$
מט"ח וסחורות

עושה שרירים: השקל מזנק לאחר מסיבת העיתונאים של בנק ישראל

לאחר הנסיגה בדולר וביורו היציגים, השקל מטפס בחדות: הדולר יורד ב-1.5% מול המטבע המקומי ל-3.60 שקלים, היורו נופל ב-2% עד ל-3.89 שקלים; בשווקים העולמיים נמשכת הנסיגה בדולר בעקבות הודעת הפד אתמול על העמקת תוכנית ההרחבה; לומברד אודייה: "הצעדים של הפד הם ללא תקדים, ביטוי לאקטיביות חזקה בניסיון למנוע משבר מימון רחב יותר"

מיקי גרינפלד 18:1924.03.20

התאוששות נרשמת היום בשקל, בשערים היציגים ובהמשך המסחר לאחר קביעת היציגים - בעקבות מסיבת העיתונאים המיוחדת שכינס בנק ישראל לדיון על מצב הכלכלה וובמקביל לעליות החדות בבורסה בת"א ובשווקים העולמיים. הדולר יורד ב-1.5% מול המטבע המקומי ל-3.60 שקלים, היורו נופל ב-2% עד ל-3.89 שקלים.  מוקדם יותר היום ירד הדולר היציג ב-1.1% ל-3.658 שקלים, היורו ירד ב-0.5% ל-3.969 שקלים. 

 

בשוק העולמי מאבד הדולר גובה, המשך לנסיגה של המטבע האמריקאי אתמול, בעקבות צעדי ההרחבה הנוספים עליה הכריז הפד האמריקאי - היורו מטפס ב-0.8% ל-1.080 דולר, הפאונד מזנק ב-2% ל-1.178 דולר. הבנק המרכזי הכריז שימשיך לבצע רכישות נכסים "ככל שיידרש", כולל בשוק האג"ח הקונצרני, ויספק אשראי לחברות קטנות ובינוניות בשוק ההלוואות בטווח קצר. "הצעדים של הפד הם ללא תקדים, והם לחלוטין ביטוי של אקטיביות חזקה בניסיון למנוע מצב שבו המכה הקשה תתרחב למשבר מימון רחב הרבה יותר", אומר ראש מחלקת מט"ח בבנק השויצרי לומברד אודייה, ווסליוס גקיונקיס (Vasileious Gkionakis) .

 

בנק ישראל: הפגיעה בתוצר צפויה להיות לפחות 3.5%

בנק ישראל כינס היום מסיבת עיתונאים שבה קרא בין הדגיש את הצורך בשיתוף פעולה של מדיניות פיסקאלית ומוניטארית למאבק במשבר הקורונה והפגיעה הקשה שלו בכלכלה המקומית. "הכדור עובר כעת לידי הכנסת והממשלה", אמר נגיד בנק ישראל אמיר ירון. "אני עומד בקשר הדוק מסביב לשעון עם ראש הממשלה ושר האוצר על התוכנית הפיסקלית שיציגו בקרוב. בנאום הכניסה שלי לתפקיד הדגשתי את החשיבות בהפחתת הגרעון והיחס בין החוב לתוצר, אולם אלו לא זמנים רגילים. זה הזמן לתמוך בעסקים, כדי לאפשר לעסקים לצאת מהמשבר כאשר המגבלות יוסרו. עלינו לסייע לאלו שנפגעו מכך שההכנסות של העסק שלהם יירדו ולסייע למי שפוטר. אני מברך על הצעדים הכלכליים עד כה, אולם על מנת להתמודד עם המשבר יהיה עלינו להקצות משאבים בהיקפים גדולים יותר גם במחיר של הגדלת הגרעון", אמר .

 

על פי הערכות הבנק, אם ההשבתה תימשך עד סוף אפריל עלות ההשבתה תעמוד על כ-50 מיליארד שקל, כ-3.5% תוצר. חודש נוסף כמעט יכפיל את העלות וזו תגיע לכ-90 מיליארד שקל (כ-6.4% תוצר). במידה ויוחמרו ההגבלות שמטילה הממשלה, כפי שבוחנים ברגעים אלו במשרד ראש הממשלה, הנזק הכלכלי עד סוף אפריל יעמוד על 69.2 מיליארד שקל (כ-4.9% תוצר). אם ההגבלות החמורות יימשכו עד סוף מאי העלות למשק תעמוד על 126.8 מיליארד שקל (כ-9% תוצר).

 

לדברי הנגיד, ראוי להשקיע בשלב זה בתוכנית "בהיקף של כ-15 מיליארד שקל, כאחוז מהתוצר". הנגיד אמר כי הוא "נותן גיבוי מלא בתמיכה של הממשלה בהישרדותם של העסקים הקטנים והבינוניים. אני קורא לחברי הכנסת ולמקבלי ההחלטות להתעלות מעל חילוקי הדעות ולאשר את התוכנית שיציגו שר האוצר וראש הממשלה ולאפשר להם את הגמישות הנדרשת. עלינו לפעול במהירות ובנחישות".

 

"המועד שבו יסתיים המשבר תלוי בראש ובראשונה ביכולת של העולם להתגבר על הנגיף, ובכל זאת מדיניות נכונה היא זו שתכתיב את קצב היציאה מהמשבר ותקבע את גודל פגיעתו", כך אמר לפני זמן קצר נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון במסיבת עיתונאים מיוחדת שיזם. לדברי ירון, "מטרת העל שלנו היא לתמוך בכלכלה ובחברה כדי לעזור לחברה להגיע ליום שאחרי. בלי בריאות אין כלכלה, אבל בלי כלכלה גם לא תהיה בריאות", הוסיף ירון.

 

 

הנגיד אמיר ירון הנגיד אמיר ירון צילום מסך: לע"מ

 

 

x