$
שווקי חו"ל

IBM מהמרת על קרישנה בתקווה לחזור לגדולתה

לאחר 8 שנים בתפקיד, היו"ר והמנכ"לית של חברת התוכנה ג'יני רומטי הודיעה על פרישה ⋅ אף שרומטי ניסתה להסיט את המיקוד העסקי של IBM לעבר תחום הענן, בזמן כהונתה החברה היתה היחידה מבין 17 ענקיות הטכנולוגיה שרשמה ירידה ⋅ יורשה, ארבינד קרישנה, שניהל את תחום הענן בחברה, ינסה להפוך אותה שוב לרלבנטית וחדשנית

ויקי אוסלנדר, ניו יורק 07:3209.02.20

האם הטלטלה בענקית התוכנה IBM תחזיר את החברה לגדולתה? בסוף ינואר הודיעה מנכ"לית ויו"ר IBM ג'יני רומטי כי היא פורשת מתפקידה לאחר שמונה שנים, ומפנה את כיסא המנכ"ל לארבינד קרישנה, סגן נשיא בכיר בחברה שייכנס לתפקיד באפריל.  

עם עזיבתה של רומטי הודיעה IBM כי תפצל, לראשונה בתולדותיה, את תפקיד היו"ר־מנכ"ל בין שני נושאי תפקידים, כך שאת תפקיד היו"ר יאייש ג'ים ווייטהרסט, שמנהל את רד האט, שנרכשה על ידי IBM תמורת 34 מיליארד דולר ביולי 2019. המהלך המפתיע של רומטי, שהחלה לעבוד ב־IBM בשנת 1981, התקבל בהתלהבות בקרב המשקיעים, שהזניקו את מניית החברה ב־4.5% עם ההודעה, בתקווה שאולי מחליפה יצליח להחדיר קצת אנרגיות ואומץ עסקי לחברה בת 108 השנים, שנותרה מאחור בעשור האחרון.

 

65 עסקאות רכישה ב־120 מיליארד דולר לא סייעו ל־IBM

רומטי (62), שהיתה אחת מבין 33 נשים מנכ"ליות בלבד בחברות פורצ'ן 500, נכנסה לתפקיד כאשר החברה היתה במצב לא רע, אך עמדה בפני תהום עסקית. בדיוק באותן שנים התחיל לבוא לידי ביטוי השינוי הגדול בשוק טכנולוגיית המידע: שירותי מכירת חומרה ושירותים לארגונים — הלחם והחמאה של IBM - הפכו מיותרים, בעוד הענן הפך למלך. מאמציה של רומטי לעדכן את פעילות החברה כללו 65 עסקאות רכישה שונות, בשווי מצטבר של 120 מיליארד דולר. 70% מכל אלו הוקדשו לחיזוק פעילות הענן, בינה מלאכותית (AI) ובלוקצ'יין. אך גם אלו לא הצליחו להדביק את המהירות שבה השוק השתנה.

 

מאז לקחה את התפקיד ועד היום, נפלו הכנסות החברה ב־27 מתוך 30 הרבעונים בהובלתה, והרווח הנקי השנתי הצטמק כמעט כל שנה עד שאת 2019 סיכמה IBM ברווח של 7.7 מיליארד דולר לעומת שיא של 16.5 מיליארד דולר ב־2013. בשמונה שנים אלו צנח מחיר המניה ב־23%, ושווי החברה נפל מ־242 מיליארד דולר ל־138 מיליארד דולר. אלו ביצועים מדכדכים במיוחד בהשוואה למדד S&P 500 שזינק ב־150% באותה התקופה ומדד נאסד"ק שהסתחרר מעלה ב־260%.

 

כך, בזמן שאפל, אמזון, מיקרוסופט ו(כמעט) אלפאבית חצו את שווי השוק של טריליון הדולרים, ביצועי IBM היו פחות ממספקים. למעשה, IBM היתה היחידה מבין 17 מניות הטכנולוגיה שנסחרו בשווי של מעל 100 מיליארד דולר ב־2012 שרשמה נפילה מאז ועד היום. החברה האיקונית איבדה את מעמדה כחדשנית, רלבנטית או מעניינת.

 

 

 

קרישנה ינסה לשחזר את הצלחת סטיה נדלה במיקרוסופט

כניסתו של קרישנה לתפקיד היתה כמעט בלתי נמנעת. לא רק משום שהוא כבר 30 שנה בחברה, שידועה במסורת שלה להביא מנכ"לים מבפנים, אלא משום שקרישנה שימש בשנים האחרונות המנהל בפועל של חטיבת הענן והקוגניציה של החברה — השוק הנחשק וזירת המאבק העזה ביותר בין ענקיות הטכנולוגיה היום. זה גם היה התחום שרומטי פעלה כדי להעביר את הפוקוס מהיום שנכנסה לתפקיד, בהצלחה חלקית בלבד.

 

שוק הענן, שצפוי להסתכם השנה ב־266 מיליארד דולר, נחשב לתחום מטיל ביצי זהב. ההבנה עד כמה השוק הזה משמעותי הגיעה ב־2015, כשאמזון התחילה לדווח על תוצאות AWS בנפרד והשוק החל להבין את חשיבות התחום בהתפתחות כל חידוש טכנולוגי. הענן, בפשטות, מאפשר לחברות קטנות, סטארט־אפים וארגונים גדולים גישה חסכונית ואמינה למחשבים בעלי עוצמה. הענן יכול להיות פלטפורמה שמחברת בין משתמשים רחוקים, או להשתמש בענן כשירות כמו זירה לניתוח, אחסון, או תפעול נתונים. הענן הוא שמאפשר לנטפליקס להזרים מיליארדי שעות סדרות וסרטים, לנהל מערכות בריאות או לתפעל שירותי מוזיקה.

 

המינוי של קרישנה מהדהד למהלך שביצעה מיקרוסופט ב־2014, כשמינתה את סטיה נדלה, ראש חטיבת הענן של החברה, למנכ"ל. טרם המינוי של נדלה, גם מיקרוסופט התחילה להיראות כמו שחקנית ותיקה ואיקונית, שמפספסת את הטרנדים בשוק וצועדת באטיות אל עבר חוסר רלבנטיות. אך ההחלטה למנות את נדלה לנהל את החברה ולקבוע דה פקטו את דרכה אל עבר הענן, שינה לחלוטין את מסלולה. בתוך שנתיים מיקרוסופט הפכה לשחקנית דומיננטית בשוק מחשוב הענן העולמי, והיום היא מחזיקה ב־19% מנתח השוק, שנייה רק לאמזון שמחזיקה ב־ 39% , בעוד IBM מחזיקה רק ב־3%, כך לפי חברת המחקר סנרג'י.

 

ב־IBM, לעומת זאת, לא משנה כמה רומטי פעלה לשנות את מיקוד החברה כדי לפצות על השינוי, היא לא הצליחה לעשות זאת מהר מספיק וההכנסות כאמור החלו לצנוח. גם המהלך האמיץ ביותר של IBM — רכישת רד האט שהושלמה רק ממש לפני חצי שנה תמורת 34 מיליארד דולר — נעשה כשקרישנה משמש האדריכל הראשי. רכישה זו, שהיתה העסקה הגדולה ביותר בתולדות IBM, העניקה לחברה דחיפה משמעותית במוצרי הענן ההיברידיים, שמאפשרים לחברות לעבוד על פלטפורמות מחברות שונות בהומוגניות.

 

ארבינד קרישנה ארבינד קרישנה צילום: IBM

 

 

הזינוק בתחום ענן דחף לצמיחה מזערית ששברה רצף שלילי

פירות רכישת רד האט באו לידי ביטוי כבר בתוצאות הרבעון האחרון, עם זינוק של 9% בהכנסות הענן לעומת הרבעון הקודם, בזמן שכמעט כל אחת מהפעילויות המסורתיות של החברה הציגו צמיחה שלילית. למרות זאת, הזינוק בענן הצליח לדחוף את סך הצמיחה בהכנסות החברה ל־0.1% צמיחה בלבד. עלייה מזערית זו שברה רצף שלילי של חמישה רבעונים. הרווח הנקי, אגב, עדיין נפל ב־5%.

 

המהלך הדומיננטי ביותר בתחום — רכישת רד האט, ספקית תוכנה ליישומי ענן — הושלם רק לפני חצי שנה ובהובלתו של קרישנה, "האדריכל הראשי" שלה. רכישת ענק זו היתה העסקה הגדולה בתולדות IBM, והשתלמה כבר בתוצאות הרבעון האחרון כשתרמה זינוק של 25% בהכנסות הענן, שעלו ב־9% לעומת הרבעון הקודם.

כך, אף שוול סטריט אהבה את הודעת הפרישה של ג'יני רומטי, מוקדם לשפוט את עבודתה לשלילה. היא נאלצה להסיט אונייה עצומה ממסלולה, אך זו עדיין לא באמת הצליחה למצוא נתיב חדש לרווחיות. ייתכן שרק יורשה, ארבינד קרישנה, יצליח למצוא עבור האייקון האמריקאי את הדרך חזרה לחדשנות ורלבנטיות.

 

מאז נכנסה רומטי לתפקיד ב־2012, נפלו הכנסות החברה ב־27 מתוך 30 רבעונים, והרווח הנקי השנתי הצטמק. בשמונה שנים אלו ירד מחיר המניה ב־23% ושווי החברה נפל מ־242 מיליארד דולר ל־138 מיליארד דולר

 

x