פרשנות
מי שבורח לחוף המזומן מסתכן בפספוס התיקון
ההיסטוריה מוכיחה כי חוסכים שנכנעו לפאניקה ופדו את קרנות ההשתלמות שלהם — גם אם היו נזילות, ולכן לא חלו עליהן קנסות היציאה — לא נהנו ממלוא העליות שהחלו מיד לאחר שהבורסות הריחו סימני התאוששות
התשואות השליליות שהציגו מנהלי החיסכון הפנסיוני מתחילת החודש מפחידות. הדחף הראשוני של החוסכים, שרואים לנגד עיניהם את התכווצות החסכונות, הוא להימלט לחוף המבטחים של המזומן. אבל רגע לפני שנכנסים לפאניקה, הנה כמה נתונים חשובים. משיכת חסכונות ארוכי טווח שאינם נזילים, כמו קרן השתלמות שטרם מלאו לה שש שנים או ביטוח מנהלים שאפשר למשוך רק בגיל פרישה — תגרור קנס של 35% על הסכום.
- בדקנו: כמה כסף הרווחתם בעקבות הרפורמה בדמי הניהול בפנסיה בעשור החולף
- מנהלי הקרנות הגדולות נכנעו לכללים החדשים
- חיסכון פנסיוני לעצמאים: איך זה עובד?
ההשקעות אולי נחתכו, בינתיים, בכ־15%, אך בשילוב עם הקנס מדובר בהפסד הרסני וחד־כיווני, שאין ממנו דרך חזרה. אך גם אם מדובר בכספים נזילים, הרי שמשיכתם או העברתם למסלול סולידי, עד יעבור זעם, עשויות להתברר כטעות, שעלולה לפגוע בכספים שמלכתחילה הושקעו לטווח ארוך ואמורים לשרת את החוסך לימי הפנסיה ההולכים ומתארכים במקביל להתארכות תוחלת החיים. הסיכוי שחוסכים שיעברו למסלול הסולידי ייתנו לסוכן הביטוח שלהם הוראה להחזירם למסלול הכללי — כאשר הירידות יחריפו — שואף לאפס. סביר יותר שהם יחזרו למסלול הזה זמן רב אחרי שהבורסות כבר ישברו שיאים חדשים.
הירידות מחקו עד כה פחות משלוש שנים שבהם השווקים עלו בחדות, ושנת 2019 הסתיימה עם תשואה חיובית בקופות הגמל של 12%–15%. בהנחה שהאנושות לא באה לקצה ותנצח את הנגיף, המשק המקומי והכלכלות בעולם ילקקו פצעים, יתאוששו ויחזרו לצמוח. והבורסה? היא תהיה הראשונה לזהות את ההתאוששות.
מה שמניע את השווקים בחודש האחרון הוא חוסר ודאות. אם מישהו היה מסמן נקודת סיום למשבר וקובע, נניח, שב־11 ביוני ישתחרר הסגר בארץ ובעולם, הבורסות כבר מזמן היו טסות מעלה. אבל אין תאריך ודאי כזה, וחוסר הוודאות מביא לתמחור תרחישי הקיצון הקשים ביותר. הבורסה כבר מגלמת את המיתון הצפוי בארץ ובעולם, אך היא עוד תזנק הרבה לפני שהמובטלים יחזרו לעבוד.
לדוגמה, במהלך משבר 2008 קרסו בורסות העולם בכ־50%, וקופות הגמל במסלולים הכלליים סיימו אותה עם תשואות שליליות בטווח של 20%–30% בגופים השונים. חוסכים שמשכו את הכספים הנזילים בקרנות ההשתלמות — ואפילו אלה שעברו למסלולים סולידיים ללא חשיפה מנייתית — פספסו את
התיקון שהגיע מיד לאחר מכן. ב־2009 הציגו קופות הגמל תשואה חיובית של 25%–30%, ושנה לאחר מכן תשואה של 10% נוספים. משקיע שהחליט לא לגעת בכסף רשם תשואה של 77% בעשור שחלף מאז המשבר הפיננסי, ולעומתו רשמו המשקיעים שברחו וחזרו בחלוף שנה רק מחצית מהתשואה שלו. מי שלא חזר כלל הפסיד את כל העליות.
התקופה אינה פשוטה, אנשים מאבדים את פרנסתם וחלקם הסתכלו על קרנות ההשתלמות כעל חיסכון לעת צרה — והנה היא הגיעה. קשה לבוא בטענות למי שאינו יכול להסתייע בחסכונות אחרים, בדמי אבטלה, בעזרה מבני המשפחה — ולכן ימשוך את הכספים הנזילים שלו. אבל כל מי שיש לו אוויר לנשימה בחודשים הקרובים, ההיסטוריה מוכיחה שהיא משתלמת.