$
בורסת ת"א

ישראכרט מנסה לפצות את המשקיעים על ירידת המניה

חברת כרטיסי האשראי, שאיבדה 15% משוויה מאז שהונפקה, סיכמה את 2019 עם ירידה של 23% ברווח הנקי ל־244 מיליון שקל, אך הודיעה על הגדלת שיעור הדיבידנד מ־20% ל־35%. תיק האשראי הצרכני זינק ב־35% והריבית הממוצעת מגיעה ל־9%

עירית אבישר 08:3304.03.20

ישראכרטסיכמה אתמול שנה מאתגרת של פרידה מבנק הפועלים והפיכתה לחברה ציבורית. הפרידה הסופית מהבנק צפויה להתבצע בשבוע הבא, כאשר בנק הפועלים יחלק את יתרת מניותיו בחברת כרטיסי האשראי (33%) כדיבידנד בעין לבעלי המניות של הבנק. 

הכנסות החברה, שנסחרת בשווי של 2.38 מיליארד שקל בבורסת תל אביב, אמנם עלו אשתקד בכ־5% ל־2.25 מיליארד שקל, אולם את שנת 2019 סיימה החברה שבניהולו של רון וקסלר עם רווח של 244 מיליון שקל - ירידה של 23% לעומת שנת 2018. על הרווח העיבו בעיקר הוצאות בגין הפרידה מבנק הפועלים, שהתבטאו בשלושה סעיפים: 68 מיליון שקל מענק לעובדים בעקבות ההפרדה, 13 מיליון שקל הוצאות מימון בעקבות הנפקת אג"ח שעשתה החברה ו־27 מיליון שקל בעקבות שינוי בשיטת ההתחשבנות מול בנק הפועלים. סך ההשפעה ברוטו לפני מס של הגורמים הללו על תוצאות החברה הוא 158 מיליון שקל.

 

תחום האשראי הצרכני היווה מנוע צמיחה

הנפקת ישראכרט, שנערכה לפני קרוב לשנה, באפריל 2019, היתה אחת ההנפקות הגדולות והחגיגיות שידעה הבורסה בשנים האחרונות. אולם מאז לא ידעו המשקיעים הרבה נחת מההשקעה, ומניית החברה איבדה קרוב ל־15% משווייה בשנה האחרונה. בישראכרט מקווים שבשנה הקרובה ישתנה המומנטום, והם אף הציגו אתמול כמה מהתוכניות שלהם לעתיד, בתקווה להפיח אופטימיות בקרב המשקיעים.

 

 

 

החברה גם העניקה "סוכרייה" למשקיעים בדמות הודעה על הרחבת מדיניות הדיבידנד מ־20% מהרווח ל־35% ממנו, ובעקבות זאת הודיעה שתחלק דיבידנד של 73 מיליון שקל. "להערכתנו, העיבה על המניה אי־הוודאות לגבי מכירת יתרת המניות של ישראכרט שבידי בנק הפועלים. כעת ברור מה יקרה עם אותן המניות, וחלוקתן אף צפויה להתבצע בזמן הקרוב. זאת, בתוספת ההודעה על עדכון מדיניות הדיבידנד, מהווים דברים משמעותיים שהיו תחת 'כוכבית' מבחינת המשקיעים", אמר ל"כלכליסט" סמנכ"ל הכספים של ישראכרט ערן וקנין.

 

מה דעתך על מניית ישראכרט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הוא הוסיף כי "גיבשנו אסטרטגיה וענינו למשקיעים על השאלה על מה נשים את המיקוד שלנו בעתיד. העובדה שסימנו את שוק האשראי הצרכני והראינו שאנו מסוגלים לצמוח במה שאנחנו מחליטים להתמקד בו, מראה למשקיעים שאנו יודעים ליישם אסטרטגיה".

 

ואכן, תחום האשראי הצרכני היווה מנוע צמיחה מרכזי של ישראכרט בשנים האחרונות. בתוך שלוש שנים הכפילה החברה את היקף התיק ל־4 מיליארד שקל, כאשר אשתקד צמח התיק ב־35%. אף שישראכרט היא החברה הגדולה בענף כרטיסי האשראי, בתחום האשראי הצרכני היא פיגרה לאורך השנים אחר מתחרותיה והיתה השחקנית הקטנה ביותר. ככל הנראה, הניתוק מבנק הפועלים אפשר לה להיות אגרסיבית יותר בתחום זה, והיא החלה לצמצם פערים בנתחי שוק. בישראכרט לא מתכוונים לעצור, ולא נתפלא אם ישימו לעצמם יעד גם להפוך לשחקן הגדול ביותר בתחום זה מבין חברות כרטיסי האשראי.

 

התייקרות עלויות המימון הובילה לעליית הריבית

במקביל, ניתן לראות כי הריבית הממוצעת בתיק ההלוואות של החברה נמצאת אף היא במגמת עלייה. אם בשנת 2018 עמדה הריבית הממוצעת על 8.5%, בשנת 2019 היא כבר הגיעה ל־9%, כאשר בסעיף האשראי שניתן בחודש האחרון כבר מדובר על ריבית של 9.3%. עליית המחיר מושפעת גם מכך שהחברה נאלצת לספוג התייקרות בעלות מקורות המימון שלה בעקבות הניתוק מבנק הפועלים, והמעבר למשל לגיוס אג"ח.

 

בחברה מתעקשים שהמחיר שהם גובים דומה אם לא נמוך יותר מזה של המתחרות בשוק, וכי אין כוונה לבצע הליך של עליית מרווחים. עם זאת, קשה שלא לתהות האם בקצב הזה נראה בחברה ריבית ממוצעת דו־ספרתית בשנים הקרובות. "המטרה שלנו אינה להעלות מחירים, אלא להמשיך ולהגדיל את התיק", אומר וקנין.

 

העלייה באשראי הצרכני הובילה גם לעלייה בהפרשות להפסדי אשראי ב־10% ל־168 מיליון שקל. היקף ההפרשות מהווה 2.55% מתיק האשראי של החברה. אף שמדובר בשיעור הפרשות לא מבוטל, בחברה מרוצים. "אף שצמחנו משמעותית בפעילות זו, אין גידול ברמת הסיכון שלנו, ואנחנו גם מזהים ירידה בשיעור המחיקות", אומר וקנין.

 

בתחום האשראי לעסקים ישראכרט התכווצה אשתקד, כשסך התיק ירד ב־28% ל־1.3 מיליארד שקל (חלק מהירידה נובעת מסיבות חשבונאיות). עם זאת, בישראכרט מציינים כי מדובר בירידה זמנית וכי בשנה האחרונה הכינו תוכנית לצמיחה בתחום זה. "ב־2019 עיקר תשומת הלב שלנו היתה באשראי הצרכני", אומר וקנין, ומציין כי החברה צפויה למקד משאבים ולצמוח השנה בתחום האשראי לעסקים.

 

 

 

בתחום השכר, ישראכרט אינה כפופה לחוק שכר הבכירים החל במגזר הפיננסי ומגביל את שכר הבכירים ל־2.5 מיליון שקל בשנה או לפי 35 מבעל השכר הנמוך ביותר בחברה. כתוצאה מכך, עלות השכר של מנכ"ל החברה רון וקסלר עמדה אשתקד על 4.1 מיליון שקל, ואילו היו"ר איל דשא קיבל שכר בעלות של 2.1 מיליון שקל.

ישראכרט מתכוונת להיכנס לתחום הביטוח

 

ישראכרט היא חברת כרטיסי האשראי הגדולה בענף, החולשת על קרוב למחצית מהשוק. היקף השימוש בכרטיסי האשראי של החברה צמח בקרוב ל־8% ב־2019, ל־167 מיליארד שקל. אולם בחברה מבינים שתחום התשלומים עומד בפני זעזועים, הגברת תחרות, ושחיקה בהכנסות - מה שכנראה גם גרם לחששות בקרב המשקיעים. על כן, בחברה הציגו דרכים נוספות שבעזרתן הם מתכוונים להגדיל את ההכנסות. מלבד התרחבות באשראי העסקי, בחברה מתכוונים גם להיכנס לפעילות בתחום הביטוח.

 

רשות התחרות כבר אישרה פעילות זו, והכדור נמצא כעת אצל רשות שוק ההון. עם זאת, לא ברור האם, מתי ואיזה סוג של אישור יתקבל. בנוסף, בחברה הדגישו שיש בידיהם מאגר גדול ומגוון של מידע, החולש על מחצית מהפעולות בכרטיסי אשראי שנעשות בישראל. בעולם העסקי ידע מסוג ביג דאטה מהווה כוח רב בפיתוח מוצרים מתקדמים ושיווק ייעודי ללקוחות, ובישראכרט מתכוונים למנף את הידע הרב שיש להם לצורך פיתוח מוצרים ושיווקם.

 

רון וקסלר מנכ"ל קבוצת ישראכרט
רון וקסלר מנכ"ל קבוצת ישראכרט צילום: עמית שעל

 

x