$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

ארגוני הקיבוצים מנסים לקפוץ על גל האנרגיה המתחדשת

חברת משק אנרגיה של משקי הקיבוצים תנסה לגייס 100 מיליון שקל בהנפקת מניות בתל אביב לפי שווי של 200 מיליון שקל לפני הכסף. לכלכליסט נודע כי החברה, שבבעלות 278 קיבוצים, צפויה לפרסם בימים הקרובים תשקיף ולצאת לרוד שואו

גולן חזני 06:5626.05.20

הטרנד של האנרגיה המתחדשת והפריחה של החברות הציבוריות בתחום בבורסה, מפתים את ארגוני הקיבוצים לגייס הון ולשבור את ההקפאה בהנפקות ראשוניות בבורסה. ל"כלכליסט" נודע כי חברת אנרגיה מתחדשת נוספת צפויה לצאת לרוד שואו בימים הקרובים כדי להנפיק. משק אנרגיה, זרוע האנרגיה של משקי הקיבוצים, תנסה לגייס 100 מיליון שקל לפי שווי של 200 מיליון שקל לפני הכסף בהנפקת מניות בתל אביב.

 

ל"כלכליסט" נודע שמשק אנרגיה אמורה לפרסם תשקיף להנפקה בימים הקרובים. החברה עוסקת בייזום, פיתוח, מימון, הקמה, החזקה, ניהול והפעלת מיזמי אנרגיה מתחדשת, בעיקר באמצעות מערכות סולאריות פוטו וולטאיות ברחבי הארץ, בעיקר בקיבוצים אבל גם בשטחים פרטיים שהפיקנטי שבהם הוא בשטחי השבט הבדואי טראבין מדרום לבאר שבע. גיזה זינגר אבן משמשת כיועצת ההנפקה.

 

 

 

8 ארגונים בחלקים שווים

 

כיום מחזיקים במשק אנרגיה 8 ארגוני קיבוצים שונים שכל אחד מהם מחזיק ב־12.5% ממניות החברה. משמעות הדבר, אם הגיוס יצליח, שכל אחד מארגוני הקיבוצים יירד לאחזקה של 8% במשק אנרגיה, ואילו המוסדיים והציבור יקבלו 36% מהחברה ששווייה יעמוד על 300 מיליון שקל. בכך מצטרפת משק אנרגיה לחברת דוראל שמקיימת בימים אלה רוד שואו להנפקה לפי שווי של חצי מיליארד שקל. כספי הגיוס צפויים לשמש את החברה להרחבת פעילותה להקמת פרויקטים נוספים בתחומי אנרגיה סולארית, לרבות מתקנים ושדות סולאריים קרקעיים, גגות ומאגרי מים, טכנולוגיות אגירת אנרגיה ועוד. זאת בהתאם להכרזת הממשלה על כוונתה להגדיל באופן משמעותי את היקף ייצור החשמל הפרטי באמצעות אנרגיות מתחדשות.

 

 

עד כמה שוק האנרגיה המתחדשת חם, ניתן לראות לפי הגיוס האחרון, של 240 מיליון שקל, שביצעה חברת אנרג'יקס בינואר האחרון. הנפקתה של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס התבצעה לאחר שמניית החברה עלתה ב־145% ב־12 החודשים שקדמו להנפקה, ב־402% בחמש השנים האחרונות ופי 29 מאז הנפקתה במאי 2011 לפי שווי של 166 מיליון שקל (אחרי ההנפקה). כיום נסחרת אנרג'יקס לפי שווי של יותר מ־6 מיליארד שקל. הפריחה בתחום האנרגיה המתחדשת לא פסחה גם על אנלייט, שנסחרת לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל, אחרי שדהרה ביותר מ־600% בחמש השנים האחרונות.

 

זכיות במכרזי רשות החשמל

 

משק אנרגיה פועלת בתחום שבו פעילות גם אנרגי'קס, אנלייט, שיכון ובינוי אנרגיה, אי.די.אפ ודוראל. החברה המנוהלת על ידי חן מלמד, בן קיבוץ לוחמי הגטאות, ובעבר מנהל עסקי המים של חברת שיכון ובינוי, זכתה בשנים האחרונות ב־18% ממכסות רשות החשמל במכרזים שבהם השתתפה, לרבות 60 מגה וואט במכרז המתח העליון האחרון ובכ־100 מגה־וואט במסגרת המכרזים לגגות גדולים ומאגרים.

 

כיום מפעילה החברה שדות בהיקף ייצור של 38 מגה־וואט. במקביל לכוונתה להחזיק בנתח משמעותי מסך היקף הייצור העתידי באנרגיות המתחדשות בישראל, החברה מחזיקה בצבר פרויקטים בהיקף מצטבר של מאות מגה־וואט בשלבי פיתוח ותכנון שונים במגוון טכנולוגיות, 285 בהקמה (כולל שדות פעילים, שדות בהקמה ושדות לאחר זכייה) ו־450 בייזום.

 

חן מלמד, מנכ"ל משקי אנרגיה על רקע שדות סולאריים בכפר טראבין אל סאנע בנגב חן מלמד, מנכ"ל משקי אנרגיה על רקע שדות סולאריים בכפר טראבין אל סאנע בנגב צילום: דאוד עבד אל חי

 

הכנסות החברה ב־2019 מנכסים מניבים עמדו על 8.5 מיליון שקל, והצפי ל־2020 הוא הכפלת ההכנסות ל־20-15 מיליון שקל. כיום החברה היא הפסדית אבל אמורה להיכנס לאיזון ב־2021-2020 כשאת 2021, על פי התחזיות, היא אמורה לסגיים עם הכנסות של 40 מיליון שקל.

 

הבעלות על החברה מתחלקת, כאמור, בין שמונה ארגונים שמייצגים 278 קיבוצים: גרנות; משקי הקיבוצים; משקי הנגב; משקי הדרום; משקי הגליל העליון; משקי עמק בית שאן; משקי עמק הירדן ומשקי עמק יזרעאל, כאשר כל אחד מהארגונים מחזיק ב־12.5% מהמניות. ארגונים אלה, אשר בחלקם גם מחזיקים במרבית המניות בתחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל — דליה – מחזיקים בין היתר בפעילויות משיקות בתחומי הקוגנרציה, עמדות טעינה לרכבים חשמליים ופתרונות אגירת חשמל. בעלי המניות צפויים להידלל בשליש מאחזקתם בהנפקה, אם תצליח, ל־8% מהמניות כל אחד, כאמור. על פי חלוקה זאת, הארגונים יהוו דבוקת שליטה משותפת לאחר ההנפקה כך שהציבור והמוסדיים יהוו מניות מיעוט.

 

החיבור עם שבט טראבין

 

משק אנרגיה מתבססת בתחזיות על עתידה על הזיקה לעתודות הקרקע של הקיבוצים, כולל גגות מבנים ומאגרי מים. עם זאת כאמור לחברה פרויקטים גם בשטחים שאינם שייכים לקיבוצים לרבות השדה הראשון שהוקם על אדמות הבדואים שבנגב, על שטחי שבט טראבין שמדרום לבאר שבע. מדובר בפרויקט שהחברה מאוד גאה בו בהיותו דוגמה שמשלבת הן את המעבר לאנרגיה נקייה והן שיתוף בני מיעוטים בשוק התשתיות בישראל.

 

משק אנרגיה מעסיקה 12 עובדים, מחציתם מוגדרים עובדי מפתח. חלק מהעובדים הם בני הקיבוצים. יצוין כי חלק לא קטן מהפעילות הפוטו־וולטאית בארץ מנוהל במעורבות הקיבוצים שהיו מראשוני הפקת החשמל הפרטי בארץ ושותפים מרכזיים להקמת תחנת הכוח דליה אנרגיה. בחברה צפויים להדגיש ברוד שואו גם את היכולות של ארגוני הקיבוצים להעניק גב כלכלי לחברה לאחר ההנפקה שתובל על ידי פועלים איי.בי.איי ואפסילון.

 

 

x