בלעדי לכלכליסט
לחץ המימוש הגיע לאלעד קנדה: חורש וטנוס במגעים ראשוניים
יצחק תשובה בוחן מכירה של לפחות 50% מהחברה לפי שווי של 700 מיליון דולר קנדי; המגעים מתנהלים מול ג'ורג' חורש, המוביל, ומשפחת טנוס. חורש מעוניין אף לרכוש את מלוא מניות אלעד קנדה יחד עם קבוצת אלייד; עוד על המדף: מניות מהדרין שבידי דלק
המדף הולך ומתמלא: יצחק תשובה, שחובו האישי כלפי הבנקים מוערך ביותר ממיליארד וחצי שקל, מנהל מגעים ראשוניים למכירה של לפחות מחצית ממניות אלעד קנדה שבה הוא מחזיק (100%) באמצעות אלעד גרופ הפרטית. כך נודע ל"כלכליסט".
- אלעד קנדה השלימה את השלב המוסדי - עם ביקושי יתר של 800 מיליון שקל
- הריבית הנמוכה מעוררת מחדש את העניין בנדל"ן בצפון אמריקה
- ג'ורג' חורש רכש את השטח של מפעל כיתן המיתולוגי בדימונה
עוד נודע ל"כלכליסט" כי קבוצת דלק מנהלת מגעים ראשוניים מול כמה גופים למכירת מניות מהדרין שבידיה (18.6%) תמורת 80 מיליון שקל. מהדרין מחזיקה בשטחים חקלאיים רבים ברחבי הארץ, וכרגע אף אחד מהגופים לא מנהל מו"מ מתקדם מול דלק, משום שהיא מהווה את המיעוט במהדרין, שנשלטת (40.2%) על ידי דסק"ש שבשליטת אדוארדו אלשטיין.
מי שמנהל מגעים מתקדמים יותר לרכישת המניות באלעד קנדה הוא המיליארדר ג'ורג' חורש, שמעוניין מצדו לרכוש את השליטה ואולי אף את מלוא מניות החברה יחד עם קבוצת אלייד של יצחק סוארי.
חברה נוספת שמתמודדת על רכישת השליטה באלעד קנדה היא קבוצת ב.ס.ט שבבעלות משפחת טנוס מהצפון, בראשות אליאס ועלא טנוס. הקבוצה מחזיקה בנכסים בקנדה, באמצעות ב.ס.ט. קנדה, ומעוניינת להרחיב את פעילותה. עוד נודע כי גם חברות נדל"ן גדולות בקנדה בוחנות את רכישת אלעד קנדה, אולם הן מתנהלות מול רפי לזר, מנכ"ל אלעד קנדה.
השעבוד על החברה־האם
תשובה נלחץ על ידי הבנקים לאור הירידה בשווי הביטחונות שהעמיד להלוואות אישיות שהעניקו לו, כשעיקר הביטחונות הם בצורת מניות קבוצת דלק שאיבדו שני שלישים משוויין בחודשים האחרונים. תשובה דורש לבצע את העסקה לפי שווי של 700 מיליון דולר קנדי עבור מחצית מאלעד קנדה. עם זאת, לאור המשבר בשווקים, ההערכות הן שאם העסקה תתבצע יהיה זה סביב שווי נמוך יותר של 600-500 מיליון דולר, כאשר ההון העצמי של אלעד קנדה עמד בסוף 2019 על 690 מיליון דולר קנדי.
לאלעד קנדה שתי סדרות אג"ח, בהיקף של 800 מיליון שקל, שנסחרות בתל אביב בתשואות של 4.2% (סדרה א') ו־5.1% (סדרה ב'). החברה עוסקת ברכישה, אחזקה, הפעלה והשבחה של נכסים מניבים וקרקעות בארה"ב ובקנדה, וכן בפיתוח, בבנייה ומכירה של דירות מגורים בקנדה. אלעד קנדה הציגה בסוף 2019 הכנסות של 240 מיליון דולר ורווח נקי של 90 מיליון דולר קנדי. החברה, שנערכה בסוף 2019 להנפיק את מניותיה בתל אביב דיווחה אז כי לפי הערכה חיצונית שהכינה עבורה BDO Canada, שווייה הכלכלי נע בטווח שבין 958 מיליון דולר קנדי ל־1.07 מיליארד דולר קנדי (2.84-2.54 מיליארד שקל). שליש ממניות אלעד גרופ הפרטית משועבדות למוסדיים שרכשו אג"ח בהיקף של 563 מיליון שקל, שהנפיקה אלעד גרופ השנה, ומכירה של אלעד קנדה תלווה בפירעון החוב בארץ כדי לשחרר את השעבוד.
המתמודדים על אלעד
חורש, 76, נחשב לאחד מאנשי העסקים העשירים והנזילים בארץ עם הון עצמי מוערך של 1.5 מיליארד דולר. הוא מוכר בעיקר כיבואן מכוניות טויוטה ולקסוס באמצעות יוניון מוטורס (100%) עם הכנסות שנתיות מוערכות של 4 מיליארד שקל. בנוסף, לחברה השקעות נדל"ן בעיקר, בבריטניה, ארה"ב וקנדה, והיא כמעט ולא ממונפת. חורש הוא יבואן וזכיין מותג האופנה של רשת H&M בישראל ובאפריל 2019 הוא רכש שליש מסופר פארם תמורת 567 מיליון שקל. סוארי, חבר אישי של חורש, עומד בראש קבוצת אלייד שמרכזת השקעות של מיליארדי שקלים בישראל ואנגליה בעיקר בתחומי הנדל"ן והתשתיות.
קבוצת ב.ס.ט עוסקת בייזום וביצוע של פרויקטים בתחום הנדל"ן בארץ ובעולם באמצעות ב.ס.ט בנייה שפועלת בישראל; חברת בילדאפ שמתמחה בעבודות גמר בפרויקטים של נדל"ן בישראל; וכן ב.ס.ט קנדה שעוסקת בהשקעות ומיזמים בתחום הנדל"ן מחוץ לישראל.