$
שוק ההון

מי ימצמץ ראשון: מחיר הנפט בשפל של 18 שנה, אך רוסיה וערב הסעודית לא נכנעות

משבר הקורונה תפס את שוק הנפט בעיתוי רגיש, כאשר אין הסכם בין היצרניות הגדולות על קיצוץ התפוקה. כעת הן עומדות להגדיל עוד את התפוקה, כשמנגד ירד הביקוש — מה שצפוי להביא לירידה נוספת במחיר

דורון פסקין 11:2919.03.20

המלחמה בשוק הנפט בין ערב הסעודית לבין רוסיה ממשיכה לעשות שמות במחירים. אתמול ירד מחיר הנפט מסוג WTI אל מתחת ל־25 דולר לחבית — המחיר הנמוך ביותר זה 18 שנה.

 

 

במקביל, מחיר הנפט מסוג ברנט איבד במהלך יום המסחר כ־5% בדרך ל־27.3 דולר לחבית, הרמה הנמוכה ביותר שאליה הגיע מחיר הברנט מאז 2016. רמת מחירים זו מהווה ירידה של כ־55% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. אם מוסקבה וריאד לא יחזרו לשולחן המשא ומתן בימים הקרובים, מחיר הנפט צפוי להמשיך ולצלול. לפי חלק מההערכות המחיר יירד אף מתחת לרמה של 20 דולר לחבית.

 

 צילום: נמרוד גליקמן, רויטרס

 

המהומה בשוק הנפט החלה עם הירידה בביקוש לנפט נוכח השבתת המשק הסיני כתוצאה מהתפרצות נגיף קורונה. זה קרה בעיתוי רגיש, בדיוק בזמן שבו שיצרניות הנפט הגדולות אמורות לדון בהארכת הסכם לקיצוץ התפוקה שתוקפו יפוג ב־31 במרץ. נוכח מצב אי ההסכמות השורר כעת, החל מ־1 באפריל כל יצרנית נפט יכולה לפעול כראות עיניה ועל פי יכולתה ולהגביר את התפוקה. לפיכך, שוק הנפט צפוי להיות מוצף החל מהחודש הבא בכ־10 מיליון חביות ליום יותר מהביקוש, מצב חסר תקדים בשוק הנפט העולמי. הביקוש הנמוך הוא תוצאה של משבר קורונה, כולל הפסקת כ־75% מפעילות התעופה הבינלאומית והשבתה הדרגתית או חלקית כתוצאה מההסגר של רוב המשקים בעולם ובכלל זה באירופה ובארה"ב.

 

מי שמובילה את האיום של הצפת השוק היא ערב הסעודית שהודיעה כי מתחילת החודש הבא היא תגביר את התפוקה של חברת הנפט הלאומית אראמקו ל־12.3 מיליון חביות ביום, לעומת קרוב ל־10 מיליון כיום. מאחר שהשוק הסעודי צורך בממוצע כל יום כ־3 מיליון חביות, העלאת התפוקה תגביר את פוטנציאל היצוא הסעודי מ־7 מיליון חביות ביום ליותר מ־9 מיליון.

 

הרוסים אינם טומנים ידם בצלחת והודיעו כי באפשרותם להעלות את התפוקה בתוך כמה שבועות בחצי מיליון חביות ליום ומצהירים כי יוכלו לקיים תקציב מדינה סביר גם אם מחיר חבית נפט יירד ל־25 דולר. בריאד לעומת זאת משוכנעים שאורך הנשימה שלהם גדול הרבה יותר מזה של הרוסים ושהם יצליחו החל מהחודש הבא, במסגרת מלחמת מחירים כוללת, להשתלט על עוד נתחים בשוק העולמי שהיו עד כה בידי הרוסים.

 

מחירי הנפט בצניחה מחירי הנפט בצניחה

 

בעקבות זאת, הם מאמינים, תיווצר האווירה המתאימה להידברות ולהתייצבות בשוק. יתרה מכך, בסעודיה מפזרים איומים מרומזים כי מומחי משרד האנרגיה של הממלכה מגבשים תוכניות לפעולה גם למקרה שמחיר הנפט יירד אל מתחת ל־15 דולר. עם זאת, מומחי נפט סעודים המייצגים את עמדת ארמון המלוכה צופים כי במחצית השנייה של השנה מחירי הנפט ישנו כיוון בזכות ההבנות עם רוסיה והיחלשות האפקט שלמשבר קורונה, בייחוד במהלך חודשי הקיץ.

 

שאלת המפתח כרגע היא מתי ינסו ערב הסעודית ורוסיה להחזיר שפיות ויציבות לשוק. כרגע שתי המדינות סופגות הפסדים כלכליים אדירים כתוצאה מהעימות. לפי הדיווחים, ממשלת סעודיה כבר החליטה על קיצוץ של 20% בהוצאות התקציב לשנה הנוכחית, דבר שאמור לפגוע בביצוע פרויקטים ולהכתיב צעדי צנע נוספים. מצדה, רוסיה הודתה ביום רביעי כי המשך המגמה בשוק הנפט יוביל להיווצרות "חור תקציבי" של 39 מיליארד דולר השנה.

 

מי שעוד משלמת מחיר כבד היא ארה"ב. בשבוע שעבר הכריז הנשיא דונלד טראמפ כי ממשלו ינצל את המחיר הזול כדי להגדיל את המלאים האסטרטגיים. צעד זה הוביל לעלייה במחיר הנפט — אך זו היתה קצרת מועד. ירידת המחיר אל מתחת ל־30 דולר היא בשורה קשה לתעשיית הנפט האמריקאית המבוססת על פצלי שמן. גם במחיר של 50 דולר התקשו החברות האמריקאיות לשמר את רווחיותן אולם במצב הדברים הנוכחי מדובר במכת מוות בעיקר לחברות הבינוניות ומטה בתחום זה.

 

המשמעות היא שעשרות אלפי אמריקאים צפויים לאבד את מקום עבודתם – בשורה לא מרנינה לנשיא במיוחד כשהיא מגיעה במהלך שנת בחירות. הפגיעה בתפוקה האמריקאית צפויה לנוע בין 1 ל־2 מיליון חביות ביום, כלומר עד כ־15% מהתפוקה כיום שעומדת על כ־13 מיליון חביות —דבר המחזק את ההערכות הסעודיות כי מחיר הנפט ישנה כיוון.

 

ברקע המשבר נמשכים כל העת מאמצי תיווך בין סעודיה לרוסיה, אם כי הרושם הוא שכרגע הן אינן בשלות לעסקה של הרגע האחרון, כלומר לפני תום החודש הנוכחי. מי שמובילה את מאמצי התיווך היא מקסיקו, אולם בשלב זה ללא תוצאות. איתות חיובי מסוים ניתן בכל זאת אתמול, כאשר רוסיה הצהירה כי היא עוקבת מקרוב אחר המחירים בשוק הנפט וסבורה כי המחיר לחבית צריך להיות גבוה יותר.

 

ייתכן כי זוהי הסנונית הראשונה בדרך לירידה מהעץ והתכנסות סביב שולחן המשא ומתן, אך ההחלטה הסופית היא בידי שני אנשים: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ויורש העצר ההסעודי מוחמד בן סלמאן.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

x