$
מט"ח וסחורות

שוק המט"ח: היורו היציג ירד ל-3.73 שקלים - שפל של 18 שנה

המטבע האירופי נחלש ב-0.4% לרמתו הנמוכה מאז תחילת 2002; הדולר היציג נסוג ב-0.1% ל-3.419 שקלים, שפל מאז ראשית 2018; הראל פיננסים: "התפרצות הנגיף בסין מעלה את האפשרות להורדת ריבית בישראל"

שיר רייטר 15:4311.02.20

היורו ממשיך לאבד גובה ונופל לשפל של 18 שנה מול השקל. המטבע האירופי נחלש היום (ג') ב-0.4% בשוק המט"ח המקומי ושערו היציג נקבע על 3.732 שקלים - שפל מאז תחילת 2002. הדולר היציג נסוג ב-0.1% לרמה של 3.419 - רמתו הנמוכה ביותר מאז תחילת 2018.

 

בשווקים הבינלאומיים נסחר הצמד יורו-דולר ביציבות ובשער של 1.090 דולר ליורו. הפאונד עולה ב-0.2% ל-1.293 דולר.

 

בגרף הצהוב - היורו מול השקל מאז שנת 2000, בגרף הלבן - הדולר מול השקל בגרף הצהוב - היורו מול השקל מאז שנת 2000, בגרף הלבן - הדולר מול השקל

 

 

למה בעצם היורו נופל בעולם?

 

2020 הייתה אמורה להיות השנה בה אירופה תחזור לרשום שיעורי צמיחה מרשימים. לאחר שעניין הברקזיט עבר, היה לאיחוד האירופי סיכוי להתקדם לעבר עתיד טוב יותר. גם הקלה במלחמת הסחר בארה"ב וסין הייתה אמורה לסייע להתאוששות גוש היורו ולעלייה בשער היורו.

 

עם זאת, המציאות לא התחברה עם התחזיות ל-2020. לאחר יום מסחר סוער יחסית בשני, נפל היורו לשפל של ארבעה חודשים מול הדולר, מתחת לרמה של 1.1 דולרים.

 

ייתכן שהסיבה לחולשת היורו קשורה לבעיות הפוליטיות בתוך אירופה בין המדינות עצמן ואולי הסיבה בכלל קשורה לדולר ולמצב הטוב של המשק האמריקאי. רק ביום שישי האחרון פורסם כי שוק העבודה האמריקאי שמר על עוצמות יוצאות דופן.

 

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, אמר כי "המצב הטוב של שוק העבודה של ארה"ב הוביל אותנו להעלות את תחזית הצמיחה של המשק האמריקאי ב-2020 ל-1.5%-2.0%. בהתאם לכך, הפד ימשיך להחזיק במדיניות של ישיבה על הגדר ויפחית את הריבית רק מטעמי ביטחון במידה וירשם שיהוק רגעי בנתונים".

 

ההתערבות של בנק ישראל

 

בחודשים האחרונים האיץ בנק ישראל את ההתערבות שלו בשוק המט"ח. בחודש דצמבר ביצע הבנק רכישות דולרים בהיקף של 3.6 מיליארד שקל, ובינואר רכש מט"ח בסך של כ-3 מיליארד דולר, הסכום החודשי הגבוה ביותר מאז 2010. בנק ישראל מתערב בשוק המט"ח כאשר הוא סבור שהתחזקות השקל נובעת מפעילות ספקולנטים ולא מחוזקת המשק הישראלי.

 

לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, המשך התחזקות השקל והאפשרות שהצמיחה העולמית תיפגע כתוצאה מהתפרצות נגיף הקורונה בסין מעלים את הסיכויים שבנק ישראל יפחית את הריבית.

 

"למרות מאמצי בנק ישראל, השקל התחזק השבוע לשיא חדש מול סל המטבעות. נזכיר, שהתחזקות המטבע איננה תופעה שלילית בהכרח - היא תופעה המאפיינת כלכלות חזקות בעולם ויש ממנה מרוויחים: היבואנים והצרכנים שכוח הקנייה שלהם גדל ומנגד יש נפגעים – היצואנים", כתב קליין בסקירתו השבועית.

 

קליין ציין כי הגורמים הבסיסיים - עודף בחשבון השוטף, מכירות חברות ישראליות לזרים, יצוא הגז לצד דירוג גבוה - עדיין תומכים במגמת ההתחזקות של המטבע הישראלי.

 

"למרות שהייצוא הישראלי (במיוחד יצוא השירותים) מפגין חוזקה על אף התחזקות המטבע, אנו מאמינים שהבנק ימשיך וירכוש מט"ח", כתב קליין. עוד הוסיף כי סיכומי הדיונים של החלטת הריבית הראו שמרבית חברי הבנק תומכים בהמשך הרכישות כדי למתן את התחזקות השקל שמהווה גורם משמעותי באי עמידת הבנק ביעד האינפלציה. 

 

"גם ההסתברות שבנק ישראל יבחר להוריד את הריבית עולה, במיוחד על רקע האפשרות שהצמיחה העולמית תיפגע כתוצאה מהתפרצות הנגיף בסין".

x