$
בורסת ת"א

הצרות של אלשטיין: הנושים בדרך לקואליציה נגד אלשטיין, ונחמיאס הגיש תביעה

מחזיקי האג"ח מסדרות י"ד וט' מנהלים מגעים לשילוב כוחות נגד אי.די.בי. אם המגעים יבשילו, למחזיקים, שלהם אינטרסים שונים, יהיה קל יותר לפעול משפטית נגד אי.די.בי. בתוך כך, מגה אור ביקשה מבית המשפט להוציא צו מניעה על מכירת ישפרו לבעלי תנופורט

גולן חזני 07:2920.04.20

אף שיש להם אינטרסים שונים, מחזיקי האג"ח משתי הסדרות העיקריות של אי.די.בי פתוח מנהלים מגעים לשילוב כוחות נגד בעל השליטה בחברה אדוארדו אלשטיין. כך התברר אתמול באסיפת מחזיקי אג"ח י"ד, שלהם החברה חייבת כ־900 מיליון שקל. היועץ המשפטי של הנציגות, עו"ד רענן קליר, גילה במהלכה כי מתקיימים מגעים מול סדרה ט', שלה חייבת אי.די.בי פתוח כמיליארד שקל (קרן וריבית).

 

 

מדובר בחדשות רעות עבור אלשטיין, שכן עד כה הוא הצליח להימנע מכך שבעלי האג"ח ינקטו צעדים משפטיים נגד החברה, וזאת באמצעות הזרמות, הבטחות להזרמות גדולות יותר וטיפוח הבדלי האינטרסים בין המחזיקים השונים. כל עוד מתקיימת יריבות בין הסדרות, אי.די.בי שומרת על מרחק ביטחון מסוים מאירוע של חדלות פירעון ביוזמת המחזיקים.

בעוד שלסדרה ט' אין ביטחונות כלשהם, הרי שבידי המחזיקים של סדרה י"ד יש שעבוד על 68% ממניות דיסקונט השקעות.

 

מחזיק מהותי (מעל 5% מסדרה), בית ההשקעות מיטב דש, פנה לנאמן סדרה י"ד וביקש להעמיד את החוב לפירעון מיידי. למחזיקים יש זכות למהלך כזה ברגע שיש הרעה מהותית בעסקי אי.די.בי פתוח, והרעה זו באה לביטוי בדו"חות השנתיים של החברה, שכללו הערת עסק חי. אי.די.בי סיימה את 2019 עם שווי נכסי שלילי של 1.2 מיליארד שקל בדו"חות שפרסמה במרץ, ועם הפסד עתק של 424 מיליון שקל.

 

בעל השליטה באי.די.בי פתוח אדוארדו אלשטיין בעל השליטה באי.די.בי פתוח אדוארדו אלשטיין צילום: איתן שגב

 

 

על פניו, סדרה י"ד, עם הביטחונות שיש לה, נמצאת במצב טוב יותר יחסית למחזיקי סדרה ט'. האחרונה נסחרת ב־28 אגורות בלבד עם תשואה שנתית של 125%. סדרה י"ד נסחרת ב־63.5 אגורות, והתשואה השנתית שלה עומדת על 26%.

 

לא במקרה הגיעה אפשרות העמדת החוב לפירעון מיידי מסדרה י"ד. לא רק שיש לה עילה, אלא גם ביטחונות לממש. סדרה ט', שנמצאת בנחיתות, פנתה באמצעות הנציגות שלה, עופר גזית, ויועציה המשפטיים אברמי וול ועמית פינס, לנציגות י"ד, איציק עידן, ויועציה המשפטיים רענן קליר ואלון בנימיני, להתחיל במשא ומתן עוד לפני הדרישה של מיטב דש.

 

סדרה י"ד יכולה להרגיש ביטחון לפנות לבית המשפט בעצמה, אבל ביטחונה ייגבר יחד עם סדרה ט'. אם תיזום את המהלך לבד, יכולה אי.די.בי פתוח לטעון כי המחזיקים פועלים בחוסר תום לב, וכי רגע אחרי ש"סחטו" מאלשטיין הזרמה של 12 מיליון שקל, כדי לשלם ריבית של 11 מיליון שקל לסדרה י"ד בסוף מרץ, הם פונים לבית המשפט וטוענים לחדלות פירעון.

 

 

 

בעיה שנייה קיימת עם התחייבותו של אלשטיין להזרים 140 מיליון שקל לחברה בשתי מנות, בספטמבר הקרוב והבא. 12 מיליון השקלים שהוזרמו היו מהמנה הזו, ו־58 מיליון שקל נוספים הועברו כביטחונות לבנקים. ההתחייבות שלו פגה אם מישהו פותח בהליכים משפטיים נגד החברה. זה סעיף שאלשטיין הכניס להתחייבות שניתנה לפני שנה — וממלכדת את המחזיקים.

 

מי שאמור ליהנות מההזרמה הזו הם בעיקר מחזיקי סדרה ט', שאמורים לקבל בסוף דצמבר תשלום של שישית מהחוב כלפיהם, כ־150 מיליון שקל. מהלך משפטי, שיפטור את אלשטיין מההתחייבות, יביא לתביעה של סדרה ט' נגד י"ד על גרימת נזק.

 

בעיה שלישית, שהעלה רו"ח עידן בדיון באספה, היא שאין כלל ביטחון שגם במקרה שבית המשפט ייעתר לדרישת סדרה י"ד, הוא ימנה לכונס נכסים מישהו מטעמה. במקרה כזה יכול להתמנות גורם ניטרלי, שהאינטרסים שלו יהיו שונים ולא יביאו בחשבון את המניעים של הסדרות י"ד או ט'. כונס כזה עלול, למשל, למכור את מניות השליטה בדסק"ש בתוך תקופה קצרה, לפי השווי הנוכחי של כ־650 מיליון שקל לחברה שנסחרה לפני חודשיים ביותר מ־1.2 מיליארד שקל. פעולה כזו תפגע גם בשווי המניות הלא משועבדות של השליטה בדסק"ש, כ־16% מהחברה, שהן למעשה נכס שלו שותפה גם סדרה ט' - וגם זו עילה לפעולה מצדה.

 

צעידה משותפת יכולה לאלץ, למעשה, גם את אי.די.בי עצמה, באמצעות הדח"צים, להצטרף למחזיקים נגד בעל השליטה. סדרה ט' מוותרת בעצם בחבירה כזו על פירעון הקרן והריבית בדצמבר, וגם על פירעון ריבית של 22 מיליון שקל ביוני. זה המחיר שהנציגות שלה מוכנה לשלם, ובתמורה היא מבקשת התחייבות של סדרה י"ד לא למהר עם מכירת דסק"ש, אלא להמתין שנה ולהכין את החברה למכירה, להבריא אותה ולסדר את יחס החוב שלה. חבירה תגדיל את הסיכוי למינוי כונס שייצג את האינטרסים של שתי הסדרות.

 

אם לאחר הדיון אתמול יחליטו מיטב דש או מחזיקים אחרים לפנות בכל זאת למהלך של חדלות פירעון ובית משפט, הרי שתיערך הצבעה ובה יספיק רוב רגיל של מחזיקי סדרה י"ד לאישור יציאה להליך משפטי. באסיפה היו קולות לכאן ולכאן, והיו שטענו שאין מה למהר ויש למצות את כל היכולות של אלשטיין להזרים הון לחברה. אבל היו גם קולות אחרים. קובי שגב מקרנות הנאמנות של איילים טען כי אין לאפשר בשום מקרה את פירעון הריבית של 22 מיליון שקל לסדרה ט' בסוף יוני. ההחלטות צפויות בימים הקרובים, ולאלשטיין לא נותר אלא לקוות שהמגעים ייכשלו.

 

בתוך כך, מתפתח מאבק משפטי בין נכסים ובניין שבשליטת דסק"ש למגה אור שבשליטת צחי נחמיאס. ל"כלכליסט" נודע כי אתמול מגה אור הגישה תביעה ובקשה להוצאת צו מניעה לעסקה שבמסגרתה נכסים ובניין מוכרת את ישפרו לכידן דהרי וירון אדיב, בעלי תנופורט, ב־800 מיליון שקל. העסקה הזו נחתמה בשבוע שעבר, לאחר שמגה אור, שזכתה במכרז לרכישת ישפרו כשהציעה יחד עם ביג 855 מיליון שקל, סירבה להפקיד 40 מיליון שקל במסגרת אבן הדרך השנייה בעסקה, ואף שלחה לנכסים ובניין מכתב שבו כתבה כי אם החברה תתקדם עם המכירה לגורם אחר, לא יהיו לה תלונות על כך. כתע מגה אור טוענת כי רק ביקשה להקפיא את העסקה לשלושה חודשים, ולא לסגת ממנה, והיא דורשת מנכסים ובניין לבצע אותה.

x