$
בורסת ת"א

יכולת פתאל לצלוח את המשבר תלויה גם ברצון הטוב של אחרים

קבוצת המלונאות סיימה את 2019 עם צמיחה בהכנסות וברווח ונזילות של יותר ממיליארד שקל; אבל דמי השכירות למרבית בתי המלון שלה נושפים בעורפה - והיא משליכה כרגע את יהבה על תמיכה המוענקת במדינות אירופה שבהן היא פעילה

יניב רחימי 08:2331.03.20
התוצאות של 2019 לא יספיק: הדו"חות הכספיים שחברת פתאל החזקותפרסמה אתמול רלבנטיים בערך באותה מידה שאפשר להשתמש כרגע בשובר מתנה לסוף שבוע מפנק באחד ממלונות היוקרה של הרשת. נגיף הקורונה, שמשתק בימים אלה את הכלכלה העולמית, הגיח בשלהי הרבעון הראשון של 2020, אחרי שהסתיימה לה 2019 — שנה שכבר מסתמן כי פתאל תתגעגע אליה, שכן היא הציגה בה צמיחה יפה.

 

מה דעתך על מניית פתאל החזקות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הכנסות חברת המלונאות צמחו ב־2019 ב־41% והסתכמו ב־5.35 מיליארד שקל. זאת בעיקר הודות להגדלת פורטפוליו המלונות שהיא מחזיקה. הרווח הנקי, בנטרול השפעת התקן החשבונאי IFRS 16, הסתכם ב־225 מיליון שקל ושיקף ירידה קלה לעומת רווח נקי של 239 מיליון שקל ב־2018.

 

 

דוד פתאל, בעלי רשת מלונות פתאל דוד פתאל, בעלי רשת מלונות פתאל צילום: רוני רוקי

 

כמעט כל המלונות סגורים

 

נתוני הצמיחה של פתאל בהכנסות וברווח בשנה שעברה אינם מבטאים את העובדה שכחברה הפועלת בישראל ובאירופה, היא נפגעת באופן ישיר ומיידי ממשבר הקורונה. עד היום נאלצה פתאל לסגור 160 מתוך 182 בתי המלון שהרשת מפעילה בישראל ובאירופה. יתר המלונות, שעדיין נותרו פתוחים, סובלים משיעורי תפוסה נמוכים ביותר, הנעים בטווח של 30%-5%. בנוסף, הוציאה פתאל עד כה 5,500 מעובדיה בישראל לחופשה ללא תשלום (חל"ת), כולל בניו של בעל השליטה דוד פתאל — אסף, נדב ויובל, שמכהנים בהתאמה כמנהל עסקים ופתיחת מלונות חדשים, מנהל חטיבת שיווק ומנהל אופרציה חדשה.

 

בכוונת החברה גם להוציא את מרבית עובדיה באירופה לחל"ת או לחופשות יזומות על חשבון ימי החופשה שהם צברו. פתאל עצמו ויתר על מענק של 5.9 מיליון שקל עבור ביצועי 2019, וכן על שכרו מחודש אפריל, ושכר יתר בכירי החברה קוצץ בכ־25%. ההרעה בסביבה העסקית של פתאל החזקות כבר באה לידי ביטוי בירידות חדות בניירות הערך של החברה. מתחילת השנה צנחה מניית החברה ב־82%, החברה נסחרת לפי שווי שוק של 1.444 מיליארד שקל, והאג"ח שלה נסחרות בתשואה של 28%.

 

בדו"חות נכתב כי ההנהלה והדירקטוריון מעריכים שהפעולות שהחברה נוקטת, יחד עם יתרות הנזילות, יאפשרו לה לעמוד בכל מחויבויותיה בשנה הקרובה. אולם במרחק משפט אחד בלבד לאחר מכן צוין שהיכולת שלה להשלים את הפעולות שהיא נוקטת תלויה בהחלטות רגולטוריות שיתקבלו במדינות השונות, ובמידת שיתוף הפעולה והנכונות של צדדים שלישיים.

 

 

 

החוב הפיננסי של קבוצת פתאל מסתכם בכ־550 מיליון שקל בכל אחת מהשנים 2020 ו־2021. חוב זה מורכב מההתחייבויות של פתאל החזקות, של פתאל אירופה (חברה־בת בבעלות מלאה) ושל חברות מאוחדות אחרות. מנגד, יתרת הנזילות של פתאל החזקות (בדו"ח המאוחד) מסתכמת ב־1.12 מיליארד שקל. לפיכך, לכאורה, החוב הפיננסי של הקבוצה בשנתיים הקרובות "מובטח" ביתרות הנזילות.

 

גם בהינתן הקפאת הפעילות ועצירה מוחלטת כמעט של ההכנסות, פתאל אינה יכולה להקפיא את ההוצאות השוטפות. סעיף המשכורות וההוצאות הנלוות בקבוצה הסתכם בשנה שחלפה ב־1.5 מיליארד שקל. הוצאת עובדים לחל"ת עשויה לצמצם את הנזק לחברה, אך לא למנוע אותו, שכן החברה תמשיך לשלם משכורות לעובדים שימשיכו בתפקידיהם. לדוגמה, קציני הביטחון בכל מלונות הרשת ממשיכים לעבוד לשם שמירה רציפה על הנכסים 24 שעות ביממה.

 

 

מנסה להשהות דמי שכירות

 

סעיף משמעותי נוסף שמעיק על פתאל הוא הוצאות שכירות. נכון לסוף 2019, היו 119 מתוך 216 המלונות ברשת בשכירות, 88 בבעלות ו־9 בניהול. הביטוי הכלכלי לעובדה ש־55% מהמלונות הם שכורים הוא תשלום דמי שכירות שנתיים של יותר ממיליארד שקל. ב־2019 הסתכמו דמי השכירות שפתאל שילמה ב־1.035 מיליארד שקל — סכום שכלל דמי שכירות קבועים של 920 מיליון שקל ודמי ניהול משתנים של 115 מיליון שקל, המבוססים על תפוסות גבוהות.

 

אולם לצערה של הנהלת פתאל, נראה שב־2020 החברה לא תידרש לשלם את דמי השכירות המשתנים. כעת עושים בפתאל מאמץ להשהות את תשלומי השכירות בעבור המלונות שנסגרו בשל סיכול וכוח עליון, ובמקביל למאמצים מול בעלי הנכסים, החברה מנסה לקבל הנחות ודחיות תשלום מרשויות מדינה שונות. במסגרת הפניות פתאל מבקשת הנחות ודחיות של תשלומי החובה והחזר עלויות עובדים. בחלק ממדינות הפעילות של הרשת מקובלים פטור גורף מארנונה והשתתפות עד לשיעור של 90% בעלות שכר העובדים בתקופת המשבר, בכפוף להמשך העסקתם.

 

פתאל מסתמכת גם על מימון. בחלק מהמדינות שהיא פועלת בהן הכריזה הממשלה על הלוואות בערבות מדינה בסכומים משמעותיים. בחברה מעריכים שבגרמניה היא תוכל לקבל הלוואות של עשרות מיליוני יורו לכ־5 שנים.

 

על מנת שפתאל תוכל לעמוד בהתחייבויות למחזיקי האג"ח, עליה לשנות את התחייבויותיה לאחרים — ובראשם בעלי המלונות שהיא שוכרת. רוחב השמיכה של פתאל הוא, אמנם, כמיליארד שקל, אבל אינה גדולה מספיק לכסות את כולם. לנוכח העובדה שבקניונים פוטרים את השוכרים מדמי שכירות וניהול, סביר להניח שגם פתאל תזכה למידה מסוימת של הבנה. זה יסייע לה לעמוד בהתחייבויות ולשרוד את המשבר בטווח הקצר. בתרחיש שמשבר הקורונה יתמשך עד 2021, גם מחזיקי האג"ח יצטרכו "לתת כתף" ולתרום את חלקם. אולם בתרחיש כזה הסדר חוב כבר יהיה בעיה מינורית אחת בשפע הצרות ששוק ההון והמשק ייאלצו להתמודד איתן.

x