לאחר הירידות החדות: השקל מתאושש בגדול מול הדולר והיורו
הדולר יורד ב-2.4% לשיעור של 3.73 שקלים, היורו נחלש ב-3.4% ל-4.05 שקלים; הפאונד צולל ב-2.2% מול הדולר - "המטבע המום לחלוטין מהקורונה", ברקע, ביקוש עצום לדולרים, לצד "המחיר" הצפוי של חבילת הסיוע הענקית שמקבלת ממשלת בוריס ג'ונסון, שלוחצים על הפאונד; חשש גדול בבריטניה גם מהחרפת משבר הקורונה - ברשתות סיינסבורי ואסדה הטילו מגבלות על רכישה ליחיד
לאחר הירידות החדות של הימים האחרונים - השקל מתאושש: הדולר נחלש ב-2.4% מול המטבע המקומי ונסחר ב-3.73 שקלים, היורו נחלש ב-3.4% ל-4.05 שקלים.
מוקדם יותר נקבעו השערים היציגים: הדולר היציג נסוג ב-0.9% ונקבע על 3.82 שקלים. היורו היציג נחלש ב-1.2% ונקבע על 4.19 שקלים.
הסיפור הגדול בשוק המטבעות העולמי מתרחש בשעות אלה בבריטניה; הפאונד נופל ב-1.7% ל-1.185 דולר, על רקע ההתפשטות המגיפה בבריטניה; בין היתר - חשש גובר בציבור מאובדן של מלאים בסופרים בבממלכה - ברשתות סיינסבורי ואסדה החליטו להגביל את הרכישות ל-3 מוצרים זהים לכל קונה.
"כולם חשבו שהברקזיט יהיה הסיפור הגדול עבור הסטרלינג השנה – אבל המטבע המום לחלוטין מהקורונה", אמר ריצ'ארד בנסון (Richard Benson), מנהל ההשקעות הראשי במילניום בלונדון (Millennium Global Investments - דברי בנסון מובאים בגרדיאן). היורו יורד ב-0.3% ל-1.096 דולר.
- הבית הלבן מעוניין להעביר סיוע לכלכלה בסך של יותר מטריליון דולר
- תשכחו מהפד: מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לנסות להציל את הכלכלה
- בשלב הבסיסי הזה של הפחד - ריבית אפסית לא מעניינת אף אחד
ניל וולסון מ- Markets.com(Neil Wilson) מייחס את הקפיצה בדולר מול הפאונד לביקוש העצום לדולר בשוק הבריטי (בדומה לשוק בישראל), אך מבהיר שחלק גדול מהנסיגה נובע מחולשה מהותית בפאונד עצמו.
זוהי התקופה הגרועה ב יותר עבור היורו שאני שוכר, והיא משקפת את מחסור הנזילות העצום בדולר, שהבנקים המרכזיים עדיין לא השתלטו עליו... אך לצד הסיבה המרכזית הזו לירידה, יש גורמים נוספים שפועלים על הפאונד (שיורד גם מול היורו). חבילת הסיוע הפיסקאלית האדירה של הממשלה משמעותה ללא ספק עוד הלוואות ממשלתיות לטובת כלכלת בריטניה – איך אנחנו אמורים לשלם את כל זה? בדרך ביזארית למדי של התגלגלות האירועים, אם חווית את משבר החוב של גוש היורו לפני כמה שנים, היורו פיתח מאז מאפיינים מסויימים של מקלט בטוח. השטרלינג, לעומת זאת, הפך למייצג של סיכון", אומר ווילסון.
התנועות בשקל-דולר
"העצבנות במסחר בשקל צפויה להימשך גם היום, לאחר שבימים האחרונים ובמיוחד אתמול ראינו תנודות חריגות של אחוז (3-4 אגורות) תוך דקות", אומר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בלאומי שוקי הון. "אלה תנודות שמאוד לא מאפיינות את השוק בימים רגילים. אתמול הצמד הדולר-שקל פרץ את רף ה-3.80 שקלים ונגע ב-3.90 שקל. שער שלא נחצה מאז תחילת 2017.
השקל נחלש תוך שבועיים בכ-15% מול המטבעות המובילים. שינוי של יותר מ-40 אגורות מול הדולר תוך שבועיים-שלושה הוא דבר שלא ראינו עשרות שנים. מול מטבעות שנחשבים מטבעות "בריחה מסיכון" כמו ין יפני, פרנק שווייצרי והדולר, השקל נחלש במיוחד. הסיבה לכך היא המימושים בשוקי המניות, שמובילים לבריחה מסיכון אל מטבעות מקלט והרחק מהשקל שנתפס כמסוכן יותר, ומצוקת נזילות דולרית בשוק הישראלי, שתומכת בביקושים גבוהים לדולרים שנתקלים בהיצע מאוד מוגבל. כל עוד המימושים בשוקי המניות יימשכו, להערכתנו מגמת היחלשות השקל תימשך. לעומת זאת, בטווח הארוך הנתונים מצביעים על כך שהשקל עשוי להתחזק, אך לשם כך משבר הקרונה חייב להסתיים והמימושים בשוקי המניות חייבים להיפסק", מוסיף לוי.
בנק ישראל הודיע אתמול כי הפיקוח על הבנקים פועל בימים אלה לפרסום הוראות ובמסגרתן ייקבעו שורה של הקלות לבנקים, אשר יאפשרו מתן שירות טוב יותר לציבור. במקביל המערכת הבנקאית מציעה לציבור הרחב שירותים שונים בעקבות המצב, "במטרה להקל על ציבור הלקוחות לעמוד בהתחייבויותיהם הפיננסיות".
הפד האמריקאי לא מסתפק בהקלות לבנקים (בין היתר באמצעות הזרמת מאות מיליארדים לשוק הלוואות הבין בנקאי לטוווח קצר, הריפו) - אתמול הודיע הבנק המרכזי האמריקאי כי י יעניק אשראי באופן ישיר לחברות המתקשות להשיג הלוואות לטווח קצר. מדובר בהלוואות שנלקחות על ידי בתי עסק, לטווח קצר כאמור (לרוב עד שלושה חודשים), לשימוש שוטף או לצורך נקודתי, ושאינן מגובות בבטחונות כלשהן.
בשל מגיפת הקורונה שוק ההלוואות האמור לטווח קצר אינו מתפקד ברמות המקובלות בשגרה, וחברות רבות מתקשות לאתר "רוכשים" לאגרות החוב הקצרות האמורות. הפד הודיע כאמור שייכנס לשוק זה ויעניק הלוואות לשלושה חודשים לבתי עסק בריבית נמוכה.
"זהו שוק קריטי של הלוואות לטווח קצר של חברות, ואם אתה לא יכול לקבל את האשראי הזה, אתה לא יכול להעביר תשלומים, אתה לא יכול לשלם לעובדים שלך, ללקוחות שלך. אם הדבר הזה מוקפא, תהיה בעיה אמיתית", הסביר היום רנדל קרוסזנר (Randall Kroszner), לשעבר חבר במועצת המושלים של הפד.