בלעדי לכלכליסט
אקזיט לחברי הקיבוץ: הפנסיונרים של דליה יקבלו 156 מיליון שקל ממכירת ארד
הקיבוץ מכר 11.8% ממניות חברת מדי המים למספר גופים מוסדיים. התמורה מהמכירה מיועדת בעיקר להפרשות לפנסיות של ותיקי הקיבוץ. בעקבות המכירה, בעל המניות הגדול בחברת ארד יהיה קיבוץ רמות מנשה השכן, עם 27.1% מהחברה
אקזיט של 150 מיליון שקל לחברי קיבוץ דליה. ל"כלכליסט" נודע כי היום, מיד לאחר פרסום הדו"חות הכספיים של חברת ארד, שנסחרת בשווי של 1.38 מיליארד שקל, מכר הקיבוץ למספר גופים מוסדיים 11.8% ממניות החברה, העוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מערכות למדידת מים, תמורת 156 מיליון שקל. ההכנסה מהמכירה מיועדת להפרשות פנסיוניות וצרכים שונים, בעיקר של האוכלוסיה הוותיקה בקיבוץ. קיבוץ דליה ישאר עם 15.35% ממניות ארד.
השליטה בחברת ארד התחלקה עד היום בין קיבוץ דליה לקיבוץ השכן רמות מנשה. כל אחד מהם החזיק ב־27.14% מהמניות. השליטה היא משותפת, אך מכירת המניות עשויה להקטין את כוחו של קיבוץ דליה בדירקטוריון. דליה הופכת להיות בעלת המניות זהה בגודלה לקבוצת מיילסטונס, שמחזיקה ב־15.5% מהמניות. ארד, שהונפקה בדצמבר 2004, מפתחת ומייצרת מערכות תקשורת ממוחשבת לקריאה מרחוק של מדי מים ומדי מים מכניים. בראש דירקטוריון החברה מכהן הוגו צ'אופן. המנהל העסקי של הקיבוץ, שמשמש גם כחבר דירקטוריון, הוא אורי מיטל. מנכ"ל החברה הוא גבי ינקוביץ. כבר בפברואר דיווח "כלכליסט" על הכוונה למכור את המניות.
ההכנסות עלו, הרווח ירד
היום דיווחה ארד כי הכנסותיה ברבעון הראשון של 2020 הסתכמו בכ־62.5 מיליון דולר, לעומת כ־55.2 מיליון דולר ברבעון המקביל ב־2018, עלייה של 13.3%. ההכנסות מהפעילות בארה"ב גדלו בכ־16%, והסתכמו לסך של כ־30.6 מיליון דולר. באירופה ירדו המכירות בכ־11% ל־10.5 מיליון דולר.
ההכנסות בשוק הישראלי צמחו בכ־30% ל־11.4 מיליון דולר. העלייה בהכנסות לא חילחלה לשיעור הרווח הגולמי (32.5% מההכנסות לעומת 33.6% ברבעון המקביל), ועוד פחות ברווח הנקי שהסתכם ב־4.2 מיליון דולר לעומת 5.1 מיליון ברבעון המקביל. שינוי בתמהיל הגיאוגרפי ושינוי בשערי החליפין הם הסיבות שמנתה החברה לירידה. הרווח הנקי הוא בנטרול השפעת תקן IFRS16.
בחברה ציינו כי בעוד שהשפעת הקורונה על תוצאות הרבעון הראשון הינה מוגבלת, אין ביכולת החברה להעריך את השפעת המשך התפשטות הנגיף על תוצאות פעילותה העסקית. ההאטה הכלכלית בשוק העולמי ובעיקר בארה"ב (המהווה כמחצית ממכירות הקבוצה) עלולה להשפיע גם על הכנסות הקבוצה. מפעלי החברה בישראל וארה"ב פעלו ברציפות לכל אורך המשבר, אבל באיטליה וספרד הם פעלו במתכונת חלקית. בסין חזר מפעל החברה לפעול ברבעון השני של השנה.
הגיעה לשיא בינואר השנה
בינואר השנה הגיעה ארד לשווי שיא של כ־1.65 מיליארד שקל, אולם מאז התממשה בכ־15% לשווי הנוכחי. בשנה האחרונה הגדילה החברה את מאמצים להתפתח בארה"ב, פתחה משרדים בערים מרכזיות והגדילה את מכירותיה במדינה.
עם זאת, לא הכל ורוד. בנובמבר 2019 דיווחה ארד על חקירה של רשות התחרות האיטלקית (Competition and Marketing Authority) שנפתחה נגד ווטרטק, שבשליטת ארד (60%) ושלוש חברות נוספות הפועלות בשוק מדידת המים באיטליה, בגין חשד לעבירות בתחום ההגבלים העסקיים, שהתבצעו משנת 2015. נתח השוק של ווטרטק באיטליה הוא 35%, מול 30% של מתחרתה העיקרית Madalena.
ארד עצמה הסתבכה בפרשת קרטל מדי המים. בית המשפט המחוזי בירושלים הרשיע בכירים בחברות הפועלות בתחום בעריכת הסדרים כובלים, במטרה לתאם מכרזים ולחלק ביניהם את השוק. על פי כתב האישום, ארד עמדה בראש הקרטל. החברה עצמה נקנסה ב־450 אלף שקל, ובכירים בה, כולל המנכ"ל ינקוביץ, נידונו לקנסות ואף לעונשי מאסר ועבודות שירות.
את המכירה הוביל צבי מנס מברק קפיטל חיתום