בלעדי לכלכליסט
משרד האנרגיה לדלק: "אסור לכם לפגוע במשק האנרגיה"
המשרד פנה לחברה בדרישה לקבל את כל הנתונים לגבי מכירת נכסי פי גלילות לידי יחיאל אבו: "תשתיות האחסון והניפוק שאתם מחזיקים ומנהלים הן נדבך קריטי ביכולת התפקוד של משק הדלק"
משרד האנרגיה פנה השבוע לדלק ישראל בדרישה להעביר אליו את כל הנתונים לגבי מכירת נכסי פי גלילות לידיו של הקבלן יחיאל אבו. בפנייה שהגיעה לידי "כלכליסט" כותב ראש מינהל הדלק חן בר יוסף ליו"ר דלק משה קראדי ש"רכישת המסופים (על ידי דלק - ל"ג) כללה בצדה התחייבויות שונות העוסקות בהמשך מתן שירותי תשתית למשק הדלק", ולכן "תשתיות האחסון והניפוק שאתם מחזיקים ומנהלים הן נדבך קריטי ביכולת התפקוד של משק הדלק".
- משרד האנרגיה בוחן את השפעת מכירת פי גלילות ליחיאל אבו
- ג'נריישן קפיטל במו"מ לרכישת תחנות הכוח של דלק ישראל
- סכסוך עבודה בדלק ישראל: "תשובה מוכר את החברה בלי להסדיר את זכויות העובדים"
על פי תנאי המכרז שבו רכשה דלק את פי גלילות, המכירה תלויה באישור מראש וכל שינוי בייעוד קרקע חייב לקבל אישור שנתיים מראש.
אבו, שהוא קבלן בניין, חתם מול דלק על מזכר הבנות לרכישת נכסי פי גלילות תמורת 720 מיליון שקל. במשרד האנרגיה חוששים, ככל הנראה, כי בכוונתו של אבו לפעול לשינוי ייעוד הקרקעות שעליהן ממוקמים נכסי פי גלילות. בעוד בירושלים אין מחלוקת לגבי שינוי ייעוד הקרקע מאחסנת דלקים למגורים, בבאר שבע קיימות מחלוקות באשר למקום שאליו תועבר פעילות האחסון ולגבי הגוף שיאשר את המהלך.
לגבי הקרקע באשדוד מדובר בשטח של 300 דונם עם מסוף של 26 מכלים שמשרת את כלל צורכי האנרגיה של מדינת ישראל, ומטפל בבנזין, סולר וגז טבעי לכלל המשק וכן דלק סילוני עבור צה"ל. בדו"חות 2019 של קבוצת דלק נכתב שהמקום כולל "אחסון מלאי ביטחוני עבור מדינת ישראל כולל חברת החשמל, בזן וגופים מסחריים".
לדברי בר יוסף, הוא מצפה מדלק ישראל לוודא "כי כל תנאי המכרז שאליו התחייבתם ונוגעים להמשך פעילות מסופי הדלק והניפוק יבואו לידי ביטוי בהסכמים עם כל רוכש שיהיה מחוייב להם בהמשך", ודורש שדלק תעביר "דיווח מסודר בעניין ובקשה לאישור המכירה, אל אלה יש לצרף את תנאי המכירה של המתקנים כפי שמופיעים במסמכי המכירה על מנת שנוכל לוודא כי התנאים המתחייבים כלולים בהם".
תגובת דלק ישראל: "מנכ"ל פי גלילות קיבל מכתב ממינהל הדלק ותשובות לשאלות יועברו בימים הקרובים".
בסביבת אבו מאמינים שאם המכירה תושלם, הוא ימשיך לנהל את המקום כמתקן תשתית לתחום הדלקים, תחום פעילות חדש מבחינתו, וכי בכוונתו לחתום על חוזים חדשים לעשור ויותר לתפעול המקום ואולי גם להרחבתו. לגבי המחיר הגבוה ששולם בעסקה – לעומת שווי של 500 מיליון שקל בספרים – אומרים בסביבתו שמדובר בעסק מניב שפועל בתחום בעל ביקוש קשיח, עם רווח שנתי מוערך של 50 מיליון שקל בשנה.
לכן, כל עוד אין מקום תפעול חלופי, רק ההכנסות מצה"ל מניבות כמה עשרות מיליוני שקלים בשנה. עוד אומרים בסביבתו של אבו כי מבחינתו, ורק כדי להרגיע את החששות, באפשרותו לחתום על חוזי תפעול חדשים לכל צורכי המשק.