$
שווקי חו"ל

FT

מדינות עניות נפגעות קורונה יקבלו מאג"ח המגפות של הבנק העולמי 133 מיליון דולר

לראשונה יופעל מנגנון האג"ח למקרי קטסטרופה, עם השגת הקריטריון האחרון הנדרש - עלייה חדה בהידבקות בקורונה במדינות הזכאיות לסיוע. מומחי בריאות וכלכלה מלינים: זה מעט מדי, מאוחר מדי

אנה גרוס, פייננשל טיימס 08:0527.04.20

האג"ח שהבנק העולמי הנפיק למקרים של מגפות מחלות זיהומיות (pandemic bonds) נכנסות לפעולה. 132.5 מיליון דולר ישולמו לכמה מהמדינות העניות ביותר שנפגעו ממגפת הקורונה, כך אישרו בבנק בראשות דיוויד מלפאס. עם זאת, יש שתוהים אם הצעד לא מגיע מאוחר מכדי להיות אפקטיבי.

 

הקריטריון האחרון הנדרש כדי לקבל את התשלום הושג לפני כעשרה ימים: עלייה מהירה במיוחד בהידבקות בקורונה במדינות שהן מספיק עניות כדי להיכלל בזכאות לכספים. בעבר כבר עלו תהיות לגבי הקריטריונים לשחרור הכספים, ולגבי היותם מחמירים מכדי לספק בזמן כספים למדינות במצוקה. "זה מאוחר מדי, וזה לא התשלום המהיר והוודאי שהובטח לדירקטוריון הבנק העולמי כשהתוכנית אושרה", אומרת אולגה ג'ונס, חוקרת בכירה במכון הבריאות העולמי של אוניברסיטת הרווארד, שעבדה בבנק העולמי 33 שנים.

 

הבנק הנפיק לפני 3 שנים שתי סדרות אג"ח של 320 מיליון דולר, שנועדו לסייע למדינות מתפתחות שעומדות בפני התפרצות מחלה זיהומית. האג"ח משלמות קופונים למשקיעים, שמממנות מדינות תורמות כמו יפן, אוסטרליה וגרמניה, עד שהמדינות המתפתחות עומדות בכמה קריטריונים. במקרה כזה, המשקיעים לא מקבלים החזר מלא וחלק מהכסף מופנה להתמודדות עם המשבר. המשקיעים כבר מתכוננים להפסדים, בהתחשב בכך שחלק מהקריטריונים הושגו, כולל 2,500 מקרי מוות. הקריטריון האחרון הופעל כש־Air Worldwide, חברת המודלים החיצונית של הבנק העולמי, קבעה כי ישנו שיעור צמיחה מעל אפס של הידבקויות במדינות עניות מספיק להיות זכאיות למימון. לפי הערכות, ההתפשטות המהירה של המגפה בהודו הטתה את הכף. עד כה הבנק התחייב להעביר סיוע כולל של 160 מיליארד דולר לשיפור תגובת המדינות להתפרצות המגפה.

 

התשלום הכולל שאמור להיות זמין למדינות הזכאיות יעמוד על 195.8 מיליון דולר, שכולל את האג"ח ונגזרים נלווים. הוועדה שמפקחת על התהליך מתכננת להיוועד בימים הקרובים כדי לקבוע אילו מדינות יזכו למימון ומתי הכסף יועבר.

 

המשקיעים בסדרת האג"ח הראשונה, שגייסה 225 מיליון דולר, יפסידו 16.7% מהשקעתם. זו נועדה בעיקר לכיסוי התפשטות שפעת, אך כוללת גם קורונה. הסדרה השנייה, שעבורה גויסו 95 מיליון דולר, מיועדת לכסות התפרצויות קורונה ואבולה, והמשקיעים בה צפויים להפסיד את כל כספם. המשקיעים שמחזיקים באג"ח, בהם חברות ניהול ההשקעות ביילי גיפורד, אמונדי וסטון רידג' , קיבלו כבר את תשלומי הקופון, שהסתכמו בסוף פברואר בקרוב ל־100 מיליון דולר.

 

"התכנון של האג"ח הללו, שבוצע על ידי הסקטור הפרטי, הוא פגום ומיטיב עם הסקטור הזה במקום להגן על הסובלים מהמגפה", אומרת קלייר וונהאם, מרצה למדיניות רפואית עולמית בבית הספר לכלכלה של לונדון. "הסכום שהם משלמים הוא טיפה בים לעומת מה שהבנק העולמי כבר שילם. 130 מיליון דולר זה כלום כשעומדים בפני משבר מערכתי".

 

 

 

מטה הבנק העולמי מטה הבנק העולמי צילום: Shiny Things / Flickr

 

x