ב־2020 ועל 10-8.5 מיליארד מ"ק ב־2021". לפי רציו, מדובר בצניחה אפשרית של עד 25% ביחס לתחזית מסוף 2019, אז העריכו שם מכירות של 9.3 מיליארד מ"ק ב־2020 ושל 10.8 מיליארד מ"ק ב־2021. רציו גם מעריכה מחיר ממוצע של 4.93 דולר ליחידת חום של גז ב־2021 ושל 5 דולר בשנה העוקבת, כאשר המחיר הממוצע בישראל נכון לסוף 2019 היה סביב 5.43 דולר ליחידת חום.
מכירות במגמת התכווצות
רק בעתיד ניתן יהיה לבחון את ההערכות של רציו, אבל לפי הדו"ח, המאגר מכר 1.64 מיליארד מ"ק גז טבעי ברבעון הראשון של 2020, ובסך הכל 2.5 מיליארד מ"ק גז טבעי עד לסוף מאי, מועד פרסום הדו"חות. הנתונים מגלמים היקף מכירות שנתי של 6 מיליארד מ"ק, כלומר נמוך אפילו מהתחזית החדשה. יתרה מזאת, אם בחודשים ינואר־מרץ מכר המאגר 0.55 מ"ק גז טבעי בכל חודש, הרי שבאפריל־מאי המכירות ירדו כבר ל־0.4 מ"ק גז טבעי בחודש. ברציו טוענים, עם זאת, שהביקוש במחצית השנייה של השנה יהיה גבוה יותר וישלים את הפער. כך או כך, ההערכות של רציו הן, כאמור, הראשונות שחושפות טפח ממה שמתחולל בלווייתן.
דיבידנד בסימן שאלה
דלק קידוחים, שמחזיקה אף היא במאגר, דחתה כאמור את פרסום הדו"ח הרבעוני שלה לסוף יוני, כאשר רק בחודש שעבר וטרם גיוס ההון של קבוצת דלק היא נאלצה לפרסם הערכה זהירה שלפיה צפויה ירידה של עד 20% בהכנסות מהמאגר. ירידה במכירות וההכנסות של לווייתן תקשה על דלק קידוחים שבשליטת (54.2%) קבוצת דלק למחזר חוב של יותר מ־2 מיליארד דולר, שהוא התנאי לכך שהיא תוכל לחלק לחברה־האם דיבידנד. זו, האחרונה, בונה על דיבידנד של 239 מיליון שקל השנה מדלק קידוחים, כדי שתוכל להתמודד עם שירות החוב שלה שעומד על 8 מיליארד שקל.
הסיכון ליצוא הגז למצרים
רציו מצדה מעריכה שהשוק ירשום ירידה של עד 9% בביקוש לגז טבעי, כמו גם ירידה בהיקף היצוא למצרים שמקורו במימוש אופציה מצרית לחתוך בחצי את הרכש אם מחיר חבית הנפט מסוג ברנט יישאר מתחת ל־50 דולר לאורך כל 2020. נכון לתחילת יוני, נספרו כבר שלושה חודשים רצופים שבהם מחיר החבית היה נמוך מ־50 דולר, מה שמעלה את הסיכון שבעוד חצי שנה המצרים יחתכו את הרכש בחצי, כאמור.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
חוזה יצוא הגז למצרים, שנחתם מול מאגר לווייתן, הוא לאספקת 60 מיליארד מ"ק גז טבעי למשך 15 שנה תמורת 15-12 מיליארד דולר בקצב שנתי של 2.1 מיליארד מ"ק. קצב האספקה אמור לעלות ביולי השנה ל־3.6 מיליארד מ"ק לשנה, ובקיץ 2022 הקצב יעלה ויתקבע עד סוף 2034 על רף של 4.7 מיליארד מ"ק לשנה.
בצד היותר אופטימי רציו רשמה הכנסות ראשונות של 47 מיליון דולר ברבעון ממכירת גז. עוד רשמה החברה הוצאות הפקה של 6 מיליון דולר, תשלום תמלוגים של 8 מיליון דולר והוצאות פחת וחיפושים של 6 מיליון דולר. כך שהרווח התפעולי הראשון אי־פעם של השותפות עמד על 28 מיליון דולר.
הוצאות המימון של נטו השותפות עמדו על 34 מיליון דולר, זאת בשל הפרשי שער, ריבית והלוואות שנלקחו לפיתוח לווייתן, כך שרציו רשמה הפסד של 6 מיליון דולר ברבעון לעומת רווח של 13 מיליון דולר ברבעון המקביל, רווח שנבע לה מהכנסות מימון. רציו מקווה להשלים את המימון מחדש באמצעות אשראי בנקאי של עד 600 מיליון דולר עוד ברבעון השלישי, כאשר בינתיים, כדי להקטין חשיפה, היא ביצעה רכישה עצמית של אג"ח בהיקף של 10 מיליון דולר.