$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רשות ני"ע תאפשר מיזוג בין קרנות נאמנות בתנאים מקלים

הרשות תאפשר זאת עד סוף מאי. הערכות בשוק: צפויות עשרות בקשות מיזוג. הסיבה למהלך: במשבר הקורונה איבדה תעשיית הקרנות נכסים בהיקף של כ־60 מיליארד שקל, וקרנות רבות התכווצו. חשש: ההקלה תנוצל למחיקת תשואות בקרנות גרועות

עירית אבישר ונעמי צורף 08:2826.05.20

רשות ני"ע תאפשר מיזוג בין קרנות נאמנות בתנאים מקלים, בעקבות משבר הקורונה. ל"כלכליסט" נודע כי הרשות הגיעה להסכמות עם איגוד קרנות הנאמנות, שלפיהן ניתן להגיש עד סוף חודש מאי בקשות למיזוג קרנות נאמנות. מדובר בבקשות שלא היו מאושרות לפי המתווה המקורי והקשוח יותר, שנקבע לפני שנה.

 

 

לפי ההסכמות, לא נקבעו כללים מפורשים שמגדירים אילו מיזוגים יאושרו, אלא ניתנה לרשות הגמישות להחליט על כך. עם זאת, המטרה היא בעיקר מיזוג של קרנות נאמנות קטנות, שהתכווצו בעקבות המשבר.

ענת גואטה, ראש רשות ני"ע ענת גואטה, ראש רשות ני"ע צילום: ענבל מרמרי

 

באופן עקרוני הרשות צפויה לאשר מיזוגים בין קרנות שמדיניות ההשקעה שלהן דומה (כלומר שמשקיעות פחות או יותר באותם הנכסים). הקרן הגדולה יותר תקלוט לתוכה את הקרן הקטנה, ודמי הניהול בקרן הממוזגת יהיו דמי הניהול הנמוכים יותר מבין הקרנות המתמזגות.

 

עד כה רק קרנות הנאמנות של איילון הודיעו על כוונתן לבצע מיזוג. עם זאת, מדובר ככל הנראה בסנונית ראשונה בלבד, ומרבית הבקשות יוגשו רגע לפני הדדליין. לפי הערכות בענף, יוגשו בקשות למיזוג של עשרות קרנות.

 

ענף קרנות הנאמנות ספג מכה קשה במהלך משבר הקורונה. לפי הערכות, תעשיית קרנות הנאמנות איבדה נכסים בהיקף של כ־60 מיליארד שקל מתוך מעל 300 מיליארד שקל ערב המשבר. בענף מעריכים שהחיתוך החד בהיקף הנכסים וההכנסות עלול לגרום לכך שחלק מהגופים המנהלים את הקרנות הקטנות לא ישרדו את המשבר.

 

כיום פועלות בישראל כ־2,200 קרנות נאמנות, מה שמקשה על המשקיע לאתר קרן איכותית, שמניבה תוצאות טובות לאורך זמן. המשבר החריף את תופעת עודף קרנות – ישנן כיום 340 קרנות שמנהלות פחות מ־10 מיליון שקל. העלות הקבועה של ניהול קרן נאמנות מוערכת ב־100-50 אלף שקל בשנה (לא כולל הוצאות כוח אדם, נדל"ן וכדומה), כך שקרנות רבות הפכו ללא משתלמות להחזקה מבחינה עסקית.

 

לצד ההיגיון שבביצוע מיזוגים שכאלה, עולה חשש כי מנהלי הקרנות ינצלו את ההזדמנות "להעלים" קרנות עם ביצועים גרועים, ולמזג אותן לתוך קרנות טובות יותר. כדי לנסות ולהימנע מכך, הרשות משאירה לעצמה את הסמכות הבלעדית להחליט אילו מיזוגים לאשר. כמו כן, מנהלי הקרנות יצטרכו להעביר לרשות, לצורך אישור המיזוג, פרמטרים של תשואת הקרן, סטיית התקן שלה והדירוג שלה בקטגוריה הרלבנטית – כך שבמקרים חריגים הרשות עשויה לדחות את בקשת המיזוג. כמו כן, הרשות צפויה לאסור על מנהלי קרנות להשיק בהמשך השנה קרנות חדשות במקום אלו שמוזגו.

 

מרשות ני"ע נמסר: "לאור השלכות מגפת הקורונה על ענף קרנות הנאמנות, רשות ני"ע יזמה, לפרק זמן קצוב, מתווה למיזוג קרנות שיעמדו בתנאים שנקבעו ושיקבלו את אישורה, באופן שיאפשר למנהלי הקרנות לייעל את פעילותם ולהתנהל באופן מיטבי לתועלת ציבור המשקיעים".

x